Filmkritikák

Halálos iramban 10. kritika

Jason Momoa karaktere új lendületet vitt ebbe a mára egysíkú és buta sorozatba.

320
Halálos iramban 10.
Forrás: Universal Pictures

Igazi csodaszámba megy, hogy még van Halálos iramban. Az Universal legnagyobb bevételét hozó franchise-ának, a Fast Saga kétrészes (és most már talán háromrészes) fináléjának első része falakba ütközött, amikor a kezdeti rendező és a franchise alapembere, Justin Lin a forgatás megkezdése után egy héttel kreatív nézeteltérések miatt távozott. Úgy tűnt, hogy ez a lépés a főszereplő/producer Vin Diesel sokak által emlegetett, a sorozatot uraló erőszakos stílusa miatt kialakult frusztráció tetőpontja volt. Tovább rontott a helyzeten, a költségvetés közben az egekbe szökött, majd Louis Leterrier rendezőt is sokan megkérdőjelezték. Leterrier nevéhez olyan filmek társulnak, mint A szállító, A hihetetlen Hulk vagy A titánok harca. A gondok ellenére a Halálos iramban 10. minden nehézség ellenére legyorsulta a problémákat, és méltósággal begördült a finálé első része.

A sorozat tizedik filmjében Dominic Toretto (Diesel) és családja nem állt le, továbbra is benzingőzös küldetésekre mond igent Mr. Senki szigorúan titkos kormányzati ügynökségének megbízásából. Dom és felesége, Letty (Michelle Rodriguez) ellenben egy kis nyugalomra vágyik, és szeretnék felnevelni fiukat. Ahogy a korábbi részekben, úgy itt sem lehet elbújni a múlt elől. Dante (Jason Momoa), Hernan Reyes, a brazil drogbáró fia, akit a csapat az ötödik részben hidegre tett, visszatért, hogy bosszút álljon, és egyszer s mindenkorra darabokra szedje Dom családját. Dante nemzetközi incidenst robbant ki, amivel Doméket vádolják a kormányok, a család ellen pedig hajtóvadászat indul, s kezdetét veszi a harc a túlélésért.

Halálos iramban 10.

Dom próbál két lépéssel mindenki előtt járni, miközben Roman (Tyrese Gibson), Tej (Ludacris), Ramsey (Nathalie Emmanuel) és Han (Sung Kang) Rómában belesétál Dante csapdájába. Eközben Letty egy szigorúan őrzött cellában ébred Cipher (Charlize Theron) társaságában. Bármennyire meglepő ezt mondani, a Halálos iramban 10. narratívája a Bosszúállók: Végtelen háború című filmjére emlékeztet, amiben a hőseink elestek az őrült Titánnal szemben. Az írók, Dan Mazeau és Justin Lin (aki továbbra is megtartja a forgatókönyvírói babérokat) az eddigi leghalálosabb ellenféllel állítják szembe a széria főszereplőit, miközben szétválasztják a karaktereket, és megpróbálnak tisztelegni a Fast Saga szinte minden filmje előtt. Jellemző volt a sorozatra, hogy az évek alatt sok helyszínre ellátogattak, de a tizedik rész ezen is túltesz, miközben előkészítik a terepet a nagyszabású finálé előtt, ami akár trilógia is lehet.

A film legnagyobb problémája, hogy nem találja az arany középutat a rajongó és az egyszerű mozinéző között. Két választásod van, beszállsz vagy nem. Akik szerették a korábbi részeket, nekik garantáltan bejön majd a folytatás is, hiszen kezdve az ostoba és bugyuta történet mellett az abszurd akciójeleneteken át a család minden formációjával találkozhatnak, akárcsak egy szappanoperában. Ha azt hitted, hogy ismered ezt a családot, tévedsz, még ennyi év után is tudnak újat mutatni. A család legújabb tagja Daniela Melchior által játszott versenyzői ösztönökkel megáldott Isabel. Brie Larson is egy családtagot játszik, Tess-t, akiről már a bemutató előtt kiderült, hogy Mr. Senki lánya.

Halálos iramban 10.

