Főoldal Másvilág FEJTÁGÍTÓ: A Harleen az eredeti Harley Quinn történet, a MAD LOVE-nál is jobb
Másvilág

FEJTÁGÍTÓ: A Harleen az eredeti Harley Quinn történet, a MAD LOVE-nál is jobb

A DC Harleenja ugyanazt az eredeti Harley Quinn történetet követi, mint az 1990-es Mad Love, csak R besorolással és egy sokkal összetettebb és modernebb nézőponttal.

1k
Harleen

A DC Harleenja ugyanazt az eredeti Harley Quinn történetet követi, mint az 1990-es Mad Love, csak R besorolással és egy sokkal összetettebb és modernebb nézőponttal.

Az eredeti Harley Quinn, a Mad Love képregény egyik meghatározó, egyfajta őrült karaktere. Az antihősnő adaptációiban mindig felfedezhetjük azokat az elemeket, amelyeket az Eisner díjas, Batman: Animated Series képregény alkotói, Paul Dini és Bruce Timm ihlettek. Van egy történet azonban, amely a Mad Love eddigi minden adaptációját felülmúlja, ez pedig a DC Black Label 3 kiadásos képregénye, a Stephan Sejic alkotta Harleen.

Igaz, Harley Quinn háttértörténete mindig is kicsit ingadozó volt, azért az elmúlt néhány évtizedben a Mad Love egyfajta zsinórmértéket jelentett az íróknak. Mielőtt Joker barátnője lett, Dr. Harley Quinzel pszichológusként az Arkham Elmegyógyintézetben töltötte gyakorlatát. Miután ösztöndíjat szerzett a Gotham Egyetemre (Gotham U) Quinzel kiváló átlaggal szerzett pszichológiai diplomát, nemcsak az egyetem rangos képzésének köszönhetően, hanem mert lefeküdt a tanszék idős professzorával. Habár Harley úgymond bárhol kamatoztathatta volna tehetségét, mégis az Arkham Elmegyógyintézetet választotta gyakorlati helynek, mivel ott magas rangú betegek / fogvatartottak voltak elszállásolva és Dr. Quinzel céljai közt szerepelt, egy munkatársa elmondása szerint, egy mindent kitálaló könyv a helyről.

Harley hónapokig kérvényezi, hogy beszélhessen Jokerrel, és mikor sikerül a találkozó Quinn gyorsan Joker hazugságainak hatása alá kerül. A Bűn Bohóc Hercege megbabonázza és Harley egy éjszaka idegösszeomlást kap, mikor meglátja hogy megverve, véresen hozza vissza Batman a korábban elszökött betegét. Dr. Quinzel mániákus dühkitörésében kirabol egy jelmezboltot, kiszabadítja Jokert az intézetből és Ő lesz Harley Quinn, Joker könnyelmű és őrült bűntársa. Sok évig hűséges jobbkeze Jokernek, de a folyamatos bántalmazásokat megelégelve, végül elhagyja Őt.

Harlenn6 Custom

Közel két évtizede a Mad Love (mind a képregény, mind pedig a The New Batman Adventures adaptált epizódja) Harley Quinn háttértörténetének meghatározójaként szolgált. Amikor a DC újraindította a Harley Quinn sztorit, a NEW 52-vel, a karakter kisebb változásokon esett át. Az egykori arkhami doki már kevésbé naiv és sokkal pimaszabb és felelőtlenebb, aki Joker képébe is vágja, hogy származásáról szóló hazug történetei túlzóak. Bár az új motivációi már professzionálisabban vezérlik a karaktert (ebben a történetben Harley főnöke az, aki az Arkham Elmegyógyintézetről feltáró könyvet akar írni, úgy hogy ellopja a doktornő kutatásait) azért még mindig menthetetlenül Joker befolyása alatt áll.

A DC Öngyilkos osztag című filmjében Harley figurája az eredeti Mad Love szemtelen, önhitt szereplőjének és a New 52-ben újragondolt karakterének montázsa. Dr. Quinzel, akit Margot Robbie alakít nagyszerűen a filmben, akárcsak a Mad Love-ban, Joker tanulmányozásával szerez magának hírnevet, viszont, ahogy az a New 52, The Hunt for Harley Quinn részében kiderül, Harley egy kissé haloványabb nő, aki csak aztán változik meg igazán, mikor megmártózik egy vegyszerben, ami az ő Puddingját is átalakította.

