Főoldal Filmek Az Avatar VFX-művésze azt állítja, hogy James Cameron túlhajszolta őket és nem fizette ki a túlórákat sem
Filmek

Az Avatar VFX-művésze azt állítja, hogy James Cameron túlhajszolta őket és nem fizette ki a túlórákat sem

Az Avataron dolgozó szakemberek túlóráját nem fizették ki állítólag.

489
Avatar

Egy VFX-művész, aki a 2009-es Avataron dolgozott, kitálalt James Cameron intézkedése miatt, hogy a rendező kihasználta a filmen dolgozó csapatot, fizetés nélküli túlórával dolgoztatta a szakembereket a filmben, hogy időben elkészüljenek. Nem ez az első eset, hogy a szakemberek kimondják véleményüket, a múltban több korábbi szakember a Marvel Studios munkakörülményéről beszélt, hogy mennyire túlhajszolják őket.

Az Avatar az elmúlt hétvégén tért vissza a mozikba, és világszerte 30,5 millió dolláros bevételt hozott a kasszáknál. A kasszasiker 13 évvel a bemutató után bebizonyította, hogy Pandora világa iránt még mindig nagy az érdeklődés. Nem meglepő, hogy a folytatás iránti izgalom most nagyobb, mint valaha. Az Avatar: A víz útja decemberi megjelenése előtt azonban egy VFX-művész, aki a 2009-es rekordokat döntögető kasszasikerben dolgozott, célkeresztbe vette James Cameron filmrendezőt.

Nick Sinnott egy sor, mára már törölt tweetben azt írta: “Az Avatar VFX-jén való munkában az volt a vicces, hogy mi voltunk az egyetlen nagy részleg, ahol nem volt szakszervezet, és Cameron ezt a tényt végtelen fizetetlen revízióval kihasználta, majd nyert egy csomó Oscart”.

“Ezzel kapcsolatban nem vállaltam titoktartási kötelezettséget, mert a stúdió, ahol akkoriban dolgoztam, már nem létezik” – tette hozzá. “Találd ki, miért.”

Mondanom sem kell, hogy ezek nagyon komoly állítások, amelyekre Cameron egyelőre nem reagált. Valószínűleg nem is fog, mivel ezeket a megjegyzéseket könnyű lenne úgy elhessegetni, mintha csak egy elégedetlen VFX-művésztől származnának. Azonban nincs okunk kételkedni Sinnott szavában, bár azóta már priváttá tette Twitter-fiókját.

Ha ez igaz, akkor az iparágban valószínűleg mások nem fognak felszólalni a rendező ellen, mert félnek, hogy elveszítik a munkájukat, különösen most, hogy a Disneyvel társult. Sinnott megjegyzései rávilágítanak a VFX-iparág nagyobb problémáira is, többek között arra, hogy a fizetetlen túlórák és a krízisek milyen hatással lehetnek azokra, akik a filmeken dolgoznak. Ahogy a bevezetőben már említettük, a Marvel Studios is hasonló eset miatt került tűz alá.

Az Avatar azért is különleges, mert gyakorlatilag a teljes filmet vizuális effektek segítségével keltik életre, s nem meglepő, hogy rengeteg túlórával járt. Hogy igaz-e, hogy Cameron kihasználta a helyzetet és visszaélt vele, de bízunk benne, hogy a stúdió vagy a rendező reagál az esetre, s a jövőben hasonló eset nem fog megtörténni.

James Cameron Avatar
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Avatar: A víz útja
Filmek

Milyen technológiákat használtak az Avatar: A víz útja készítésénél?

Az Avatar: A víz útja forradalmi újításokat hozott a vizuális effektek készítésében.

Avatar: A víz útja
Filmek

Az Avatar 6. és az Avatar 7. ötletei már ott motoszkálnak James Cameron fejében

Az Avatar 5. nem zárja le James Cameron univerzumát, további tervek vannak.