Főoldal Filmek Denis Villeneuve keményen beszólt a Marvelnek, amiért a stúdió filmjei egy kaptafára épülnek
Filmek

Denis Villeneuve keményen beszólt a Marvelnek, amiért a stúdió filmjei egy kaptafára épülnek

Denis Villeneuve rendezőnek sem tetszik, amit a Marvel csinál.

529
Dűne Denis Villeneuve
Forrás: Warner Bros.

Nem éppen megszokott, hogy ismert és befutott filmrendezők sározzák a képregényfilmeket, de Martin Scorsese után a Dűne rendezője is megmondta a magáért a Marvel Studios alkotásairól. Denis Villeneuve szerint a Marvel csak másolja önmagát, korábbi alkotásokból ragad ki momentumokat és azokat illeszti bele az új történeteibe.

Manapság egyre nagyobb divatnak örvend, hogy az elismert filmesek rossz színben tűntetik fel a képregényalkotásokat, elsősorban a Marvel Studios alkotásairól vannak rossz véleménnyel. Emlékezzünk csak vissza Martin Scorsese kijelentésére, miszerint a szuperhősfilmek nem minősülnek „mozi filmnek”. Vidámparki kalandokhoz hasonlította ezeket a filmeket, és a legendás filmrendező szerint a Bosszúállók és társai okolhatók azért, amiért a művészfilmek kiszorulnak a filmszínházakból. Villeneuve sincs jó véleménnyel, de talán a legrosszabb pillanatra időzítette ezt, ugyanis hetek múlva fogják bemutatni a Dűnét a mozikban, és sok valószínűleg rajongó felháborodik majd a rendező kijelentésén.

Dűne

Az Elmundo arról kérdezte a rendezőt, hogy mi a véleménye a szuperhősfilmekről, amire Villeneuve csak annyit mondott, hogy szerinte túl sok olyan Marvel-film, ami nem más, mint egymás másolatai. Majd egy másik interjúban finomított ezen kijelentésén, hogy ettől még nem lesz rosszabb a film.

A probléma manapság… nos, ha Marvelről beszélünk, az a helyzet, hogy ezek a filmek mind ugyanabból a formából készülnek. Néhány filmkészítő hozzáadhat egy kis színt, de mindet ugyanabba a gyárba öntötték. Ez nem vesz el semmit a filmekből, de sablonosak lesznek.

Denis Villeneuve

Ez egy gyakori kritika, amit mindig megkap a Marvel. Bizonyos mértéking jogosak a kritikákat, de ha megnézzük a képregényeket, azokat is mind egy sablon mentén írták. Rengeteg filmet bemutattak, az idei évtől pedig Disney+ sorozatokkal is bővül a Marvel Moziverzum, és szinte elkerülhetetlen, hogy bizonyos elemek megismétlődjenek. Ettől függetlenül a cselekmények és a karakterek, valamint az alkotások hangvételei még eltérnek egymástól, változatosak. Elég csak az idei sorozatokra gondolni, hogy mennyire sokszínűek lettek az egyes sorozatok, de még arra is láttunk példát, hogy sorozaton belül az egyes epizódok is különbözőek.

Azok a kritikusok, akik azt mondják a Marvel Studios alkotásaira, hogy „mind egyforma”, feltehetően nem néztek meg eléget. Valahol érthető Villeneuve kijelentése, ugyanakkor szomorú is, hogy ennyire erős szavakkal támadta a képregényfilmeket, mert szívesen megnéztük volna egy Marvel vagy  DC Comics adaptáció rendezői székében.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események