Tom Cruise

Forgatáson történt súlyos balesetek

Sokszor az életükkel játszanak a színészek.

A hollywoodi blockbustereknél megszoktuk, hogy a legapróbb trükköktől a legdurvább akciókig szinte mindent vizuális effektekkel oldanak meg. Azonban ez nincs mindig így: a filmek hitelességéhez és élvezhetőségéhez a mai napig fontos, hogy a CGI-jal megalkotott látványvilág mellett valódi robbanásokat, lövéseket és közelharcokat is láthassunk a vásznon. Ahol pedig hús-vér emberek akcióznak, ott bizony sérülhet hús és folyhat vér. Ebben a cikkben/videóban a filmforgatásokon történt baleseteket szedjük össze. Csapjunk is bele!

A filmforgatások súlyos balesetei

A cikket videós formában is megnézhetitek a THEGG YouTube-csatornáján, és ne felejtsetek el feliratkozni a csatornára és bekapcsolni az értesítéseket, hogy elsők között értesüljetek az új videókról.

A bokatörés – Tom Cruise

A bokatörés - Tom Cruise

Tom Cruise az a fajta hollywoodi színész, aki nem bízza az akciójeleneteket holmi dublőrökre. Híres arról, hogy olyan munkabírása, állóképessége és kitartása van, mint a legprofibb kaszkadőrök, ezt számos filmben bizonyította is, balesetektől azonban még az ő karrierje sem mentes. A hatodik Mission Impossible-filmben, az Utóhatásban Ethan Hunt nekifutásból átugrik egyik háztetőről a másikra, ami szinte rutinfeladatnak tűnhetett Crusie számára, a kivitelezés során azonban hiba csúszott a számításba: a színész az ugrást követően rosszul csapódott neki az épület falának, aminek hatására kitört a bokája. Cruise-nak a forgatókönyv szerint is rosszul kellett volna esnie a tetőn átugrás után, de persze nem ennyire. A színész azonban az elképesztő fájdalom ellenére is szerepben maradt, talpra állt és befejezte a jelenetet, 7 héttel és 18 millió dollárral később pedig felgyógyulva folytatódhatott a forgatás. Tom Cruise számára nincs lehetetlen küldetés.

Az eltört tükör – Jake Gyllenhaal

Jake Gyllenhaal egy piti bűnözőből bűnügyi hírvideóssá váló pszichopatát alakít az Éjjeli féreg című thrillerben, aki a nagyobb hatás és az eladhatóság érdekében attól sem riad vissza, hogy a bűncselekmények helyszínét és az áldozatokat is átrendezze. Amikor egy sztorit a konkurencia elhappol előle, Louis Bloom frusztrációját és dühét a mosdótükrön vezeti le, a tombolás végén pedig be is töri a tükröt. Ez utóbbi már Gyllenhaal túlzott karakter-beleélésének nem szándékos eredménye volt, aminek következtében az üveg szét is vágta a színész kezét, amit végül 40 öltéssel varrtak össze. Az ominózus felvétel viszont legalább benne maradt a film végső verziójában.

Rendezői kezek – Diane Kruger

Quentin Tarantino egyik legsikeresebb filmje, a Becstelen Brigantyk a rendezőhöz méltóan tele volt véres és brutális jelenetekkel. Ezek egyike a Diane Kruger által játszott német filmsztár, a jófiúkat segítő Bridget von Hammersmark halála, akit a Christoph Waltz által alakított náci ezredes, Hans Landa fojt meg – valójában nem sajátkezűleg. A jelenet fontossága, veszélyessége és saját, egyedi rendezői víziója miatt Tarantino maga fojtogatta Krugert, a közeli felvételeken tehát a rendező kezét látjuk, ahogy megfojtja a színésznőt, Kruger alakítása pedig azért ennyire élethű, mert tényleg nem kapott levegőt és nem sokon múlt, hogy valóban megfulladjon. Mondhatjuk, hogy ez a sajátos rendezői hozzáállás csak jobbá tette a kész filmet, de azért talán nem mindig kell ennyire biztosra menni.

Az ablaktörés – Daryl Hannah

Bár a Szárnyas fejvadász replikánsai nem igazi emberek, az őket játszó színészek bizony azok. A Daryl Hannah által megformált Pris hajléktalannak álcázva a géntervező J. F. Sebastian közelébe férkőzik, először azonban megijed tőle, futni kezd, megcsúszik és betör egy autóablakot. Ez igazából nem volt a forgatókönyvben, Hannah tényleg megcsúszott a vizes járdán, a karja pedig egyszerűen keresztülment az üvegablakon. A színésznő azonban hősiesen szerepben maradt a jelenet végéig, ami különösen szép teljesítmény, mert az üveg nyolc helyen elvágta a könyökét.

Az akasztás – Michael J. Fox

Az akasztás - Michael J. Fox

Marty McFly és Brown Doki időutazásai bővelkedtek a kalandokban és veszélyekben, többek között ezért is imádjuk mai napig a Vissza a jövőbe-trilógiát. Azt viszont kevesen tudják, hogy a Marty-t megformáló Michael J. Fox kis híján meghalt a harmadik részben, amikor a gagyi westernfilmruhában, Clint Eastwood néven 1885-be érkező Marty-t szinte azonnal fellógatják. A jelenetben kötélen fuldokló Marty-t nagyrészt kaszkadőr alakítja, de láthatjuk azt is, ahogy Michael J. Fox fuldoklik. A színész úgy akarta felvenni a jelenetet, hogy nem áll dobozon, mert úgy sokkal élethűbb, csakhogy rosszul fogta meg a kötelet, így majdnem tényleg megfulladt. A stáb azt hitte, Fox élete alakítását nyújtja, miközben igazából csak haldoklott, amire a rendező, Robert Zemeckis is csak akkor jött rá, amikor a színész már majdnem elájult a hurokban.

