Főoldal Másvilág Ilyen volt a 2024-es Tavaszi Mondocon
Másvilág

Ilyen volt a 2024-es Tavaszi Mondocon

Kinn voltunk a Tavaszi Mondocon.

369
ws 055e35cf 2301 4a5c ac71 f753d4663a35 240502 100542

Április utolsó hétvégéjén került megrendezésre a 2024-es Tavaszi Mondocon, mely ezúttal is a Hungexpo termetes termeiben kapott helyett. A rendezvényre a szervezőknek hála mi is kijuthattunk, s két napra elmerülhettünk az anime rajongás legjavában. Aki esetleg annyira nem járatos a conok világában, annak érdemes tudni, hogy Mondoconból évente általában négy kerül megrendezésre, egy tavaszi, egy nyári, egy őszi és egy téli, utóbbi egy napos, tehát rövidebb szokott lenni. Ezért is különleges rendezvény, mert bár viszonylag gyakori a lelkes tábora, s a különböző tematikák miatt (most egy hatalmas cseresznyefa ékeskedett a közepén) érdemes legalább egyszer mind a négyre kilátogatni. A téliek csendesebbek, a nyáriak jóval tömegesebbek például, ráadásul a mostani kánikulás időjárás miatt olyankor külön kihívás talpon maradni. Mi tavaly a nyárit a próbáltuk ki, idén ezért is tűztük ki célul a tavaszi verziót. Mondanom sem kell, nekem eddigi legkellemesebb conom lett, mind az időjárás, mind például a zsúfoltság szempontjából.

A rendezvény fő témái természetesen az animék, illetve minden ami kicsit is ázsiai irányzat, viszont természetesen helyet kapott a Star Wars, a Star Trek és a Csillagkapu is, a Marvellel és egészen változatos franchise-zokkal egyetemben. Bár ezek jelen vannak, a fókusz nem tévelyedik el a fő témáról, így viszont kellemesen kiegészítik egymást, az egyébként külön szekciókat kapó fandomok. A rendezvény legnagyobb terét általában az árusok, illetve az interaktív zóna foglalja el mindegyiken. Előbbi most a tavalyi élményünkhöz képest sokkal jobb elrendezést kapott, sokkal könnyebb volt eligazodni az árusok között vagy épp hozzáférni a méterekről kiszúrt céltárgyhoz. Azt is tudni kell, hogy általában az épp legnépszerűbb animék kapják a legtöbb merch-et, így számomra például most sokkal kevesebb dolog volt, mint tavaly. Ezúttal egyértelműen a Hazbin Hotel (ami nem is anime) dominálta a piacot, mikor utoljára voltunk a Chainsaw Man volt az ász, s mindenütt Pochiták hevertek.

Az interaktív zóna most sem hazudtolta meg a nevét, volt firkafal, ahol mi is otthagytuk kis rajzocskáinkat, teljesen különböző társasjátékok, kártyás elfoglaltságok (Yu-Gi-Oh!, One Piece, Digimon), kézműveskedés (pl.: kitűző, táska, fürdőbomba készítés), de még haiku író verseny is. Nekem a legnagyobb kedvencem az AMV-verseny mindig, melyre kezdő és haladó kategóriában is lehet nevezni, sőt a versenyzők találkozhatnak is egymással egy külön program keretében. Természetesen a gamerekről sem feledkeznek el soha, a League of Legends meccsek még mindig az egyik legnépszerűbb, hatalmas kivetítőn nézhető részei az egésznek, de volt Tekken 8, Stellar Blade, természetesen Nintendók is. A zenés kultúrát a különböző k-pop versenyek, tánctanulás, illetve koncertek erősítik. Ezúttal a Chocobo Band látogatott el hozzánk, szombat este csaptak hatalmas Final Fantasy-bulit.

IMG 20240427 133258

A rendezvényen ezenkívül tematikus fótózások is helyet kapnak, melyekhez általában napközben is kedvesen gyűjtik a beöltözött embereket, de a Pokémon Vadászat sem utolsó tevékenység, viszont a nyereményeket arányosítani lehetne a vadászandó pokémonok mennyiségével, mert amúgy aranyos elfoglaltság, de többen is csalódtak a fáradozásaik után. Akinek van kedve különböző előadásokat is hallgathat miközben megpihen, ezek is általában elég tág témában mozognak, de van pankráció és filmvetítés is, ezúttal A fiú és a szürke gém, illetve a Pókember: A pókverzumon át kapott helyet. Ha valaki a tudását szeretné felmérni, szinte minden témában találkozhat kvízekkel is. A rendezvény egyik legszebb és különlegesebb pontja ezúttal a Dragon Ball alkotójára, Toriyama Akirára való megemlékezés volt. A szinkronszínészek közül ezúttal Kiss Erika, Tamási Nikolett, Előd Álmos és Kenéz Ágoston jöttek el, lehetett velük beszélgetni és dedikáltatni is. 

A conon most talán több étkezde is kint volt, köztük a Vault 51 is, ami hála a Fallout sorozatnak láthatóan még jobban ment, mint egyébként. Az ételekről, italokról általánosságban elmondható, hogy természetesen drágák, de ha kutakodik az ember és elfurakodja magát a melegszendvicses standig, akkor máris laktató ételhez juthat teljesen baráti áron. Természetesen bevinni is lehet, így nem feltétlenül kell ezekre hagyatkozni. 

Összességében tehát még mindig egy kitűnő rendezvény a Mondocon, mely gyakorisága mellett képes fenntartani az érdeklődést, közösséget teremt és teremtett. Minden korosztálynak szórakoztató, rajongóként pedig érdemes kipróbálni mindegyik verzióját.

ws fc92d8fd 4989 40d7 ac2d e28d9d70d5a4 240502 100404
Szerző
Kajtár Virág

A Transformers-szeretete hozta a WS csapatába. 2010 környékén ismerkedett meg az alakváltók világával, hála a Prime szériának, a lelkesedése pedig azóta is töretlen, legyen szó mozgóképről vagy figurákról. 2021-ben kezdett újságírással foglalkozni, jelenleg a Rebo.hu kreatív igazgatója és felelős szerkesztője is. Jelmondata: Soká éljen Starscream!

Szólj hozzá!

Közelgő események