Főoldal Filmek Az Avatar: A víz útja VFX csapata elárulta, hogy mindössze két jelenet volt, amit CGI nélkül rögzítettek
Filmek

Az Avatar: A víz útja VFX csapata elárulta, hogy mindössze két jelenet volt, amit CGI nélkül rögzítettek

A VFX-művészek elárulták, melyik két jelenetnél nem használtak számítógépes effekteket.

316
Avatar: A víz útja
Forrás: 20th Century Studios

Miután James Cameron eredeti Avatar című filmjével 2009-ben elkápráztatta a közönséget az úttörő vizuális effektjeivel, nagyok voltak az elvárások a folytatással szemben is, de Cameron nem okozott csalódást. Nemcsak időben, de látványban is nagy előrelépést sikerült elérni az első részhez képest, olyan technológiákat használtak a fényképezés alatt, amire még nem volt példa a filmtörténelemben.

James Cameron híres arról, hogy szereti feszegetni a határokat, de a végeredményben, még nem csalódtunk egyszer sem. És nem volt ez máshogy ezúttal sem. Az Avatar: A víz útja VFX-művészei, Joe Letteri, Daniel Barrett és Eric Saindon a 2023-as BAFTA gálán a Metronak adott interjúban elárulták, hogy a filmben mindössze két olyan felvétel van, ahol nem alkalmaztak számítógépes trükköt. Bár a filmben rengeteg felvételt láthatunk élőszereplős karakterekről és egyéb elemekről (amiket tényleg megépítettek a forgatásra), de a felvételek túlnyomó többségét az utómunkálatok során VFX-szel javították vagy kiegészítették.

Az egyikben Gekkó [Jack Champion] szemgolyója látható, a másikban pedig az óceán feneke és néhány fodrozódás a vízfenéken. Rengeteg élőszereplős rész, sok karakter CG-vel, de minden más jelenetnél VFX trükköket is használtunk.

Eric Saindon

A forgatása előtt a legnagyobb kihívást részben a víz alatti jelenetek felvétele jelentette, a rendelkezésre álló eszközök és technológiák korlátozták a szakembereket. A franchise performance capture technológiája is nagy fejlődésen ment keresztül az évek alatt, a színészek érzelmei és mozdulatai úgy keltek életre a filmvásznon, mint még soha. Az utat már kitaposták az Avatar 3. és 4. része előtt, amiről már most úgy beszélnek, hogy mérföldekkel előzi meg a mostani technológiát, még izgalmasabb, még látványosabb kalandban lesz részünk.

Az Avatar: A víz útja című filmben a víz jelentette a legnagyobb megpróbáltatást, de az Avatar 3. és az új, tüzes népének nevezett na’vi-klán új kihívást jelenthet. A vízhez hasonlóan CGI-ve gyakran nehéz életre kelteni a tüzet is, és a technológia folyamatos fejlődésével még realisztikusabb, sokkal élethűbb képet, részletesebb textúrákat kaphatunk a folytatásokban.

Avatar: A víz útja
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Avatar: A víz útja
Filmek

Kiderült, mikortól streamelhető az Avatar: A víz útja a Disney+-on és a megújult HBO Maxen

Néhány hét, és két nagy streamingszolgáltató kínálatában is elérhető lesz az Avatar:...

Avatar: A víz útja
FilmekBREAKING

Kiderült, hogy az Avatar: A víz útja mikor fog megjelenni digitális formátumban

Már csak néhány hét, és otthon a tévé képernyőjén is nézhető lesz...