Főoldal Másvilág FEJTÁGÍTÓ: A Marvel Bosszúállóinak van egy titkos fegyvere az X-Menek ellen
Másvilág

FEJTÁGÍTÓ: A Marvel Bosszúállóinak van egy titkos fegyvere az X-Menek ellen

A Bosszúállók kezében óriási aduászt jelenthetett, mikor rájöttek, hogy a Vibránium kihívás elé állíthatja az X-Meneket.

406

Ha a szükség úgy hozta, az X-Menek komoly problémát tudtak okozni a Bosszúállóknak. Bár hőseink általában összedolgoztak, de sokszor alakultak úgy a dolgok, hogy végül egymásnak estek, és bizony nem volt könnyű győzedelmeskedni a mutánsok szuper ereje felett. A Bosszúállóknak azonban egy nagyon frankó ütőkártya került a kezébe, amely segítséget nyújtott a küzdelemben: a vibránium.

A vibránium Vakanda nemzet világűrből származó érce. A fém képes vibrációk és a kinetikus energia elnyelésére, így a támadásoknál még erőteljesebb a hatása. A vibránium már nagyon sok marveli szuperkosztümöt és fegyvert felturbózott, úgy mint: Amerika Kapitány pajzsát, Misty (Mercedes) Knight kibernetikus karját vagy éppen Fekete Párduc öltözetét. Nem mellesleg ez a fém bizonyítottan hatással van az X-Menekre, ahogy erre egyik tagjuk Gambit is rádöbben.

Gambit a mutáns első debütálása az 1990-ben megjelent Uncanny X-Men #266 számában történt. Gambit büszke cajuni, louisiniai származására, és a kinetikus energia nagymestere, (amit később egy másik univerzumból megismert önmagának köszönhetően még tovább fejleszt, öngyógyítás, lebegés és tárgyak mozgatása terén) jártas a tolvajlás tudományában, képzett a közelharcban- általában egy igen hajlékony páncélmellényt visel- és a kártya hajigálás mellett kedvenc fegyvere egy teleszkópos bot. Gambit, az erősen dohányos, iszákos, öntörvényű, jóképű nőcsábász (míg feleségül nem veszi szerelmét Rouget) nagy kedvence az X-Men rajongóknak. Amíg a képregények oldalain 2008-ig több önálló sorozat elkészülésére is született kezdeményezés a folyamatosan fejlődő karakter számára (a Gambit &the X-Ternals kiadványban különösen fontos szerepet játszott) addig filmes szempontból szerencsétlenül alakult a sorsa. Igaz, a Fox nagy dobást látott a Gambitben, az X-Men: Apokalipszisben azonban nem jött össze hősünk megjelenése, és bár tíz éve már tervben volt egy mozi, Channing Tatum főszereplésével, mégis a Disney-Fox üzletkötés után, Az új mutánsokat kivéve, minden leendő X-Men filmnek lőttek. A karaktert egyszer azért életre keltette Taylor Kitsch (Tatum a G.I. Joe forgatása miatt nem tudta vállalni) az X-Men kezdetek: Farkasban.

A James Asmus, Clay Mann, és Rachelle Rosenberg alkotta Gambit #15-ben, a cajuni hőst kiüti egy szövetségese és egy kút mélyén találja magát. Amikor felébred, kinetikus energiái segítségével próbál megszabadulni a kezeit megkötő láncoktól, de sikertelenül, ereje nem működik. Az ok pedig nem más, minthogy a láncok Vibrániumból vannak, így hát Gambitnek új módszert kell találnia, hogy megmeneküljön.

Taylor Kitsch

A Gambittel történtek alapján érdekes következtetéseket vonhatunk le a vibrániumról. A mutánsok nagy része energiahatalommal bír, ezért, amennyiben az szükséges, ez a hihetetlen erejű fém lehet a kulcs a megállításukhoz. Ha Gambit erejét ennyire tompítani tudta a vibránium, akkor vajon még milyen más erőket képes legyűrni? Elég erős például Küklopsz energiarobbantásai ellen? Milyen hatással lehet a mutánsokra, akik manipulálni képesek olyan energiákat is, mint az Apokalipszis. Nem tisztázott, hogy a vibránium mennyire lehet veszélyes teljes egészében a mutáns fajra, de mindenesetre egy igazán hasznos eszköz a Bosszúállók fegyvertárában.

No de hogy is menekül meg Gambit a vibránium láncok szorításából? Nos, semmikép sem kinetikus energiája pusztító erejével. Helyette inkább tűpontosan felméri, hol kapcsolódnak össze a láncszemek és ezekre a pontokra összpontosítja erejét, amellyel végül kiszabadul. A Gambitet fogva tartó lánc jól illusztrálja tehát, hogy a vibránium mennyire jól használható a mutánsok ellen, ahogy ebben az esetben, igaz csak egy egyszerű módszernél alkalmazták, mégis sok problémát okozott hősünknek. Figyelembe véve, hogy technikailag milyen előnyöket jelent a vibránium, a Bosszúállók kezében erős fegyvertény ez a fém, melyet felhasználhatnak arra, hogy megállítsanak jópár X-Ment (jelen esetben épp Gambitet) ha arra feltétlenül szükségük lesz.

Szerző

Engem az TV nevelt fel (azért nem szószerint a készülék ) A filmek és a sorozatok, szorosan a fiam után, a Mindeneim, és imádok írni róluk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Venom 2. - Vérontó
Filmek

A Venom 3. forgatási fotója árulkodik arról, hogy a film kapcsolódik az MCU eseményeihez

Eddig csak találgattunk, most a Venom 3. kulisszák mögötti fotója megerősítette a...