Nem a történeteiért, hanem a látványért és egysoros párbeszédekért szeretjük ezeket a filmeket. Most viszont minden eddiginél világosabb, hogy a készítők tudják, mi kell ahhoz, hogy megvegyék a rajongókat. Ráadásul tökéletesítették a receptet is. A látványos és őrült jelenetek mellett még emlékezetesek is maradnak. Roman, Tez, Han és Ramsey hozza a kötelező nevetést, amikor képernyőn vannak, garantált a poén, és ezekből mind átjön. Deckard Shaw (Jason Statham) nem kapott sok időt, de annál erőteljesebb lett a visszatérése. Jó a mellékszál, hogy a kis Brianre Jakob nagybácsi vigyáz, amit John Ceha is nagyon élvez. Michelle Rodriguez és Charlize Theron életreszóló barátságot köt, de csak miután egymás torkának estek, és jól elpüfölték egymást.

Vin Diesel vitte a sorozatot eddig, de a Halálos iramban 10. nem miatta lett szerethető, hanem Jason Momoa karaktere miatt. Ez az ember, egymaga teremtette újjá a sorozatot. Momoa karakterét nem túlzás Jokerrel összehasonlítani, hiszen Dante Reyes egy pszichopata – egy extravagáns magányos farkas, aki nem egyszerűen meg akarja ölni a családot, hanem azt akarja, hogy szenvedjenek. Vakmerő, nem ismer félelmet és kegyelmet, hogy levadássza Toretto családját, amiért megölték az apját. A színtiszta gonoszt kelti életre, és még akkor is Dante jár majd a fejünkben, amikor nincs a filmvásznon. Festett körmeivel, vadul elborult divatérzékével és őrült humorával új szintre emeli a sorozatot. A legjobb dolog, ami valaha történhetett ezzel az unalmas, önismétlődő Halálos irammal, hogy Momoa elvállalta a szerepet, s lett a finálé főgonosza.

Halálos iramban 10.

Ha voltak kétségeink Louis Leterrier rendezésével kapcsolatban, most eloszlathatjuk őket. Lehet, hogy nem rendelkezik olyan tapasztalattal a franchise-zal kapcsolatban, mint Justin Lin, de kihozta a maximumot belőle. A karakterek szerethetők és emlékezetesek lettek, a színészek arcára sem ki az unalom, mint az előző részben, az akciójeleneteket pedig tiszta adrenalin hajtja. Leterrier rendezésében magasabb fokozatra kapcsolt a franchise, amihez nem kellett felmenni az űrbe. Abszurdumnak tűnik azt mondani, de jó kezekbe került a Halálos iramban 11. De elég volt a fényezésből, néhány a szereplők lefolynak a zöld háttérről, a vágás sem a tökéletes és zavaró néha az is, ahogy a kamera mozog.

Halálos iramban 10.

Az első felvonás nagy akciójelenetére mindenki emlékezni fog, amelyben a banda Róma utcáin megpróbálja megakadályozni, hogy egy guruló bomba lesöpörje a térképről a Vatikánt. Itt találkozik az előző részek elborult, túlzó fizikát megszégyenítő jelenetek az első részek látványos, de még hihetőbb autós jeleneteivel, amire a Halálos iramban 7. óta nem volt példa. Nem kell tengeralattjáró, nem kell ide űr, csak egy jól megkoreografált akciójelenet. Torettóék autóval, Letty látványos motoros jelenetekkel próbálja megállítani az égő bombát. Erről kell szólnia egy akciófilmnek. A kaszkadőrcsapat kitett magáért, látványosak lettek a közelharcok is, ahogy Michelle Rodriguez és Charlize Theron véresre veri egymást. Persze nem hiányozhatnak a mesterkélt autós akciók sem, a rajongók többsége ezért vált jegyet. A Halálos iramban 10. tele van ezekkel, az egyik üldözés abban csúcsosodik ki, hogy Dom és Dante egymásnak feszül egy gáton.

Amikor a Halálos iramban 10. a legmagasabb fokozatra kapcsol, egy hatalmas cliffhangerrel lezárják, ami sokaknál kiveri majd a biztosítékot. A film egyszerre tud izgalmas és dühítő lenni, de inkább az utóbbi lesz igaz rá. Azok a nézők, akik már unják ezt, de nem tudtak kiszállni, ezzel a befejezéssel végleg elfelejtik a szériát. Akik viszont látja a víziót, és képesek elfogadni ezt a befejezést, azoknak marad a várakozás, hogy jegyet váltsanak a következő menetre. Egyszóval ez egy zűrös film, ami majdnem összeroskad saját ambícióinak súlya alatt. Rengeteg mindent csinálnak egyszerre, sok szereplővel, tele adrenalinnal, és szinte már úgy érezzük, hogy mindjárt lángra kap.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...