x
Close


Közelgő események

Filmek

Három alkalommal is kirúgták Tony Scott rendezőt a Top Gun forgatásáról

A rendező vallott később arról, hogy három alkalommal is kirúgták.

Három alkalommal is kirúgták Tony Scott rendezőt a Top Gun forgatásáról
  • PublishedMay 21, 2021

Kevés olyan film van a világon, mint Tony Scott alkotása, amiről évtizedek múlva is sokat beszélünk. Az 1986-ban bemutatott Top Gun című film nagy szerepet játszott Tom Cruise karrierjében, csakúgy egy fontos állomása volt Scott pályafutásának. A film amerikai légierő legjobbjait hivatott bemutatni, főszerepben pedig egy vakmerő pilótával, aki minden idők legjobbja akar lenni.

Tony Scott rendezőtől, valamint Don Simpson és Jerry Bruckheimer producerektől a Top Gun a kor egyik legsikeresebb kasszasikere volt, s máig előkelő helyet foglal el a popkultúrában köszönhetően a látványos repülős jeleneteknek, illetve Kenny Loggins felejthetetlen Danger Zone című témájának. A film DVD kiadáshoz megjelent kommentárban a néhai Tony Scott arról mesélt, hogy a filmet művészi módon akarta filmre venni, és ez ellenkezett a Paramount stúdió „kereskedelmi” elvárásaival, ezért kirúgták.

Lassított felvételt készítettem GND szűrőkkel, és ez egyfelől művészi hatást kölcsönzött, miközben sötét és ezoterikus volt, de amikor a Paramount meglátta ezeket a felvételeket, még a repülőgép-hordozón voltam, és pánikba estek. Megtiltották nekem, hogy még egy lassított felvételt is készítsek. Szóval megtévesztő módszerre vetemedtem. Forgattam egy normál tekercset, és az összes többi részt lassított felvételként fényképeztem, mert volt egy elképzelésem arról, hogyan kell kinéznie a kezdetben. Sajnos nem a megfelelő filmtekercset küldtem vissza – a lassított felvételt sikerült visszaküldenem a stúdiónak. Így kirúgtak. A szerződésemet felbontották. De gondba ütköztünk az anyahajón, ott rekedtünk, s nem tudtunk visszamenni a szárazföldre a rossz időjárási viszonyok miatt, úgyhogy én csak forgattam tovább.

Tony Scott

Már az a tény, hogy Tony Scottot bízták meg a rendezéssel, önmagában szokatlan lépésnek bizonyult. A Top Gun előtt a direktor az 1983-as Az éhség című erotikus vámpírfilmmel hívta fel magára a figyelmet. Az alkotás megosztotta a kritikusokat és a nyitóhétvége forgalma is közepesre sikerült. Az éhségtől eltekintve Scott inkább a reklámfilmekben lavírozott, ahol kevesebbszer kellett kísérletezni, mert inkább a mainstream dominált. Az egyik reklámot a SAAB számára készítette Scott, amiben vadászrepülőt is filmre vettek.

Azt hiszem, hogy ez volt az egyetlen olyan korabeli filmfelvétel, ami sugárhajtású repülőgépeket tartalmazott. Szóval így csöppentem bele a Top Gun fényképezésébe.

Miután kirúgták a nyitójelenet miatt, Scott ismét a Top Gun fedélzetén érezte magát. A producerek abban bíztak, hogy ezúttal betartja a szabályokat a rendező, de nem így történt. Scott elárulta, hogy nem csak egyszer, hanem még két alkalommal kirúgták.

A második alkalommal Kelly McGilllisszel közösen rúgtak ki. Gyönyörűvé változtattam – hogy is mondjam? Azt hiszem, hogy ku***t csináltam belőle, ezért a stúdió elvette tőlem a sminkesemet, hogy Kelly kicsit szolidabb külsőben jelenjen meg. A harmadik kirúgás az volt, amikor lehúztam a pilóták sisakrostélyát. Látni akartam az eget és mindent körülötte. De nyilvánvalóan ez egy kicsit eltakarta a főszereplőket.

Végül a többszöri kirúgás ellenére Scott befejezhette a filmet, a többi pedig már történelem. A film öröksége több mint három évtizeden át fennmaradt, Scott pedig íróként, rendezőként és producerként is sikeres karriert futott Hollywoodban. Hamarosan bemutatják a várva-várt folytatást Tom Cruise-zal a főszerepben.

A Top Gun: Maverick a tervek szerint november 19-én kerül a mozikba.

Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.