Wide Screen
Image default
BRÉKING Játékok

Bemutatkozik a DualSense, a PlayStation 5 kontrollere

A Sony a semmiből előrántotta a nextgen konzoljának a kontrollerét.

A Sony a semmiből előrántotta a nextgen konzoljának a kontrollerét.

Átlag kedd este, az ember nem ahhoz van szokva, hogy csak úgy a semmiből felbukkanjon egy következő generációs konzol bejelentés (igaz csak egy szeletkéje). Habár mivel a Microsoft is készült műsorral, így utólag mégsem meglepő.

Ne ragozzuk, a Sony végre megmutatott egy darabot a PS5-ből, ilyen lesz az új kontroller. A név szakít a hagyományokkal, DualShock helyett DualSense lett a neve. A forma is változni látszik, habár inkább csak finom vonalakban. A Touchbar másabb alakú, a gombok is más kialakításúak, így első ránézésre, de a két analóg megmaradt a szimmetrikus elrendezésnél.

Ahogy a név is sugallja, sokkal érzékenyebb lesz a kontroller, a haptikus visszajelzésnek hála, rengeteg módon tud majd nekünk visszajelezni és az érintéseinkre is reagálni fog. Az L2 és R2 ravaszok adaptívan reagálnak majd, például egy íj felhúzása egészen új élményt ad majd ezáltal.

A készítők ehhez mérten is erős aksit ígérnek – mert ugye a DS4 ilyen téren nem teljesített túl jól. A Share gombot felváltja a Create, de funkciója nincs egyelőre részletezve (viszont forradalmi újdonságokat ígér a Sony).

Ami viszont talán még feltűnőbb, hogy eltűnt a Lightbar, pontosabban nagyon lefogyott és a Touchpad melletti kis résekben bújik meg. Egyes vélemények szerint ez pontosan elég lesz a PSVR-nek és így kompatibilis maradhat majd a PS5 a régi setekkel, de erről hivatalos megerősítés nem érkezett. A beépített mikrofon csak hab a tortán, ennek segítségével headset nélkül is kommunikálhatunk majd barátainkkal.

Természetesen a kicsit más forma és a gombok, karok valamelyest eltérő szögben történő elhelyezése miatt most mindenki a régi kontrollerhez hasonlítaná a DualSense-et. Szorgos kezű rajongók készítettek is egy összehasonlítást sebtiben, ez látható itt a bekezdés felett. Természetesen mivel a méretet saccolták (az analóg karokból kiindulva) ezért az csalóka lehet.

Mint ahogy a színösszeállítás is kicsit megzavarja az agyat. Akinek egyébként sem szimpatikus (a fehér), annak itt egy újabb rajongói tuning, amely kékre festette be. Jobban tetszik? Mindenesetre ha már a bemutató darab fehér és fekete összeállítást mutat, elképzelhető, hogy maga a PS5 is hasonló színvilágban utazik majd? Hamarosan kiderül.

Még több a témában...

Beleleshetünk a DOOM Eternal első kiegészítőjébe

Sinka Tamás

Jack Black csatornáján élesben mozog a Psychonauts 2

Szarka Roland

JÁTÉKTESZT: Horizon: Zero Dawn Complete Edition PC

Sinka Tamás

Úgy tűnik, hogy Adblock kiegészítőt használsz, blokkolod a hirdetéseket.

Segítsd a munkánkat azzal, hogy engedélyezed a weboldalon megjelenő hirdetéseket.

Zárd be, ha nem szeretnél támogatni minket | Segítség? Kapcsolat