Főoldal Filmek James Cameron egy éve dolgozott már az Avatar 2. forgatókönyvén, amikor kidobta az ablakon, és erre jó oka volt
Filmek

James Cameron egy éve dolgozott már az Avatar 2. forgatókönyvén, amikor kidobta az ablakon, és erre jó oka volt

James Cameron új szintre emeli a mozifilmket az Avatar-filmekkel.

530
Avatar: A víz útja
Forrás: 20th Century Studios

Nem szokatlan, hogy egy film a fejlesztés első hónapjaiban jelentős változtatásokon megy keresztül, de amikor James Cameron Avatar-folytatásairól van szó, úgy tűnik, hogy a rendező ennél is drasztikusabb lépésre szánta el magát. Most, hogy az Avatar újra a mozikba került, és az Avatar: A víz útja idén decemberben végre kijön, Cameron részletesen elmesélte, hogy mivel töltötte az elmúlt 10 évet.

James Cameron rengeteg időt töltött az Avatar folytatásainak tervének tökéletesítésével, és úgy tűnik, hogy ezalatt az idő alatt sok munkát félbehagytak vagy teljesen elvetett. A The Times cikkében kifejtette a rendező, hogy egy évnyi munkáját dobott a kukába, mikor rájött, hogy nem fog működni a folytatás a nagyközönség előtt.

Minden film különböző szinteken működik. Az első a felszín, ami a karakter, a probléma és a megoldás. A második a tematika szintjén. Mit akar mondani a film? De az Avatar egy harmadik szinten is működik, a tudatalattiban. Írtam egy egész forgatókönyvet a folytatáshoz, elolvastam, és rájöttem, hogy nem jutott el a harmadik szintre. Bumm. Újrakezdem. Ez egy évig tartott.

James Cameron

Így már érthető, hogy miért telt bele csaknem egy évtizedbe elkészíteni a második részt, drasztikus változtatásokon esett át Cameron várva várt folytatása. És ez csak a kezdet, hiszen az Avatar: A víz útja másik három folytatás készül még minden idők legtöbb bruttó bevételét termelő filmhez. Az Avatar nemcsak bevételben volt első, hanem a 3D-s technológiában is újat mutatott a világnak. Felmerül a kérdés sokakban, hogy a folytatás miben tud újat mutatni, képes lesz-e megismételni a 2009-es film sikerét.

Sok filmkritikus még mindig vakarja a fejét azon, hogy pontosan mitől is lett James Cameron filmje több mint egy évtizeddel ezelőtt a mozitörténelem legnagyobb filmje. Akkoriban új és lenyűgöző 3D-s látványvilág lehet az egyik oka – az Avatar még mindig azt a tábort erősíti, ami működöt 3D-ben -, vagy az alakítások és a forgatókönyv. Valószínűleg ezekre a kérdések csak az Avatar: A víz útja bemutatója után kapunk választ. A siker gyakorlatilag borítékolható, ez látszik a trailer megtekintési számából, valamint az Avatar újbóli bemutatójából (első két napban 3,5M dollárt forgalmaztak belőle világszerte). James Cameron egy dologban biztos, hogy az új film kiszámíthatatlan lesz.

Garantálom, hogy nem fogod tudni megjósolni. Amit az emberek a legjobban utálnak, ha elmennek megnézni egy filmet, és azt mondják, hogy ‘ó… kiszámítható’. Az Avatar 2. nem lesz kiszámítható, szerintem nem. Kihívok bárkit, aki meg tudja jósolni, hogy hova vezet ez a történet.

James Cameron

Az Avatar: A víz útja című filmről annyit tudunk, hogy tíz évnyi fejlesztési munkája gyümölcse lesz mind történet, mind vizuális látványvilágban. A filmhez kiadott hivatalos szinopszis szerint az Avatar: A víz útja több mint egy évtizeddel az első rész eseményeit követően meséli el a Sully család (Jake, Neytiri és gyermekeik) történetét; a rájuk leselkedő veszélyeket, az életben maradásért vívott harcaikat, az őket sújtó tragédiákat és azt, meddig képesek elmenni, hogy biztonságban tudhassák egymást. A filmet december 15-én mutatják be a hazai mozikban.

Avatar: A víz útja
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Avatar: A víz útja
Filmek

Milyen technológiákat használtak az Avatar: A víz útja készítésénél?

Az Avatar: A víz útja forradalmi újításokat hozott a vizuális effektek készítésében.

Avatar: A víz útja
Filmek

Az Avatar 6. és az Avatar 7. ötletei már ott motoszkálnak James Cameron fejében

Az Avatar 5. nem zárja le James Cameron univerzumát, további tervek vannak.