Főoldal Másvilág FEJTÁGÍTÓ: A Bosszúállókon is túltesz Kang, a hódító
Másvilág

FEJTÁGÍTÓ: A Bosszúállókon is túltesz Kang, a hódító

Kang időről időre képes legyőzni a múlt, a jelen és a jövő nagy hőseit, míg végül csak önmagával szemben veszíthet.

471
Kang

Kang, a Hódító egy ördögi ellenség, aki számos Marvel hős életét megkeserítve és legyőzve sétál be a Marvel Moziverzum negyedik fázisába, méghozzá a Hangya 3 mozin keresztül, a Lovecraft Country sorozatból már megismert Jonathan Majors alakításában. Úgy tűnik, hogy Kanget a Marvel Moziverzum saga következő szakaszának legfőbb gonoszaként ismerhetjük majd meg, egy olyan antihősként, aki a Föld leghatalmasabb hőseinek múltjára, jelenére és jövőjére lesz hatással. Kang, az időutazó hadvezér, hihetetlenül fejlett technológiáját arra használja, hogy a múlt társadalmait leigázza és uralja. Mindezt nem anyagi haszonszerzés céljából, hanem saját hatalmi vágyainak kielégítéseként, hogy minden idők legnagyobb hódítójának tekintsék. Miként újra és újra elérte célját, vitathatatlanul azzá vált és így a szó szoros értelmében, csakis önmaga lett a legnagyobb ellensége.

A Bosszúállók és a Fantasztikus Négyes régóta nagy ellenségének tartott Kang neve először az 1964-es The Avengers#8-as számában tűnik fel, de igazán a karakter történetét, az életének szakaszait vizsgálva érthetjük meg legjobban. Kang a 31. században született Nathaniel Richards néven, valószínűleg Reed Richards a Fantasztikus Négyes Mr Fantastic leszármazottjaként. Kang az iskolában elkötelezett tanuló volt, akit sokat bántalmaztak társai. Élete következő szakaszát egy időgép hozta el, amit Doom professzor készített, és amivel visszautazott a történelembe. Az ókori Egyiptomban Ramat-Tut fáraó nevét vette fel, és találkozott a Fantasztikus Négyessel az 1963-as Fantastic Four#19-es számában. Miután eltöltött egy kis időt Scarlet Centurió álnév alatt, úgy döntött, hogy az apokaliptikus jövő felfedezése helyett inkább megpróbált hazatérni. Kang, a fejlett technológiájának köszönhetően, a korábbi fáraóként uralt idősík megkérdőjelezhetetlen uralkodójává vált. Hatalomvágyát azonban ez sem csillapította, ezért egy kényelmesebb korszak irányításának megragadásával, valamint időutazó képességével és fejlett fegyvertárával a korszakok despotája lett.

A történet persze nem ennyire egyszerű. Bár Kang szigorú szabályok szerint használja az időutazást, de nem idegenkedik az időfolyam meghamisításától, aminek következtében megszámlálhatatlan divergens változatot teremt magából. Visszautazva egy korábbi időpontban, fiatalabb önmagát is megrémíti hódítási szándékaival, ezért a fiatal Nathaniel egyenesen a Bosszúállókhoz siet, hogy elmondja nekik a másik Kang szörnyű terveit. De nem találja a Föld leghatalmasabb hőseit, ezért Richards magára ölti Iron Lad (Kang fiatalabb hős verziója) jelmezét és felkutatja a következő generáció hőseit, és létrehozza a Fiatal Bosszúállókat, akik megfúrják Kang hódító terveit, annak ellenére, hogy Kang Amerika Kapitányt és Vasmebert is irányítása alá vonta. Iron Lad végül elfogadja, hogy visszakerüljön az idősíkban kijelölt helyére, de nagy szerepe van abban, hogy egy olyan hőscsapatot hozott létre, amely legyőzte Kanget és így a továbbiakban megvédheti a világot önmagától.

Persze Kang nem minden változata tért le a hódítás ösvényéről. The Once and Future Kang 1986-os Bosszúállók történetben Kang felfedi, hogy mikor az időutazást használta, hogy megmentse szeretett Ravonnaját (emiatt meg is öli egy korábbi önmagát) megtudta, hogy főbb döntései alternatív Kangeket hoznak létre az idővonalakon. Mivel Richards nem bírja elviselni a többi Kang veszteségeit, ezért két másik önmagával tanácsot hoz létre, hogy azok kivégezzék a nevére becstelenséget hozó alteregóit.

