Főoldal Másvilág FEJTÁGÍTÓ: A Marvel feltárja az igazságot a Pókösztönről
Másvilág

FEJTÁGÍTÓ: A Marvel feltárja az igazságot a Pókösztönről

A Marvel képregények most egy újabb érdekességet mutatnak be Pókember egyik szuperképességével, a pókösztönnel kapcsolatban.

806
Pókösztön

A Marvel képregények most egy újabb érdekességet mutatnak be Pókember egyik szuperképességével, a pókösztönnel kapcsolatban.

A Spider Senset, azaz a Pókösztönt hagyományosan egyfajta veszélyérző képességként ábrázolják a Pókember képregényekben. A spider sense által Pókember előre megérzi a fenyegetéseket, és ezt a különleges ösztönét az évek alatt folyamatosan fejleszti, valamint megtanulja azt kontrollálni.

Igaz, Pókember szuperképességeinek tárházában úgy látszik, hogy a pókösztön csak egy kisebb helyet foglal el, mégis ez a tulajdonsága sokkal titokzatosabb és összetettebb, mint gondolnánk. Ezzel az ösztönnel, Póki nem csak a közeledő bajt ismerheti fel, de kommunikálhat vele, másként működik, ha barát vagy ellenség van a közelében, megérezheti a gonosz szándékot, nyomon követheti a gazembereket.

Érdekesség, hogy Marvel Moziverzumban a Pókember-filmekben nem mindig hangsúlyozzák annyira ezt a szupererőt, bár a franchise legutóbbi, a Pókember : Idegenben, részében szóba került a pókösztön, csak más nevet kapott, Peter Tinglenek (Bizsergésnek) hívta. A Marvel-filmekben megjelenő pókösztön szemléltetésére elég például csak a Végtelen háborúra gondolnunk, mikor Peter az iskolabuszon ülve megérzi Thanos űrhajójának megérkezését.

Peter Parker

Visszakanyarodva a képregényre, azt is megtudjuk a pókösztönről, hogy az nem mindig megbízható, és Peter nem mindig érti miért jön elő. Például mikor a képregény egyik mellékszereplője, Glory Grant, egy vérfarkassal akar randizni, falmászónk érzékei rögtön jelzik a veszélyt, de igazából maga sem érti, hogy mitől indultak be a szenzorai.

Közben az is kiderül, hogy az ösztön egy különleges frekvenciával működik, amely az előbb említett nyomkövető funkcióval is ellátja Pókembert. A pókösztön összetett funkciójának valódi tartalmáról a Spider Verse #1 új írója, Jack Mackey, leplezi le a fátylat, de ironikus módon egy másik karakteren, Miles Moralesen keresztül. Miles sok mindenben különbözik Petertől, de egy valami természetesen közös bennük, és ez a pókösztön. Morales tudomást szerez róla, hogy a pókösztönnek van egy másik, tudományosabb elnevezése is, az arachnofrekvencia.

Az arachnofrekvencia egy kozmikus erőhöz, az Élet és Sors Hálójához kapcsolódik. A Hálóhoz, ami összekötő hídja az összes térnek és időnek, spontán módon hozzáférő Pókemberek így különféleképpen láthatják az őket körülvevő világot, sőt még a meg nem történt eseményeket is észlelhetik. Ez pedig azt is jelenti, hogy a különböző alternatív dimenziók Pókemberei egyedi és eltérő arachnofrekvenciával rendelkeznek.

Pókember Miles Morales

Egy újabb, érdekes csavar a történetben, hogy egy másik alternatív univerzum Pókembere, Spide Zero, rafkós módon használja Miles frekvenciáját. Spider Zero az Élet és sors Hálójának közepén található, és képes úgy jeleket küldeni a Hálón keresztül, hogy azokat kizárólag csak Miles hallja meg. Mindezek mellett, ráadásul pontosan be tudja mérni Miles helyzetét az idő és tér kontinuumban, és el is tudja őt onnan távolítani.

Egészen elképesztő látni a pókösztön működését, és értelmezését, amely egyben mindent megmagyaráz, amit eddig a képregényben bemutattak. Választ kapunk arra, hogy Peter Parker miként tudja kiaknázni a benne rejlő képességét, hogy más egyedi frekvenciákat is be tud azonosítani, és persze így azt is megértjük, hogy ez a csodás képesség miért lehet néha kicsit csalóka.

Ugyanakkor azt sem mellékes megjegyezni, hogy a pókösztön tanulmányozása szorosan kapcsolódik ahhoz a Pókember elmélethez, mely hangsúlyozza, hogy Peter Parker a Multiverzum azon Pók Totemjeinek egyike, aki kiemelt szerepet játszik az Élet és Sors hálójának dimenzióiban.

Nos, nekem most kedvem támadt egy Pókember filmhez, ebben a dimenzióban, de olvasni is lehet a képregényt, ha rendelsz a Marveltől.

Szerző

Engem az TV nevelt fel (azért nem szószerint a készülék ) A filmek és a sorozatok, szorosan a fiam után, a Mindeneim, és imádok írni róluk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Deadpool & Rozsomák
Filmek

A Deadpool & Rozsomák lesz a filmsorozat leghosszabb őrültsége

Deadpool és Rozsomák őrültségét valószínűleg ennél tovább is elnéznék a rajongók.

Venom - Az utolsó menet
Előzetesek

A Venom – Az utolsó menet előzetese magyar szinkronnal is nagyon szórakoztató lett

Már magyar szinkronnal is elérhető a Venom - Az utolsó menet első...