Harley Quinn

Sejic, szemben más Mad Love adaptációkkal, ugyan elismeri a Dini és Timm kreálta eredetsztorit, ám modern kontextusba helyezi azt, és ennek következtében azt érezteti, hogy Harley története sokkal inkább saját személyiségéből fakad, mint a róla leírt mesékből. Sejic cselekményében továbbra is igaz, hogy Harley lefeküdt a főiskolai professzorával, de ennek semmi köze ahhoz, hogy a gothami egyetemen kiváló eredménnyel végzett.

Quinzelt egy rendkívül intelligens, motivált pszichológusként ábrázolja, aki skarlát betűként cipeli terhét, beteges vonzódását a nála idősebb, hatalommal rendelkező férfiak iránt. Életében fontos inspiráció, hogy bizonyítsa elméletét a traumák okozta szociopata viselkedéssel kapcsolatban, amit egy oktatási szimpóziumon be is mutat. Ennek köszönhetően szerez ösztöndíjat a Wayne Alapítvány jóvoltából és vezet aztán útja az Arkham Elmegyógyintézetbe. Múltját ismerve sokan komolyan veszik a tevékenységét.

Harleen 3 Custom

Harley az új megközelítésben, nem az a naiv, hírnevet hajszoló nő, mint a Mad love-ban, de mégis fenntartja a lehetőséget, hogy az olvasóközönség így lássa. Quinn egy jóindulatú karakter, ámde mindig szembejön vele a cinizmus. Tudja, hogy Joker iránti érzelmei rosszak és veszélyesek, de Mr Jay manipulációs képességei erősen hatnak rá és túlnőnek rajta. A Sejic által hozzáadott értelmezés a Mad Love eredettörténetet sokkal inkább egy gonosz irodai pletykává alakítja, amiben Harley minden hibáját felnagyítják és rajzfilmszintre emelik.

A Harleen olyan történet, amely ismerős érzéssel tölti el az olvasókat, mégis sikerül úgy elfogadtatni a karakter változását, hogy közben a kulcsfontosságú tulajdonságai nem tűnnek el. Todd Philips kritikusok által is elismert, R besorolású filmje, a Joker, őszinte pillantást vet az antihős karakterek pszichológiájára, miközben bemutatja a rossz amerikai egészségügyet, és elég komoly társadalomkritikát fogalmaz meg. Ahogy a Joaquin Phoenix által zseniálisan megformált Arthur Fleck végleges átalakulása, úgy Harley antihőssé válása is egy alaposan kigondolt és lényegesen többet mondó folyamat, mint egyszerűen csak beleugrani egy kád kemikáliába. Úgyis fogalmazhatnánk, mint ahogy a Joker film után sokan megállapították: régen vegyszerbe kellet ugrani, hogy Jokerré válj. Ma elég kimenni az utcára.

Harleen 5 Joker

Sejic nem csak írásával teszi ennyire kísértetiessé Harley Quinnt, rajzai gyönyörűen félelmetesek. Joker általános ábrázolásával ellentétben, a Bűn Bohóc Hercege inkább egy jóképű, zöldhajú vámpírra emlékeztet, mint egy őrült bűnözőre. Dr. Quinzel romantikus érzelmei Joker iránt sokkal összetettebbek. Mr Jay úgy beszél, mint egy melankolikus költő, mint egy new vave együttes frontembere. Habár a történet nem akció vezérelt, a harci jelenetek filmes minőségűek.

Harleen 2 Custom

Mindamellett, hogy Harley Quinn a DC Batman világegyetemének egy fontos pillére, nagyon sokáig egy nyitott és formálható karakter lesz. Amit Sejic nagyon jól csinál, hogy úgymond nem önti ki a fürdővizet a gyerekkel együtt, azaz egy elavult történet elemeit más nézőpontból közelíti meg, és új, modern köntösbe öltözteti azt. A Harleen nemcsak a grafikus nyelvezete miatt érett olvasmány, hanem mert rendkívül ügyesen kezeli a karaktereit.

Szerző
Kiss Zita

Engem az TV nevelt fel (azért nem szószerint a készülék ) A filmek és a sorozatok, szorosan a fiam után, a Mindeneim, és imádok írni róluk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Milly Alcock
Filmek

Megvan, mikor láthatjuk Milly Alcock Supergirl-filmjét a mozikban

Kitűzték a Supergirl: Woman of Tomorrow bemutatóját.

Superman
BREAKINGFilmek

James Gunn megmutatta Superman teljes jelmezét

A kép alapján tökéletes Superman lesz David Corenswet.

Joker: Kétszemélyes téboly
Előzetesek

Magyar szinkronnal is észvesztő lett a Joker: Kétszemélyes téboly előzetese

Úrrá lesz az őrület a Joker: Kétszemélyes téboly nagy előzetesében.