Főoldal Másvilág FEJTÁGÍTÓ: Miért hívja Mary Jane Tigrisnek Peter Parkert?
Másvilág

FEJTÁGÍTÓ: Miért hívja Mary Jane Tigrisnek Peter Parkert?

Az 1960-as Pókember képregények óta tudjuk, hogy Mary Jane Watson Tigrisnek becézi Pókembert. A becenév mögötti okok azonban meglephetik a rajongókat.

877
Mary Jane Watson

Az 1960-as Pókember képregények óta tudjuk, hogy Mary Jane Watson Tigrisnek becézi Pókembert. A becenév mögötti okok azonban meglephetik a rajongókat.

Face it Tiger..you just hit the jackpot! Nézz szembe vele Tigris….. épp megütötted a főnyereményt! A képregényrajongók ismerik ezt a híres mondatot, amit Mary Jane mond Pókembernek, és amely sorok falmászónk történetében számtalanszor megismétlődnek, rengeteg Pókember képregényben, animált tv showkban és filmekben. Sam Raimi Pókember mozijában is hallhatjuk a becenevet, de Kristen Dunst szövege nem a képregény legendás mondata, csak annyit mond: Go ge’em Tiger!, Menj, kapd el őket Tigris! Legutóbb a DC Supergirl sorozatában mertek poénkodni a mondattal, Kara kryptoni barátja használja, határozottan gyenge sikerrel. Ikonikus mondat ide vagy oda, felmerül a kérdés, hogy MJ miért hívja Tigrisnek Peter Parkert? Ahhoz, hogy a tigrisezés okait megértsük, érdemes Peter és Mary Jane kapcsolatának története mögé néznünk.

A MARVEL KÉPREGÉNYEK BEMUTATJA MARY JANE WATSONT

MJ 2 Custom

Sam Raimi Pókember filmtrilógiájából, és a Marvel Moziverzum Pókember: Hazatérés mozijából egyértelmű tényként állapíthatjuk meg, hogy Peter Parker egy középiskolába jár Mary Jannel, és a Toby Maguire alakította Pókember esetében, gyerekkora óta szerelmes is belé. A képregényekben azonban Mary Jane teljesen másképp mutatkozik be. Stan Lee és Steve Ditko egy olyan történetre alapoznak, ahol Peter nagynénje May néni megpróbálja összehozni hősünket a szomszéd unokahúgával, Mary Jannel. Peter megvan győződve róla, hogy a lány nem az Ő típusa és így folyamatosan kifogásokkal áll elő, hogy ne kelljen vele találkoznia, és persze ezzel az olvasóközönséget is megfosztja attól, hogy megismerjék MJ karakterét. Egy rövidebb cameó kivételével, The Amazing Spider-Man#25-ben, ahol nem látható az arca, csak utalások vannak a személyére, és Peter barátnőit Betty Brant és Liz Allent is lenyűgözi, először 1966 novemberében jelenik meg Mary Jane Watson, Id.John Romitanak köszönhetően, a The Amazin Spider-Man#42-ben. Az olvasókat és Petert is ámulatba ejti a vörös szépség. Mary Jane nyitó sorai pedig annyira szóltak az olvasóközönségnek, mint Peter Parkernek, figyelembe véve Peter vakrandija körüli évek óta tartó várakozást. Stan Lee életrajzi könyvében (Amazing Fantastic Incredible:A Marvelous Memoir) Fantasztikus Életem-ben leírtakkal tovább mélyíti Peter és MJ első találkozásának történetét. Petert azonnal elbűvöli MJ, ahogy Leet is rögtön elbűvöli az első felesége, akivel először egy vakrandin találkozott. Stan első látásra beleszeretett Joanbe. Mivel Joan és MJ is modellek, ezért valószínűsíthető, hogy Lee MJ karakterének megalkotásánál saját feleségét vette alapul. A képregény tartalmaz egy olyan panelt, amelyben Peter és Mary Jane találkozása, Lee és Joan találkozását illusztrálja.

