Főoldal Filmek Christopher Nolan CGI nélkül rekonstruálta a Trinity nukleáris robbanást az Oppenheimer című filmben
Filmek

Christopher Nolan CGI nélkül rekonstruálta a Trinity nukleáris robbanást az Oppenheimer című filmben

Amikor először kelt fel két Nap az égbolton.

275
Oppenheimer

Christopher Nolan látszólag túlszárnyalta önmagát az Oppenheimer című filmmel, mivel CGI használata nélkül rekonstruálta a világ első atomrobbanását. Sokat még nem mutattak a filmből, de ominózus robbanásról már láttunk bevillanásokat a film első teaser előzetesében, és többek között először láthatjuk a főszereplőt alakító Cillian Murphy-t J. Robert Oppenheimerként, az úgynevezett “atombomba atyjaként”.

Nolan már régóta a gyakorlati effektek híve a mesterkélt CGI helyett: az Eredet című filmben például egy forgó folyosót használt az ikonikus, a gravitációt meghazudtoló harci jelenet forgatásához, és a Tenet című akciófilmhez egy valódi Boeing 747-est robbantott fel. A Total Filmnek adott interjújában Christopher Nolan rendező elárulta, hogy gyakorlati effekteket használt az első atombomba pusztításának újrateremtéséhez.

Azt hiszem, a Trinity-kísérletet számítógépes grafika használata nélkül újraalkotni hatalmas kihívás volt. Andrew Jackson – a vizuális effektek felügyelője, akit már korán bevontam a filmbe – azt vizsgálta, hogyan tudnánk a film számos vizuális elemét gyakorlatilag megvalósítani, a kvantumdinamika és a kvantumfizika ábrázolásától kezdve magán a Trinity-teszten át egészen odafent, Új-Mexikóban, egy hegytetőn lévő Los Alamos rekonstruálásáig, rendkívüli időjárási körülmények között, amire a filmhez nagy szükség volt, a nagyon zord körülmények között – hatalmas gyakorlati kihívások voltak.

Christopher Nolan

Nolan azonban egyértelműen sokkal nagyobb projektnek tekinti a jövőre megjelenő új filmjét, amelyet “hatalmas léptékű és méretű történetnek” nevezett. “Ez az egyik legnagyobb kihívást jelentő projekt, amelyet valaha is elvállaltam, mind a léptékét, mind pedig Oppenheimer történetének széleskörűségét nézve” – mondta a rendező a lapnak. “Nagy logisztikai és gyakorlati kihívást jelentett. De rendkívüli stábom volt, és igazán kitettek magukért. Még eltart egy darabig, mire befejezzük [az utómunkát]. De ahogy nézem az eredményeket, és ahogy a filmet összerakom, természetesen el vagyok ragadtatva attól, amit a csapatom sikerült elérni”.

Az Oppenheimer főszerepében Cillian Murphy alakítja J. Robert Oppenheimert – az elméleti fizikust, akit gyakran az atombomba atyjaként tartanak számon. A készülő film az ő munkáját mutatja be a Manhattan Projectben, Amerika szigorúan titkos atomfegyver-projektjében a második világháború alatt. A filmben csupa nagy nevekkel találkozhatunk még, mint Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr, Florence Pugh, Rami Malek és még sokan mások. David Dastmalchian is nemrég csatlakozott a stábhoz egy ismeretlen szerepben, Josh Peck pedig Kenneth Bainbridge tudós szerepében lesz látható jövőre.

Az Oppenheimer a Pulitzer-díjas American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer című könyv alapján készült, amit Kai Bird és a néhai Martin J. Sherwin írt.

Az Oppenheimer 2023. július 21-én debütál a mozikban.

Oppenheimer
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Christopher Nolan
Filmek

Christopher Nolan horrorfilmet rendezne

Mi lesz Christopher Nolan következő filmje?

Christopher Nolna
Filmek

Christopher Nolan szerint baj nem a nézőkkel van, ha nem értik a Tenet cselekményét

Nem értetted a Tenet-et? A rendező elismerte, hogy nem a nézőkkel volt...

Robert Downey Jr.
Filmek

Robert Downey Jr. majdnem szerepelt A sötét lovag-trilógiában

Robert Downey Jr. felfedte, hogy annak idején megpályázta a DC univerzum egyik...