Apple WWDC 2019

Az Apple ezeket az újdonságokat hozta el a WWDC 2019 konferenciára

Az Apple számos újdonsággal kedveskedett az iPad és iPhone tulajoknak, a cég elmondása szerint számítógép helyett elég lesz egy iPad a jövőben.

Az Apple számos újdonsággal kedveskedett az iPad és iPhone tulajoknak, a cég elmondása szerint számítógép helyett elég lesz egy iPad a jövőben.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megtartották a WWDC fejlesztői konferenciát, ahol fény derült az új iOS 13-ra, bejelentették, hogy a jövőben az iPad-ek saját operációs rendszert kapnak, iPadOS néven, aminek első verzióját ősszel adják ki, valamint a bitang erős Mac Pro-ról is lehullt a lepel, és az Apple TV+ első saját gyártású sorozatából is ízelítőt kaptunk.

Tim Cook rögtön azzal kezdte az estét, hogy vetélytársakkal szemben mennyire jól teljesít az Apple, hiszen a nagy riválissal szemben az Apple termékek 85%-án már iOS 12-es rendszer fut, szemben az Android 9-cel, ahol ez alig éri el a 10%-kot. És akkor a rövid felvezető után végre rátértek az iOS 13-ra. Az új rendszer az Apple elmondása alapján kétszer gyorsabb alkalmazásbetöltést ígér a jelenleg piacon lévő iOS 12-höz képest, és végre sötétségbe borul a rendszer, megkapja a Sötét módot. De az alkalmazásokat is komoly változtatás érinti, ugyanis az új rendszerre megjelenő appok mérete akár 60%-kal is kevesebb helyet foglalhat, így a frissítés is sokkal gyorsabb lesz. A rendszernek köszönhetően a FaceID 30%-kal gyorsabban működik iOS 13-ban.

Másik nagy változtatás az Apple Watch-ot érintette, ott ugyanis végre lemondhatunk a telefonokról, a jövőben már nem kell iPhone-nal rendelkeznünk, ha az Apple okosóráját szeretnénk használni. Az óra telefon nélkül is használható lesz, sőt, még alkalmazásokat is telepíthetünk közvetlen az eszközre, saját App Store-t kap. Ugyancsak fontos változtatás érkezik az iPad-ek körébe is. A jelenlegi iOS rendszer felváltja az iPadOS, ami még nagyobb élményt nyújt felhasználójának, aminek a legfontosabb újdonsága a fájlkezelő rendszer lesz, így a jövőben akár pendrive-on tárolt fájlokhoz is könnyedén hozzáférünk majd. A rendszer új asztali kinézetet kap, és alaposan átírják a Safari böngészőt is a nagyobb élményért.

Az Apple alaposan átdolgozta saját alkalmazásukat is. A legfontosabb, hogy az Apple Maps végre komolyabb fejlesztést kapott, itt a Google Maps-hez hasonló Street View nézettel bővítették a funkciók tárát. Craig Federighi a szoftverfejlesztésért felelős alelnök nem győzte hangsúlyozni, hogy az Apple továbbra is kitart az adatvádelem mellett, így a jövőben sem kívánják követni a felhasználókat. Sőt, az Apple kőkeményen beintett a Facebooknak, ugyanis kifejlesztették saját rendszerszintű beléptetés lehetőségét, ami hasonló a facebookos vagy a google-ös külső alkalmazásokba való belépéshez, vagy webhelyekre történő bejelentkezéshez. Az Apple ígérete szerint ők a konkurensekkel szemben semmilyen felhasználói adatot nem fognak tárolni, és még a külső szoftverek sem kapják meg adatainkat, ugyanis a beléptetőrendszer minden belépésnél egy véletlenszerű karakterekből álló e-mail címet generál, s ezt osztja meg a külső szolgáltatással. Személyes adataink teljes biztonságban lesznek a jövőben.

Apple WWDC 2019

Ami pedig az asztali felhasználókat illeti, az új macOS neve Catalina lett. A legnagyobb meglepetés, hogy megszűnik az iTunes, legalábbis szétdarabolták három különálló alkalmazásra. A zenét kedvelők a jövőben az Apple Music alkalmazásra hagyatkozhatnak, a Podcast hívők az Apple Podcasts-ot, míg a multimédia szerelmesei az Apple TV appokat keressék. Az iPhone-okhoz hasonlóan védelmet kap a rendszer, ha ellopják, akkor a mobiltelefonhoz hasonlóan könnyedén zárolhatjuk a rendszert illetéktelenek elől. A szoftverek mellett fontos szerepet kapott az új Mac Pro. Az Apple asztali számítógépét akár 28 magos Xenon processzorral is megvásárolhatjuk, amihez további 1,5 terrabájtos háttértárolót mellékelnek, 8 db PCI slot, 2 Thunderbolt 3 csatlakozó, két-két USB-C és USB-A csatlakozó, illetve Radeon Vega Pro II grafikus kártya.

Az új rendszerek szeptemberben jönnek, amikor is bemutatják a következő iPhone-generációt.

Total
11
Shares
Previous Article
For All Mankid

Az Apple bejelentette első saját gyártású sorozatát, ami a Holdra szállást fogja feldolgozni

Next Article

Több információ érkezik a Stadiaról csütörtökön

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!