Főoldal Filmek Az Avatar: A víz útja globális bevétele szerda reggelre átlépi az egymilliárd dollárt
Filmek

Az Avatar: A víz útja globális bevétele szerda reggelre átlépi az egymilliárd dollárt

Sok film álmodik ekkora bevételről, az Avatar folytatása kevesebb mint 2 hét alatt összehozta.

500
Avatar: A víz útja
Forrás: 20th Century Studios

Az Avatar: A víz útja a vártnál gyengébben kezdett a mozikban múlt héten, de a karácsonyi időszak megtette hatását, és akárcsak az első résznél megfigyelhető volt, hétről hétre tudta növelni a bevételt a 2009-es film. Ez a tendencia pedig a folytatásnál is megfigyelhető, és már csak néhány tízmillió választja el James Cameron filmjét az 1 milliárd dolláros bevételtől.

Sem a COVID, sem a hóvihar nem tudta megállítani a rajongókat, hogy Pandorára eljussanak. Hétvégén összejött az 500M dollár, pár nappal később pedig már az egymilliárd dollárról beszélünk. A cikk írásának pillanatában az Avatar: A víz útja jegyeladása 955,1 millió dolláron áll világszerte, de reggelre már meglesz az 1 milliárd dollár.

James Cameron régóta várt folytatása hétfőn hatalmas, 31,5 millió dolláros amerikai és 52,2 millió dolláros nemzetközi bevételt hozott, ezzel pedig Észak-Amerikában 293 millió dollárra, a világ többi pontjában pedig 661 millió dollárra nőtt az összbevétel. Az Avatar folytatásának alig két hét kellett, hogy megelőzze a Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott! globális bevételét. Ryan Coogler filmje a hétvégén lépte át a 800 millió dollárt. A Batman 770M dollárt, a Thor: Szerelem és mennydörgés 760M dollárt és a Minyonok: Gru színre lép 939M dollárt termelt. A na’vik legújabb története holtversenyben a Doctor Strange az őrület multiverzumában 955,7 millió dollár globális bevételével, ezzel pedig az idei év harmadik legnagyobb bevételt hozó filmje már. Az egymilliárd dollárt eddig két filmnek sikerült csak átlépnie 2022-ben, az egyik a nagysikerű Top Gun: Maverick (1,48 milliárd dollár) és a Jurassic World: Világuralom (1,001 milliárd dollár).

Az Avatar folytatása várhatóan a következő hetekben is megállíthatatlan lesz a mozikban, még úgy is, hogy az Egyesült Államokban a zord téli időjárás, világszerte pedig az influenza és a COVID tombol. A na’viknak minden erejükre szükségük lesz, mivel Cameron becslése szerint a filmnek nagyjából 2 milliárd dollárt kell termelnie ahhoz, hogy nullszaldós legyen, bár az elemzők szerint elég az 1,5 milliárd dollár is, hogy nyereséges legyen a folytatás. A folytatás nehezen fogja megdönteni a 2009-es film sikerét, ami 2,97 milliárd dollárral a történelem legnagyobb bevételt hozó filmje világszerte. Az ok pedig roppant egyszerű, a világ még nem heverte ki a világjárványt, és olyan fontos piacon, mint például Kína, a vírus ismét felütötte fejét. Ráadásul Oroszország is kiesett a szankciók miatt, ahol az első rész több mint 100 millió dollárt hozott.

Az Egyesült Államokon kívül a legerősebb bevételt Kína hozta össze, ott 104M dollárt termelt eddig Cameron filmje, ezt követi Franciaország 60 millió dollárral, Dél-Korea 55,4 millió dollárral, Németország 41,5 millió dollárral és India 39,2 millió dollárral. Akárcsak az eredeti film, különösen erős a folytatás az IMAX-termekben. Világszerte már 105,5 millió dollárban értékesítettek jegyeket IMAX-re, ezzel pedig új rekordot állított fel A víz útja. Soha korábban egyik film sem lépte át ilyen gyorsan a 100M dollárt. A film globális bruttó bevételének 11,4%-át az IMAX adja.

Avatar: A víz útja
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Deadpool & Rozsomák
Filmek

Rekordbevétellel nyithat a Deadpool & Rozsomák

Történelmi jelentőségű lehet a Deadpool & Rozsomák nyitóhétvégéjre.

Avatar: A víz útja
Filmek

Milyen technológiákat használtak az Avatar: A víz útja készítésénél?

Az Avatar: A víz útja forradalmi újításokat hozott a vizuális effektek készítésében.

Godzilla x Kong: Új birodalom
Filmek

A box office jelentés szerint a Godzilla x Kong: Az új birodalom egy hétvége alatt megkereste az árát

A Titánok csúcsra törtek, Godzilla és Kong összehozta 2024 legnagyobb nyitóhétvégéjét.