Főoldal Sorozatok FEJTÁGÍTÓ: Lerántották a leplet a WandaVision főgonoszáról, és mit kell tudnunk Agatha Harkness boszorkányról
Sorozatok

FEJTÁGÍTÓ: Lerántották a leplet a WandaVision főgonoszáról, és mit kell tudnunk Agatha Harkness boszorkányról

Hosszú idő után találkoztunk a nagy gonosszal.

538
WandaVision

A múlt hét péntekben bemutatott WandaVision 7. epizódjából végre fény derült az igazságra, hogy ki a sorozat főgonosza. Noha az első percektől, sőt, igazából már a bemutató előtt sokan tudni vélték, hogy ki lehet ez a titokzatos karakter, a Marvel csak most leplezte le. A képregények szerelmeseinek nem kell bemutatnunk ezt a boszorkányt, a mentort és nevelőt, aki több ízben is szorosan kapcsolódik a Marvel univerzum több hőséhez is.

De ki ez a titokzatos gonosztevő, Agatha Harkness?

Az amerikai IGN cikk foglalta össze nagyon jól, hogy kivel került szembe Wanda. Mikor Franklin Richards megszületett, szülei, Reed és Sue Richards (más nevén Mr. Fantastic és a Láthatatlan nő) igyekeztek elrejteni a gyereket a kíváncsi szemek elől. A Fantasztikus Négyes a békés és csendes Whisper Hill városába vitték a babát, ahol új gondozójukra, egy Agatha Harkness nőre bízták a gyereket. Ekkor még nem tudták Agatha-ról, hogy valójában egy páratlan erővel bíró boszorkány. Képességeit nemcsak arra használta, hogy biztonságban tudja a kis Franklint, hanem kordában tartsa növekvő erejét is. Végül azzal fedte fel erejét Agatha, amikor megmentette Reed Richards-ot, hogy csapdába essen a Negatív Zónában. A Fantasztikus Négyes mind szövetségesként, mind pedig barátként tekintett Agathára. Amikor a boszorkány saját élete veszélybe került, a négy hős mindent megtett, hogy megmentsék. Később Agatha közel került a Marvel univerzum más mágikus erővel bíró karakteréhez is, köztük például Skarlát boszorkányhoz, amikor Wanda és Vízió megtudta, hogy gyerekük lesz. Agatha abban is szerepet játszott, hogy segített Wandának kordában tartani erejét, és bár Wanda kezébe adja végzetét, a két karakter között kialakult szoros kötelék még a halálnál is erősebbnek bizonyult.

Agatha Harkness eredete

Kora csak egy, a sok titok közül Agatha Harkness életében. Agatha a massachusetti Salem városában élt, amíg a coloradói New Salem városába költözött, de ennek ideje nem ismert. New Salemben a varázslók rejtett közössége élt, akik maguk mögött hagyták a salemi üldözést. A lakók megesküdtek rá, hogy többé nem lépnek kapcsolatba nem-varázslókkal. Agatha volt a vezetőjük, amíg úgy nem döntött, hogy elhagyja őket, ám ennek okát máig nem tudni. A karakter hosszú múltjából nagyon keveset tudunk. Az 1700-as évek végén tagja volt a Daughters of Liberty csoportnak, majd nem sokkal a II. világháború után harcolt egy sötét varázslóval is.

A 20. század végére Agatha és hűséges macskája, Ebony a new yorki Whisper Hill kastélyban találtak otthonra. Akárcsak Agatha, a kastély is régi és tele volt rejtélyekkel, ugyanakkor biztonságos menedéket adott a boszorkánynak és a gondjaira bízott Franklin babának. „Bár évekig nyugdíjasként éltem” – mondta Agatha, amikor először tűnt fel a Fantasztikus Négyes képregényekben – „nem tudtam nemet mondani az újszülöttre, amikor megtudtam, hogy kik a szülei.” Reed és Sue jobb gondozót nem is választhatott volna gyereküknek. A Frightful Four már az első éjszaka betört a házba, azzal a feltett szándékkal, hogy bosszút álljanak a szuperhős formáción. Agatha varázserejével könnyedén elbánt velük. Idővel Agatha, Wanda és Vízió gyerekeinek is a dajkája lett.

