x
Close


Közelgő események

Filmek

Christopher Nolan CGI nélkül rekonstruálta a Trinity nukleáris robbanást az Oppenheimer című filmben

Amikor először kelt fel két Nap az égbolton.

Christopher Nolan CGI nélkül rekonstruálta a Trinity nukleáris robbanást az Oppenheimer című filmben
  • Publisheddecember 13, 2022

Christopher Nolan látszólag túlszárnyalta önmagát az Oppenheimer című filmmel, mivel CGI használata nélkül rekonstruálta a világ első atomrobbanását. Sokat még nem mutattak a filmből, de ominózus robbanásról már láttunk bevillanásokat a film első teaser előzetesében, és többek között először láthatjuk a főszereplőt alakító Cillian Murphy-t J. Robert Oppenheimerként, az úgynevezett “atombomba atyjaként”.

Nolan már régóta a gyakorlati effektek híve a mesterkélt CGI helyett: az Eredet című filmben például egy forgó folyosót használt az ikonikus, a gravitációt meghazudtoló harci jelenet forgatásához, és a Tenet című akciófilmhez egy valódi Boeing 747-est robbantott fel. A Total Filmnek adott interjújában Christopher Nolan rendező elárulta, hogy gyakorlati effekteket használt az első atombomba pusztításának újrateremtéséhez.

Azt hiszem, a Trinity-kísérletet számítógépes grafika használata nélkül újraalkotni hatalmas kihívás volt. Andrew Jackson – a vizuális effektek felügyelője, akit már korán bevontam a filmbe – azt vizsgálta, hogyan tudnánk a film számos vizuális elemét gyakorlatilag megvalósítani, a kvantumdinamika és a kvantumfizika ábrázolásától kezdve magán a Trinity-teszten át egészen odafent, Új-Mexikóban, egy hegytetőn lévő Los Alamos rekonstruálásáig, rendkívüli időjárási körülmények között, amire a filmhez nagy szükség volt, a nagyon zord körülmények között – hatalmas gyakorlati kihívások voltak.

Christopher Nolan

Nolan azonban egyértelműen sokkal nagyobb projektnek tekinti a jövőre megjelenő új filmjét, amelyet “hatalmas léptékű és méretű történetnek” nevezett. “Ez az egyik legnagyobb kihívást jelentő projekt, amelyet valaha is elvállaltam, mind a léptékét, mind pedig Oppenheimer történetének széleskörűségét nézve” – mondta a rendező a lapnak. “Nagy logisztikai és gyakorlati kihívást jelentett. De rendkívüli stábom volt, és igazán kitettek magukért. Még eltart egy darabig, mire befejezzük [az utómunkát]. De ahogy nézem az eredményeket, és ahogy a filmet összerakom, természetesen el vagyok ragadtatva attól, amit a csapatom sikerült elérni”.

Az Oppenheimer főszerepében Cillian Murphy alakítja J. Robert Oppenheimert – az elméleti fizikust, akit gyakran az atombomba atyjaként tartanak számon. A készülő film az ő munkáját mutatja be a Manhattan Projectben, Amerika szigorúan titkos atomfegyver-projektjében a második világháború alatt. A filmben csupa nagy nevekkel találkozhatunk még, mint Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr, Florence Pugh, Rami Malek és még sokan mások. David Dastmalchian is nemrég csatlakozott a stábhoz egy ismeretlen szerepben, Josh Peck pedig Kenneth Bainbridge tudós szerepében lesz látható jövőre.

Az Oppenheimer a Pulitzer-díjas American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer című könyv alapján készült, amit Kai Bird és a néhai Martin J. Sherwin írt.

Az Oppenheimer 2023. július 21-én debütál a mozikban.

Oppenheimer
Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.