x
Filmek

Box Office: A kritikák ellenére nagyon erősen kezdett a Jurassic World: Világuralom, de a Top Gun: Maverick is szárnyal

Tartja magát a Top Gun: Maverick, miközben a Jurassic World: Világuralom berobbant a mozikba.

Box Office: A kritikák ellenére nagyon erősen kezdett a Jurassic World: Világuralom, de a Top Gun: Maverick is szárnyal
  • Publishedjúnius 12, 2022

Június második hétvégéjén ismét nagyot kaszált a Top Gun: Maverick című kasszasiker, ugyanis Joseph Kosinski rendezte akciófilm egy újabb pokolian erős hétvégén van túl, a film világszerte már a 700 millió dolláros határt tapossa, így a folytatás összesített világszintű bevétele 747 millió dollárra emelkedett. De ahogy az várható volt, trónfosztás történt, hiszen bemutatták a Jurassic World: Világuralom című folytatást a mozikban.

A katonai légerői legjobbjait felvonultató akciófilm harmadik hétvégéjén mindössze 39%-os visszaesést mutatott fel a júniusi első hétvégéhez képest, és 52,7 millió dollárt hozott a harmadik hétvégén, s mindezt a 64 nemzetközi piacról sikerült összehozni, ezzel pedig a film a tizedik helyen áll a legtöbb pénzt termelt filmek listáján a premiert követő három hétre levetítve. Csak egy apró érdekesség, hogy ezen a listán a 10. helyen éppen a 2009-es Avatar foglal helyet, ami idén karácsonykor folytatást kap.

Tom Cruise új filmje 353,7 millió dolláros nemzetközi összbevétellel büszkélkedhet. A további 63 piacról az Egyesült Királyság adta az összbevétel nagy részét, amely a harmadik hétvégén további 7,0 millió dollárral gazdagította a stúdió markát. Ez 45%-os visszaesést jelent az előző számokhoz képest, a szigetországban összesen 63M dollárt forgalmaztak a filmből. Nagy-Britanniától mindössze 200 000 dollárral marad el Japán – a 377 helyszínen mindössze 6%-kal csökkent a második hétvégéhez képest, és további 33,9 millió dollárt hozott. Ausztrália volt a harmadik ország, amely 6-7 millió dolláros bevétellel zárt, 284 helyszínén további 6,3 millió dollárt hozott. A teljes bruttó bevétel 32,6 millió dollárra nőtt a szigetországban.

A mostani hétvégét az 1993-as Jurassic Park klasszikusának harmadik és egyben utolsó része, a Jurassic World: Világuralom nyerte. A franchise izgalmas befejezése a nyitóhétvégén nemzetközileg 389 millió dolláros bevételt hozott. Japán az egyetlen piac, ahol a dinoszaurusz-folytatás nem vonzott annyi mozilátogatót, hogy az első helyre kerüljön, ott inkább a Dragon Ball Super: Super Hero című filmre voltak kíváncsiak a nézők. A Top Gun: Maverick visszacsúszott a harmadik helyre. Sam Raimi rendeztől a Doctor Strange az őrület multiverzumában pedig a harmadik helyen zárt a box office listán.

A Jurassic-franchise epikus befejezéseként harangozták be a Világuralmat, bár a blockbuster 31%-on áll a kritikákat összesítő Rotten Tomatoes oldalon, vagyis a kritikusoknak nem igazán tetszik Colin Trevorrow befejezése. Úgy tűnik azonban, hogy a mozilátogatók másképp gondolják, különösen, hogy a három folytatás 80%-os közönségpontszámmal büszkélkedhet.

Jurassic World: Világuralom
Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.