AZ OKOK, AMIÉRT MARY JANE TIGRISNEK BECÉZI PETERT

MJ 3 Custom

Stan és Joan párosával ellentétben Parker és Watson kapcsolata mégsem olyan szoros az elején. Bár randizgatnak egymással, de Mary Jane egyfajta szabad lélekként több férfival is találkozgat. Petert pedig eközben lekötik pókemberes teendői, míg nem találkozik kollégiumi szerelmével Gwen Stacyvel, és úgy tűnik megtalálta az igazit. Sajnos a románc azonban nem tart sokáig, ugyanis Pókember ellensége, a Zöld Manó, megöli Gwent. A tragédia közelebb hozza egymáshoz Mary Janet és Petert, majd kapcsolatuk komolyabbra fordul, ami egy csókkal pecsételődik meg a Spider-Man, Clone Saga történetben, és rájönnek mennyire erős érzelmek kötik össze őket.

Így jutunk el oda, hogy Peter végül megkérdezi Mary Janet, hogy miért is becézi őt Tigrisnek? MJ saját stílusában válaszol: Oh Petey! Tigrisnek hívlak, mert nem vagy az! Egy játékos válasz, egy partizós modelltől, aki megmagyarázhatatlan módon vonzódik a stréber Peterhez. Pókember későbbi történeteiben a Tigris becenév azonban fontosabb jelentést is hordoz. A The Amazing Spider-Man #257-ben Jane bevallja, hogy tudja, Peter a Pókember, és valójában már évek óta ismeri Peter titkos személyazonosságát. A Spider-Man, Parallel Lives-ban pedig kiderül, hogy MJ azon a napon fedezte fel Peter titkát, mikor Parker nagybátyját, Ben bácsit meggyilkolták, ugyanis látta, hogy röviddel azután, hogy Peter hazarohant, Pókember mászott ki a fiú szobájának ablakán.

face it Custom

Mary Jane vallomása fordulópontot jelentett a karakter további fejlődésének szempontjából. Az alkotók később azzal magyarázzák MJ partizós személyiségét, hogy bántalmazó családból származik, és emiatt maszkként használja bulizós lány énjét, hogy elrejtse a múlt fájdalmait. Mikor Jane rájön Peter titkára egyszerre fél és vonzódik is a szomszéd fiúhoz, akinek szintén rejtőzik valami más a személyisége mögött. Az Untold Tales of SpiderMan #16-ban Kurt Busiek író azt is feltárja előttünk, hogy MJ is kifogásokat keres, hogy ne kelljen randiznia Peterrel, és nem azért, mert nem vonzódik a fiúhoz, hanem mert képtelen kezelni a szituációt, hogy Peter maga a Pókember.

Így hát mikor végre Mary Jane bátorságot vesz és találkozik Peterrel, elhangzanak a híres sorok. Ezek az elhíresült sorok azonban nem csak Stan Lee, Steve Ditko és Id. John Romita történetének csattanó poénja, hanem egy finom utalás arra, hogy MJ mindent tud az erős tigrisről, amely Peter Parker külseje mögött rejtőzik. Meglehet, hogy ennek a becenévnek a jelentése a képregény retconjaiból született, de egy biztos, hogy ez a népszerű idézet mélyebb célt szolgál. Megmutatja, hogy Mary Jane Watson, még az első hivatalos találkozásuk előtt, milyen szorosan kötődik Pókemberhez.

Szerző

Engem az TV nevelt fel (azért nem szószerint a készülék ) A filmek és a sorozatok, szorosan a fiam után, a Mindeneim, és imádok írni róluk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Penge
Filmek

Lelépett a Mahershala Ali főszereplésével érkező Penge rendezője

A Penge újabb problémával nézz szembe, távozott a rendező.

Deadpool & Rozsomák
Filmek

A Deadpool & Rozsomák lesz a filmsorozat leghosszabb őrültsége

Deadpool és Rozsomák őrültségét valószínűleg ennél tovább is elnéznék a rajongók.