Főoldal Filmek Az Avatar: A víz útja Metkayina-klánjának tetoválásai nagyobb jelentőséggel bírnak, mint gondolnád
Filmek

Az Avatar: A víz útja Metkayina-klánjának tetoválásai nagyobb jelentőséggel bírnak, mint gondolnád

Sok mindenről árulkodnak a Metkayina tetoválásai, amiről eddig nem tudtunk.

316
Avatar: A víz útja
Forrás: 20th Century Studios

Hosszú, 13 éves várakozás után decemberben végre bemutatták az Avatar: A víz útja című filmet, amiben megismerhettük a na’vik egy új klánját. Ez volt a Metkayina, a klán, aminek egyik fő jellemzője a tetoválások. Eddig azt gondoltuk, hogy megkülönböztetés miatt tetoválták tele a karaktereket, de mélyebb jelentőséget hordoznak, mint bárki gondolta volna.

Tonowari és Ronal vezetésével a Metkayina-klán befogadta Jake Sullyt és családját, miután kénytelenek voltak hátrahagyni mindent a visszatérő Égi emberek miatt. A Metkayina népe megtanította Sully-t és családját mindarra, amit a tenger adott nekik. A vízzel szoros kapcsolatban álló erős na’vi klán volt, az élőhelyüket pedig a pandori óceánok partjainál építették fel.

A filmben számos szembetűnő különbség volt megfigyelhető a metkayinák és a szárazföldi na’vik között. Az Omaticaya és az Olangi, Pandora két fontos na’vi klánjával ellentétben, akik Dire Horse-okon lovagoltak, a Metkayina Ilus-okat, nagy plesiosaurus-szerű tengeri lényeket használt az óceán felfedezésére. A másik alapvető különbség a biológiájuk volt. A Metkayináknak alkalmazkodniuk kellett a vízi életmódhoz. Alkarjukon és alsó lábszárukon uszonyszerű nyúlványok, úgynevezett “strakok” voltak, kiszélesített farkukat pedig evezőként használták a vízben. De talán a legszembetűnőbb különbség a két klán között a tetoválások voltak.

James Cameron Pandora világában a Metkayina-klán a tetoválások megszállottjai és ők voltak az egyetlenek ebben a mesés világban, akiket tetoválások díszítettek. Tetoválásaik spirituális jelentőséggel bírtak, és Eywa, azaz a Nagy Anya ajándékának tekintették őket az Avatar-univerzum mitológiájában.

A klánon belül Tonowari, az Olo’eyktan (klánvezér) testét borította a legtöbb tetoválás. Ezeket a metkayina jeleket a dalakkordokhoz lehet hasonlítani, mindegyik egyedi volt, teljesen egyénre szabott és életüknek egy-egy jelentős eseményét örökítette meg. A klán tagjai jellemzően azután kapták az első tetoválásukat, hogy befejezték az “iknimaya”-t, amikor átmentek minden rítuson és a felnőttkorba léptek.

A kulturális vonatkozáson felül még lényegesebb jelentőséggel bírnak az egyénre szabott jegyek. Tonowari arcán például határozott jelzések voltak a vonalak, a nyakán és a mellkasán jelképet szimbolizáltak, a Metkayinája számára fontos tájképet ábrázoltak. Jobb és bal vállán lévő tetoválások a külső tengeri falat jelképezték és ez hivatott megvédeni a Metkayinákat az óceánból leselkedő veszélyes vadállatoktól.

A tetoválások másik fontos jellemzője, hogy segítik az egyes személyek klánon belüli ragjának meghatározását. Egy mélytengeri vadásznak hosszabb, sűrűbb tetoválások voltak a karján, és kevesebb a mellkasán, miközben a klán faluját védelmezők ennek az ellenkezőjét viselték. A Metkayina-klán egyik meghatározó inspirációja a māoriktól, az új-zélandi szárazföldön élő polinéz őslakosoktól származott. A māori színészek James Cameronnal együtt építették be a kultúrájuk elemeit a Metkyaina-klán szokásaiba és hagyományaiba.

Avatar: A víz útja
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Avatar: A víz útja
Filmek

Kiderült, mikortól streamelhető az Avatar: A víz útja a Disney+-on és a megújult HBO Maxen

Néhány hét, és két nagy streamingszolgáltató kínálatában is elérhető lesz az Avatar:...

Avatar: A víz útja
FilmekBREAKING

Kiderült, hogy az Avatar: A víz útja mikor fog megjelenni digitális formátumban

Már csak néhány hét, és otthon a tévé képernyőjén is nézhető lesz...

Avatar: A víz útja
Filmek

Az Avatar: A víz útja VFX csapata elárulta, hogy mindössze két jelenet volt, amit CGI nélkül rögzítettek

A VFX-művészek elárulták, melyik két jelenetnél nem használtak számítógépes effekteket.