Agatha szuperereje és képességei

Agatha Harkness varázslatokkal képes megidézni a misztikus erőket. Varázslat révén évszázadokig képes életben maradni, utazni térben és időben, mentális üzenetekkel figyelmeztetni a közelgő veszélyekre, kitörölni Wanda Maximoff szomorú emlékeit, és még sok mást, például egy türelmes tanár és mentor szerepét is képes betölteni, ahogy ezt láttuk a sorozatban is. A fekete macskája sem egy hétköznapi állat. Veszély esetén Ebony képes átalakulni egy nagy, vicsorgó párduccá. Agatha társként és védelmezőként egyaránt számít macskájára.

Agatha és Wanda kapcsolata mélyebbre nyúlik, mint azt elsőre gondolnánk. Nem sokkal azután, hogy Wanda és Vízió gyerekei megszülettek a sorozatban, a boszorkány felbukkant az ajtóban. Szemlátomást mindketten meglepődtek, amikor Agnes beállított hozzájuk, különösen mert halottnak gondolták. Majd azt mondja a meglepett szülőknek, hogy a gyerekekről szeretne beszélni velük. Úgy tűnt, hogy a gyerekek rendszerint eltűnnek, amikor Wanda nem gondol rájuk. Azonban Wanda nem szeretett volna tudomást venni erről, hogy Billy és Tommy nem létezik. Amikor a démon Mefisztó felfedte valódi énjüket, hogy valójában lelke darabjai a gyerekek, újra magába olvasztotta őket a képregényekben. Agatha kitörölte emléküket a zavarodott Wanda tudatából.

Hogy megkíméljem ettől a fájdalomtól, tudata ezen sarkát örökre elzártam. Wanda számára olyan lesz ez, mintha soha nem léteztek volna.

Idővel azonban Wanda emlékezett a gyerekekre, és Agatha súlyos árat fizetett a beavatkozásért. Ez vezetett végül a híres House of M történethez, ami lényegében a WandaVision alapja.

Agatha Harkness áll minden mögött, ami a WandaVisionben történt?

Most hogy tudjuk, Agatha Harkness szerepet kapott a Marvel Moziverzumban, nagyon úgy fest, minden mögött, ami történt Westviewban a Kathryn Hahn által megformált boszorkány áll. Az egész azzal kezdődött, hogy az Agnes – így hívják Hahn karakterét a sorozatban – kísértetiesen hasonlított az Agatha névre a képregényekből. Agnesnek egy háziállata is van, Senor Scratches – igaz ez egy nyúl, nem pedig egy macska. Az állat neve utalás Agatha fiára a képregényekben, Nicholas Scratch-re is. Ugyancsak szándékos kikacsintás volt Agnes kék haja és jelmeze ugyanabban az epizódban, amiben Wanda és Vízió a képregényekből ismerős jelmezeket viselték Halloween estéjén. És mind közül a legrejtélyesebb az volt, hogy Agnesnek nem volt vezetői engedélye, amivel fény derülhetett volna a karakter személyazonosságára. A hetedik epizódban először léptünk be Agnes kísértet járta házába. Nehéz megmondani, hogy valóban ő lenne a sorozat főgonosza, mert hogy hihetnénk el bármit is, ami Westviewban történik. Lehet, hogy ez is csak egy elterelés a sorozat valódi nagy ellenségéről, akire eddig még csak utalást sem kaptunk – vagy legalábbis nem szúrt szemet. Paul Bettany korábban így nyilatkozott:

Van egy olyan karakter a sorozatban, akit még nem fedtek fel, és nagyon izgalmas. Egy olyan színész, akivel egész életemben együtt akartam dolgozni.

Paul Bettany

Meglehet, hogy Agnes eddig megismert alakja is csak egy cselszövés része volt, és a hátralévő két részben megismerjük valódi énjét, idősebb alakban. Esetleg egy titokzatos másik gonosz befolyása alatt áll Agatha is? Hamarosan okosabbak leszünk, hiszen pénteken folytatódik a sorozat.

WandaVision
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események