x
Close


Közelgő események

Filmek

Egyszerre túlzó és nagyszerű a Jurassic Park III. kivágott koncepciós terve, ahogy egy raptor motorra pattan

Ezzel a hatásvadász jelenettel talán jobb értékelést kapott volna a film.

Egyszerre túlzó és nagyszerű a Jurassic Park III. kivágott koncepciós terve, ahogy egy raptor motorra pattan
  • PublishedJuly 20, 2021

Már 20 éve annak, hogy bemutatták a Jurassic Park 3. részét a mozikban. Az évforduló alkalmából a film képes forgatókönyvén dolgozó szakember egy nagyszerű jelenetet osztott meg hétvégén, amit végül kivágtak a filmből. Önmagában is őrültség leírni: de az egyik jelenetben egy raptor a motorjával a biztos halálba hajtott volna a szikláról.

A 2001-ben bemutatott film nem tudta megismételni az első két rész sikerét. Egyfajta megfelelési kényszer volt megfigyelhető a stábon, ami Steven Spielberg alkotásai után nem meglepő. Sok kritikát kapott a kreatív hiánya végett. A Jurassic Park III. a kezdetektől fogva nehézségekkel küzdött. A megannyi gyártási nehézség közül talán a legemlékezetesebb az volt, amikor közvetlenül a forgatás előtt kidobták a szkriptet, így a forgatás alatt kellett összerakni a sztorit. Valójában két másik sztorit is elvetettek a forgatás előtti hónapokban. Az egyik az Isla Sorna szigeten rekedt tinédzserekről szólt volna. Viccet csináltak az egészből, mivel a színészek és a stábtagok szó szerint csak azokat az oldalakat forgatták le, amelyeket a forgatás előtt kézhez kaptak, ezért a kész forgatókönyvet csomagolópapírként használták a forgatáson résztvevők megajándékozásánál.

A tervezés hiánya végül azt jelentette, hogy a forgatókönyv sok jelenetét ki kellett vágni a végső filmből. A Stuck on Sorna című podcast műsorban az egyik ilyen jelenetről mesélt Dave Lowery. A tervező látványtervet is megosztott a kivágott jelenetről. A jelenetben Eric Kirby-t (a szigeten rekedt kissrác) velociraptorok üldöznek a dzsungelen keresztül egy szikla felé. A forgatókönyvben az egyik raptor Kirby után ugrott, de a gyerek gyorsan kioldotta a hátán lévő ejtőernyőt, így a raptor a motoron landolt, s a szikláról a mélybe zuhant a motorral.

https://twitter.com/StuckOnSorna/status/1417162082106200066?s=20

Bár a jelenet eddig nem kapott szót, érdekes, hogy egy hasonló jelenetre sor került a Jurassic World franchise részében. A szóban forgó jelenetben Chris Pratt egy motoron száguld velociraptorokkal körülvéve. Abban a jelenetben a raptorok nem pattantak motorra, de még is párhuzam figyelhető meg a két jelenet között: a salakmotorok, raptorok és még a dzsungel is adott.

Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.