Bonyolódik ez tovább is! Valójában a tanácsból az egyik Kang elhatározza, hátat fordítva testvéreinek, hogy Ő lesz az egyetlen Kang, a hódító, és pozícióját arra használja, hogy megölje az összes általa alsóbbrendűnek, gyengébbnek tartott Kanget. A trió egyik tagját meggyilkolja, és annak testét használva, a másik Kanget a Bosszúállók elleni küzdelembe rángatja, majd csapdát állít és fejlett fegyvertárával végez vele. A terv sikeres, és Ő az a Kang – az eredeti Kang alternatív verziója – aki aztán a Marvel történetekben harcba bonyolódik a Bosszúállókkal, a Fantasztikus Négyessel és még Hangyával is.

Kang eme verziója azonban nem sokáig örülhetett, ugyanis volt még egy Nathaniel Richards alteregó, akit nem vett számításba. Ez a verzió Immortuskét futott – Kang egy jövőbeli változata -, aki hátat fordított az erőszaknak és úgy döntött, hogy megvédi az időfolyamot attól, hogy a hódító elérje végső hatalmát. Immortus csapdája, hogy ráveszi Kanget ragadja meg a pszichés földgömböt – egy eszközt, amely minden eddigi meghalt alteregója memóriáját tárolta – de ez túl sok a hódítónak, aki aztán kimenekül a Limbóba, és aztán újra és újra visszatér onnan. A 2006-os Kang War One Bosszúállók történet megerősíti, hogy Kang ütközéspontig manipulálta az idővonalakban saját történetét, így különböző személyiségekre szakadt, ami azt is jelenti, hogy míg van rá potenciális esély, hogy Nathaniel Richards Immortus legyen, a jövőben azonban Kang, a hódítóra már nem várhatunk.

Az időutazás miatt antihősünk nem csak saját maga ellenségévé vált, más módokon is elverte önmagát. Az epikus, Kurt Busiek írta és Alan Davis, Kieron Dwyer, Ivan Reis és Manuel Garcia közreműködésével kiadott Kang Dynasty 2001-es Bosszúállók történetben Kang sikeresen meghódítja a modern kort. A Bosszúállókat legyőzték és bebörtönözték, még Darázs is aláír egy hivatalos megadási nyilatkozatot. Kang pedig örömmámorban úszva ünnepli győzelmét, melyet fia, az új Scarlet Centurió, Marcus is támogatott. Sajnos azonban hamar alábbhagy az örömük. Egy kulcsfontosságú pillanatban ugyanis Marcus, nem apjához fűződő viszonya, hanem inkább a gonosz és a hős közötti kimondatlan belső harca miatt segít Marvel Kapitánynak, hogy legyőzhesse az apját. Marcusnak hála tehát Kang vereséget szenved, de megnyugtatja a tudat, hogy nagy csatában maradt alul, és hogy a fia lehet majd az új hódító.

Mindezt persze csak addig gondolja így, míg Marcus a megmentésére nem siet. Kang zaklatott, a becsületkódexe alapján meg kell ölnie Marcust az árulása miatt, és felfedi azt is, hogy Marcus csak egy, az általa létrehozott klónok hosszú sorából, akiktől reméli, hogy továbbviszik a vonalát, és akiket eddig mind meggyilkolt, mert elbuktak. Levonhatjuk a tanulságot, hogy még ha Kanget nem is győzik le a múlt, jelen, jövő vagy más alternatív időfolyamaiból létrejött alteregói, akkor is képes saját terveit tönkretenni, hogy végül önmaga gyilkosa legyen.

Szerző

Engem az TV nevelt fel (azért nem szószerint a készülék ) A filmek és a sorozatok, szorosan a fiam után, a Mindeneim, és imádok írni róluk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Venom 2. - Vérontó
Filmek

A Venom 3. forgatási fotója árulkodik arról, hogy a film kapcsolódik az MCU eseményeihez

Eddig csak találgattunk, most a Venom 3. kulisszák mögötti fotója megerősítette a...