Wide Screen
Image default
Filmek

Hány Végtelen Kő létezik a Marvel univerzumban?

A Bosszúállók: Végtelen háborúból megtudtuk, hogy világunkat hat elemi kristály alkotta meg, de mi az igazság a képregényekben?

Amióta világ a világ, tudjuk, hogy az univerzum az egyensúly fenntartására törekszik, és nincs ez máshogy a képregények világában sem. A Marvel Moziverzumban mindvégig hat Végtelen Kőről beszéltek a karakterek, a Bosszúállók: Végtelen háborúból pedig megtudtuk, hogy az Ősrobbanáskor keletkeztek és létünk alapelemei ezek a kristályok: a Tér, az Idő, az Elme, az Erő, a Lélek és a Valóság. Aki ezeket a köveket birtokolja, páratlan erőre tesz szert, és képes egy csettintéssel kiirtani a fél univerzumot, ahogy Thanosnak sikerült is ez a filmben. De azt már kevesen tudják, hogy szemben Hollywooddal a képregényekben nem csak hat Végtelen Kő van, annál több.

Mi az a hat Végtelen Kő?

Végtelen Kövek

A Végtelen háború film cselekménye csak részben követi az Infinity Gauntlet című képregénysorozat történetét a filmvásznon, mert számos ponton különbözik az eredeti sztoritól. A képregényekben Thanos, az Őrült Titán összegyűjtötte a hat Végtelen Követ és arra használta a kövek erejét, hogy megfelezze az univerzumot, de nem azért, mert szívén hordta az univerzum sorsát, hanem mert ezzel szeretett volna kedveskedni a Halálnak, hogy így elnyeri szerelme szívét.

Lélek

A kő lehetővé teszi felhasználójának, hogy ellopja, irányítsa, manipulálja és megváltoztassa az élő vagy halott lelkeket, miközben egy átjárót is rejt egy tökéletesebb univerzumba, amit mi Mennyországnak hívunk. A kő képes továbbá ellopni mások erejét és képességeit. A Marvel Moziverzumban először a Végtelen háborúban találkoztunk a kővel, amikor Gamora elvezette Thanost a Vormirra.

Idő (Agamoto szeme)

Az Idő Kővel képesek vagyunk irányítani az időt, lényegében ezzel a kővel már az idő úgy mint fogalom teljesen megszűnik. Uralhatjuk vele a múltat, a jelent és a jövőt. A kristály segítségével utazhatunk a múltba és a jövőbe is; lelassíthatjuk, illetve felgyorsíthatjuk az időt, vagy akár még meg is állíthatjuk; a karaktereket pedig egy időhurok csapdájába zárhatjuk.

Tér (Tesseract)

Loki Végtelen háború

A használónak lehetősége nyílik utazni a térben bárhová, vagy tárgyakat mozgathatunk vele szintén bárhová, miközben átrendezhetjük vele a teret is. Ugyanakkor a tulajdonosa felhasználhatja a kő erejét arra is, hogy teleportálja önmagát vagy másokat egy másik elképzelt helyre távolságtól függetlenül.

Elme (Chitauri jogar)

A mentális és pszionikus erőket erősíti fel a kő, mialatt a kőhordozónak lehetősége nyílik többek között arra is, hogy beférkőzzön mások elméjébe és álmaiba. A kő arra is hatalmat ad, hogy egyidejűleg minden létező tudathoz hozzáférjünk.

Valóság (Aether)

Thanos Végtelen háború

Nem létezik többé valóság és képzelet, a kő birtokosa beteljesítheti azt, amit szeretne, még úgy is, ha az ellentmond a tudomány törvényeinek, vagy olyan dolgot tesz, ami általában lehetetlen a valóságban. A kő erejével bármilyen másik alternatív valóságot létrehozhatunk, és egy másik kővel együtt akár még a valóságot is átírhatjuk.

Hatalom (Orb)

Minden erő és energia felett uralkodhatunk, amely valaha is létezett, és még arra is képesek vagyunk, hogy megnöveljük a többi Végtelen Kő erejét. A kő tulajdonosa bármekkora erőre szert tehet ezzel a kővel, akár emberfeletti erőre vagy teljhatalomra is. Az is lehetővé válik a birtokosának, hogy gyakorlatilag az energia bármilyen formáját képes legyen manipulálni.

Létezik egy hetedik Végtelen Kő is?

A képregényekben valójában több Végtelen Kő van, mint a Marvel Moziverzumban, amiket olykor nem is elemi kristályokként kell elképzelnünk. A képregények olvasói már találkozhattak az Ego Kővel, ami az előbb felsorolt hat Végtelen Kő erejét zárja egyetlen egybe. De a kristályok mellett más hatalmas erők is léteznek, melyek mellett a hat elemi kristály ereje eltörpül. Ilyen a Nemesis nevű isteni entitás, akinek akkora hatalma van, hogy képes elpusztítani a Végtelen Kesztyűt és az eszköz birtokosát, de még a Halált is idesorolhatnánk. Nemesis, a Mindenható belefáradt a létezésbe, ezért erejét szétszórta a hat Végtelen Kőbe, míg a hetedik kő megőrizte Nemesis tudatosságát. A hetedik kő mibenlétével sokat a képregények sem foglalkoznak, nem részletezik a kő erejét, csak annyit írnak le róla, hogy nagyon erős, illetve egy időben Sersi nevű Bosszúálló birtokában volt. Ha az Ego Kő érintkezik a többi Végtelen Kővel, akkor Nemesis újjászületik.

Nos, tehát nem úgy kell feltenni a kérdést, hogy hány Végtelen Kő létezik, hanem mindig azt kell néznünk, hogy melyik univerzumban járunk. Ha a Marvel Moziverzumot vesszük alapul, akkor ott hat Végtelen Kő létezik, és Ego egy élő bolygó, aki nem mellesleg Űrlord apja is, szemben a képregényekkel, ahol Űrlord apja ismeretlen, s Ego egy Végtelen Kő. Arról már nem is beszélve, hogy az általános képregényekben is csak hat Végtelen Kő létezik, az úgynevezett Ultimate Universe-ben létezik egy nyolcadik is, amit csak Rhythm Stone-nak hívnak, és ahol a Végtelen Kesztyű mellett létezik másik kettő is négy-négy Végtelen Kő hellyel a kézfején. Szóval igen, sokrétű a Marvel-képregény világa, de ha az alapoknál szeretnénk maradni, akkor hat Végtelen Kő létezik csak.

Végtelen Kövek

Még több a témában...

Valóban hosszúra sikerült a Bosszúállók: Végtelen háború

Kévés Bence Mihály

FRISSÍTVE: Csütörtökön érkezik a Bosszúállók: Végtelen háború előetese

Kévés Bence Mihály

Benedict Wong szerint akár már jövőre foroghat a Doctor Strange 2. része

Tarjányi Tünde

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Elfogad Tovább