Főoldal Filmek Az Akadémia 2024-től csak akkor jelöli a filmet a legjobb filmért járó Oscar-díjra, ha a diverzitás elég figyelmet kap
Filmek

Az Akadémia 2024-től csak akkor jelöli a filmet a legjobb filmért járó Oscar-díjra, ha a diverzitás elég figyelmet kap

Fontos változás jön az Oscar-gálán.

563
Oscar

Az IndieWire közleményében az áll, hogy 2024-től kezdődően a legjobb filmért járó díjért induló filmeknek bizonyos feltételeknek meg kell felelniük majd. A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia több csoportba sorolta, hogy milyen kritériumoknak kell pontosan megfelelni, de az egyik és legfontosabb, hogy a stáb és a film szereplői között is szerepeltetni kell különböző kisebbségeket. Az elmúlt néhány évben egyre nagyobb figyelmet kap a diverzitás, és most úgy tűnik, hogy az Akadémia is belátta, mennyire fontos az egyenlőség.

Az Akadémia úgy határozott, hogy négy csoportot állítanak fel, és ezekből kettőt minden esetben teljesíteni kell, ha az alkotók jelöltetni szeretnék a filmet a legjobb filmért járó díjra. Ezeket a standardokat úgy állították össze, hogy több lehetőséget kapjanak az alulprezentált faji és etnikai kisebbségekhez tartozó filmes stábtagok. Minden standard több pontra van bontva, ezekből legalább egynek meg kell felelni.

Négy nagy standardot írnak elő. Az első a főszereplőkre és a fontosabb mellékszereplőkre vonatkozik, a második nagy pont a stábtagokra vonatkozik, a harmadikban, az úgynevezett C csoportban a gyakornoki pozíciók diverzitását követelik meg, míg végül D csoportban a film terjesztéséért és marketingért felelős munkatársak diverzitása kap szerepet.

A1. főszereplők és fontosabb mellékszereplők – legalább az egyik főszereplő vagy jelentősebb mellékszereplő alulprezentált faji vagy etnikai csoportból származik.

  • a film szereplői között legyen legalább egy főszereplő vagy jelentős mellékszereplő, aki valamilyen faji vagy etnikai kisebbségből származik,
  • a szereplők legalább 30%-ka két “alulreprezentált” kisebbségből származik,
  • a film témája, központi története egy ilyen kisebbség valamilyen ügyével foglalkozik.

B1. stábtagok

  • a film készítői között legalább két vezető szerepben alulreprezentált csoportokból érkező emberek dolgoztak (legalább egyikük faji vagy etnikai kisebbséget képvisel)
  • legalább hat másik pozícióban betöltött stábtag valamelyik faji vagy etnikai kisebbségből kell származnia (kivétel a produkciós asszisztens),
  • a stáb minimum 30%-ának alulprezentált csoportokból kell származnia.

Az itt feltüntetett kritériumoknak még nem kell eleget tenni a 93., 94. és az 95. Oscar-gálán sem, a szabályok csak 2024-től vonatkoznak az induló alkotásokra. A legjobb film kategórián kívül más kategóriát nem érintenek a hozott szabályok. David Rubin, valamint vezérigazgatója, Dawn Hudson kommünikéjükben úgy fogalmaztak, hogy a mostani új szabályoktól azt remélik, hogy jobban prezentálják majd a globális társadalom sokszínűségét, és ezzel nemcsak a filmeseket, hanem szélesebb közönséget is szeretnék megszólítani alkotásaikkal.  

Oscar
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Szegény párák
Filmek

A legjobb filmnek járó díjra is jelölt Szegény párák hamarosan elérhető lesz Disney+-on

Az Oscar-díjat nyert Szegény párák hamarosan streamelhető a Disney+-on.

Oppenheimer
Filmek

Hány millió dollár ütötte Christopher Nolan markát az Oppenheimer és az Oscar után?

Mennyi volt Christopher Nolan fizetése az Oppenheimer után, ami tarolt az idei...

Oscar
BREAKINGFilmek

Oscar 2024: Íme a nyertesek listája

Kiosztották a legjobb filmeknek járó díjakat. Ők lettek az Oscar 2024 nyertesei.