Főoldal Filmek Az Oppenheimer rajongói kiszúrtak egy történelmi hibát a filmben, vagy Christopher Nolan szándékosan hibázott?
Filmek

Az Oppenheimer rajongói kiszúrtak egy történelmi hibát a filmben, vagy Christopher Nolan szándékosan hibázott?

Egy apró hibáról van szó, amit Christopher Nolan akár szándékosan is elrejthetett.

148
Oppenheimer

Christopher Nolan régóta várt Oppenheimer című filmje múlt héten jött ki a mozikban. A film lebilincselő módon mutatja be J. Robert Oppenheimer történetét és a világ első atombombájának kifejlesztését. A film erős számokat hozott a kasszáknál – a Barbie-val együtt a legjobb nyitóhétvégét produkálta a világjárvány után -, miközben a kritikusok és a rajongók is dicsérik, egyesek Nolan eddigi legjobb munkájának kiáltották ki a filmet.

Néhány sasszemű rajongó azonban felfigyelt egy apró hibára, miszerint a filmben van egy történelmi hiba. Andy Craig felhasználó észrevette, hogy 1945-ben, amikor bevetették az első atomfegyvert Japán ellen, az éljenző tömeg 50 csillaggal ellátott amerikai zászlókat lenget. A csillagok száma megegyezik az Egyesült Államok jelenlegi 50 államával, csakhogy 1945-ben még nem 50 államból állt. A zászlón 1948-ban csak 48 csillag volt, mert akkoriban sem Alaszka, sem Hawaii nem tartozott az unióhoz. Még 15 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az Egyesült Államok olyan zászlót lobogtasson, amin 50 csillag szerepel. A helyzetet még érdekesebbé teszi a filmben, hogy egy másik, ugyanabban az évben játszódó jelenetben Oppenheimer (Cillian Murphy) előtt egy zászlót mutatnak, amelyen viszont tényleg 48 csillag szerepel.

https://twitter.com/andrewrcraig/status/1682524818980077569?s=61&t=VagvSUIGm5M4jgejMWUMbw

Bár a kérdéses jelenettel kapcsolatban a rajongók között felmerül a kérdés, hogy a tömeg által lengetett zászlókkal valóban hibáztak, vagy Nolan szándékosan tette. A film egyik művészi aspektusa, hogy a történetet két szemszögből meséli el, Oppenheimer emlékeiből, amelyeket színesben, és a külső nézőpontból, amely fekete-fehérben jelenik meg. Mivel a szóban forgó jelenet színes, egyes rajongók azt találgatták, hogy a tévedésnek az az oka, hogy Oppenheimer rosszul emlékezett vissza a pillanatra.

A Christopher Nolan által írt és rendezett Oppenheimer egy IMAX-re forgatott nagyszabású thriller. Berepíti a nézőt abba az izgalmas paradoxonba, amit az a rejtélyes férfi élt át, aki megkockáztatta, hogy elpusztítja a világot azért, hogy megmentse azt. A főszereplők Cillian Murphy mint J. Robert Oppenheimer, és Emily Blunt mint a felesége, a biológus és botanikus Katherine “Kitty” Oppenheimer. Az Oscar-díjas Matt Damon alakítja Leslie Groves Jr. tábornokot, a Manhattan-terv igazgatóját, és Robert Downey, Jr. alakítja Lewis Strausst, az Amerikai Atomenergia Bizottság alapító biztosát. Az Oscar-jelölt Florence Pugh játssza Jean Tatlock pszichiátert, Benny Safdie Teller Ede elméleti fizikust, Michael Angarano Robert Serbert, valamint Josh Hartnett alakítja az úttörő amerikai atomtudóst, Ernest Lawrence-et. A szereplők közt találjuk még az Oscar-díjas Rami Malekot, és a rendező ismét együtt dolgozik a nyolcszoros Oscar-jelölt színésszel, íróval és rendezővel, Kenneth Branagh-gel. A film Kai Bird és a néhai Martin J. Sherwin Pulitzer-díjas könyve, az Amerikai Prométheus: J. Robert Oppenheimer diadala és tragédiája alapján készült. A producerek Emma Thomas, Charles Roven és Christopher Nolan. Nolan filmjei, köztük a Tenet, a Dunkirk, a Csillagok között, az Eredet és a Sötét Lovag-trilógia több mint ötmilliárd dollár bevételt hoztak világszerte, 11 Oscar-díjat és 36 jelölést gyűjtöttek be, köztük két, a legjobb filmnek járó jelölést.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Christopher Nolan
Filmek

Christopher Nolan horrorfilmet rendezne

Mi lesz Christopher Nolan következő filmje?

Christopher Nolna
Filmek

Christopher Nolan szerint baj nem a nézőkkel van, ha nem értik a Tenet cselekményét

Nem értetted a Tenet-et? A rendező elismerte, hogy nem a nézőkkel volt...

Robert Downey Jr.
Filmek

Robert Downey Jr. majdnem szerepelt A sötét lovag-trilógiában

Robert Downey Jr. felfedte, hogy annak idején megpályázta a DC univerzum egyik...