Főoldal Filmek Az Indiana Jones és a sors tárcsája után 130 millió dollár veszteséget könyvelhet el a Disney
Filmek

Az Indiana Jones és a sors tárcsája után 130 millió dollár veszteséget könyvelhet el a Disney

Minden szempontból nagy bukás volt az Indiana Jones és a sors tárcsája.

306
Indiana Jones és a sors tárcsája
Forrás: Disney

Az Indiana Jones és a sors tárcsája a tavalyi év egyik legnagyobb bukása volt. A pénteken közzétett pénzügyi kimutatásból kiderült, hogy a várva várt ötödik rész nem tudta fedezni költségeit a jegyeladásokból; a jelentésből továbbá azt is megtudtuk, hogy a Disney 134,2 millió dollárral többet költött a film elkészítésére, mint amennyit keresett a kasszáknál.

A tavaly júniusban bemutatott film legnagyobb beszédtémája a prológus vonatos jelenete volt, amelyben digitális technológia segítségével megfiatalították Fordot. A fiatalságnak megvolt az ára, mert 2023 áprilisáig 79 millió dollárt égettek el csak az utómunkálatokra, hogy arra a néhány perces jelenetsorozatra visszakapjuk a fiatal sztárt. A film teljes költségvetése ezzel 387,2 millió dollárra rúgott. A Box Office Mojo adatai szerint az ötödik rész bevétele 49%-át teszi ki az előző, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága bevételének.

A film nemcsak anyagi szempontból volt kudarc a stúdiónak, de még az ítészek is erős szavakat fogalmaztak meg. A Rotten Tomatoes kritikákat gyűjtő oldalán a film mellett 70%-os pontszámot olvasható, és bár a mozilátogatók sokkal jobb színben tűntették fel a filmet (88%-os közönségarány olvasható), ez a bevételi mutatókon nem volt érezhető. Szomorú, hogy a negyedik részt a kritikusok mellett a rajongók is rossznak találtak, ennek ellenére kétszer annyit hozott a kasszáknál.

1969-et írunk. Indiana Jones úgy dönt, ennyi volt. Miután több mint egy évtizeden át tanított a New York-i Hunter Főiskolán, a neves professzor és régész nyugdíjas éveire készül szerény kis lakásában, ahol egyedül tengeti napjait. A dolgok azonban váratlan fordulatot vesznek, mikor régen látott keresztlánya, Helena Shaw felbukkan. Egy ritka ereklyéről érdeklődik, amit apja bízott Indyre sok évvel ezelőtt – Arkhimédész hírhedt tárcsájáról, egy olyan szerkezetről, ami állítólag képes megtalálni az időn keletkezett repedéseket. Helena tapasztalt szélhámos, és eltulajdonítja a tárcsát, majd egy távoli országba indul, ahol a legtöbbet ajánlónak kínálhatja. Indynek nem marad más, mint utána eredni, tehát leporolja kalapját, bőrkabátját egy utolsó kalandhoz. Eközben egy régi ellensége, Jürgen Voller, a korábbi náci, aki most az amerikai űrprogramban dolgozik fizikusként, maga is tervet sző a tárcsával, méghozzá olyan félelmeteset, ami a világtörténelem menetét változtathatja meg.

Indiana Jones és a sors tárcsája
Forrás: Disney
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

6 Hozzászólások

Közelgő események

Még több a témában...