A lefejelt fa – James Franco

Saul Silver James Franco egyik legkedveltebb szerepe, az Ananász Expressz pedig az egyik legjobb füvezős vígjátéka Seth Rogennel. A film egyik poénos jelenetében Saul látni vél valamit az erdőben, amitől ő és Dale bepánikolva elszaladnak. Futás közben Dale megbotlik és nekiesik egy sziklának, Saul pedig fejjel nekirohan egy fának. Franco maga hajtotta végre a mutatványt, ami egy biztonsági blokkolóval simán is ment volna, ám a blokkoló leesett az azt tartó csavarról, így Franco egyenesen azt fejelte le. Fun fact, hogy a filmben a Saulon látható fejpánt valójában a Franco homlokán található öltések miatt került a karakterre.

Rocky szíve – Sylvester Stallone

Sallone neve egybeforrt kultikus szerepeivel, John Ramboval és Rocky Balboaval. A nehézsúlyú bokszoló világbajnoknak a Rocky IV végén Ivan Dragoval, a szovjet izomkolosszussal kell megküzdenie a ringben. Hogy a küzdelem még autentikusabb és brutálisabb legyen, Sly arra kérte Lundgent, hogy ne csak eljátssza, hanem tényleg üsse is őt, méghozzá keményen. Három balegyenest is bekapott, majd égetést érzett a mellkasában, de Stallonet nem érdekelte, amíg a vérnyomása fel nem ugrott 260-ra és már alig kapott levegőt. Ennek már kórház lett a vége, ahol az intenzív osztályon a színész megtudta, hogy a szíve a szegycsontjának ütődött és duzzadásnak indult, ami azért nem tréfa dolog.

A kéz elszabadul – Leonardo DiCaprio

A kéz elszabadul - Leonardo DiCaprio

A Django elszabadul szintén Quentin Tarantino közkedvelt filmjei közé tartozik, ezúttal azonban nem a rendező sebesített meg egy színészt, hanem a színész önmagát. Leonardo DiCaprio a pszichopata rabszolgatulajdonos, Calvin Candie szerepében brillírozik, az egyik jelenetben pedig megvendégeli Djangót és Dr. Schulzot, ám a vacsora nem várt fordulatot vesz. Candie leleplezi vendégei szándékát,  amitől eléggé bepöccen. Annyira, hogy amikor az asztalra csap, a kezével véletlenül még egy poharat is szétver, nem kicsit szétvágva ezzel a tenyerét. Pillanatokkal később már látható is, ahogy DiCaprio keze úszik a vérben, a színész azonban nemhogy nem állította le a felvételt, még tovább is fokozta és a saját előnyére fordította a sérülést.

Egy Sisak Mind Felett – Viggo Mortensen

A Gyűrűk Ura-trilógia annyi látványos és veszélyes akciójelenetet vonultatott fel, hogy külön videót is megérne, az azonban ritkán fordult elő, hogy Peter Jackson rendezése alatt megsérültek volna a színészek. A két torony egyik jelenetében mégis ez történt, amikor a két hobbit, Trufa és Pippin feltételezett halálával szembesülő Aragorn elkeseredett dühében elrúg egy ork sisakot. A macsó Vándort alakító Viggo Mortensennel már négyszer vették fel a jelenetet, mire az ötödik rúgással két lábujját is eltörte. Ez azt jelenti, hogy az üvöltés, amit a filmben Aragorn hallat, Mortensen valódi fájdalmából fakad. Az alázatos színész ráadásul nem állt le és annyira karakterben maradt, hogy Peter Jackson sokáig észre sem vette a sérülést.

Már megint… – Sean Bean

Sean Beanre azt az egyedülálló szerepet osztotta a sors, hogy ő A Színész, Aki Mindig Meghal a filmekben, amikben játszik. Nem volt ez másként természetesen a Férfias játékokban sem, amiben a végső harcban a Harrison Ford által játszott Jack Ryannel szemben karakterét, a terrorista Sean Millert átszúrja egy horgony, majd a motorcsónak is felrobban vele. Előtte azonban a közelharc során Ford egy csónakcsáklyával arcon üti Beant, ami a forgatókönyvben is szerepelt, csakhogy vagy Ford ütött túl nagyot, vagy Bean volt túl közel, mert a rúd úgy eltalálta a színész arcát, hogy számos öltéssel hozták csak rendbe, ráadásul a bal szeme alá még egy egyedi sebhelyet is kapott. Egy biztos, a sok elhalálozó karakter közül Sean Miller biztosan emlékezetes maradt Sean Bean számára.

Total
5
Shares
Previous Article
Jurassic World

A Jurassic World sztárjai öleléssel köszöntötték a klasszikus triót a Jurassic World: Világuralom forgatásán

Next Article

Jeff Goldblum újraalkotta a Jurassic Park egy korábbi legendás jelenetét

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!