Főoldal Kritikák/tesztek Sorozatkritikák Amazon: Ügyvéd 1. évad kritika
Sorozatkritikák

Amazon: Ügyvéd 1. évad kritika

A lassú és vontatott felvezető után egy nagyszerű sorozat kerekedett ki.

553
Amazon: Ügyvéd

A negyedik fázis a Marvel Studios eddigi legforgalmasabb időszaka, több órányi tartalmat gyártottak, mint az előző három fázisban együttvéve, és egyeseknél már kezd betelni a pohár a szuperhősökből. A tavalyi évtől kezdve már nemcsak mozifilmeket készítenek, hanem Disney+ sorozatokat is, és a probléma egyik forrása éppen ebből fakad, hogy a televíziós műsorok nem kapcsolódnak szorosan az univerzum más alkotásaihoz.

Bár eredetileg A Sólyom és a Tél Katonája lett volna az első műsor a streaming szolgáltatón, a világjárvány átírta a terveket, s a WandaVízió kapta ezt a megtisztelő szerepet. A Marvel Studios egy frissítő, új tartalommal állt elő, ami üdítő volt a Bosszúállók után, s egészen az ’50-es évekig mentünk vissza, amikor a sitcom hódított.

She-Hulk

Noha a Marvel Moziverzum negyedik fázisa eddig a legmegosztóbb, Kevin Feige és a producerek egy dolgot tartanak szem előtt: magasabb szintre emelni a szuperhősök korát és a műfajt. Nyár végén debütált az Amazon: Ügyvéd, ami egy újabb példa erre a törekvésre, hiszen túlmutat azon, hogy egy egyszerű ügyvéd hétköznapjait követhetjük nyomon. Sőt, a Marvel Studios első olyan sorozata, ami ledönti azt a bizonyos negyedik falat.

A Disney+ legújabb sorozata egy új karaktert mutat be az MCU-ban Tatiana Maslany főszereplésével. Maslany egy Los Angeles-i ügyvédnőt, Jennifer Walterst játssza, aki történetesen a Mark Ruffalo által alakított Bruce Banner/Hulk unokatestvére. Maslany még csak most mutatkozott be, de fényes jövő áll a karaktere előtt, akiről már most pletykálnak, hogy melyik projektben térhet vissza. Maslany egyszerre bájos és szerethető a szerepében. Nem számít, hogy mennyire középszerű a Marvel Studios története, ha karakterekről van szó, abban mindig nagyon jók voltak. Maslany mellett sok a szórakoztató mellékszereplő, például Ginger Gonzaga, aki Jennifer legjobb barátnőjét, Nikki Ramost alakítja. Maslany és Gonzaga mellett a sorozat néhány ismerős arcot is visszahoz, a legfontosabb talán Hulk. A karaktert utoljára a Shang-Chi és a Tíz gyűrű legendája stáblista utáni jelenetében láttuk. A karakterrel kapcsolatban egy fontos kérdést is megválaszolt a sorozat, hogy a Bosszúállók: Végjáték után mi történt Hulkkal, hogyan épült fel a sérüléséből.

She-Hulk

Hulk szólófilmet utoljára 2008-ban kapott, mivel a Universal még mindig birtokolja a jogokat, de az Amazon: Ügyvéden keresztül betekintést kapunk Banner napjaiba. De a szuperhős életének leginkább Walters révén fedezhetjük fel. Ez az egyik erőssége a sorozatnak, amikre a filmekből nem kapnánk választ. A más sorozatokkal ellentétben túl sok időt nem töltünk a karakter eredetének megismerésével, egyből a közepébe csapunk, amikor Walters szupererőt kap. Egy másik karakter, akit a rajongók izgatottan vártak, a Tim Roth által alakított Förtelem. A Marvel Studios egy évtizeden keresztül rejtegette a karaktert, s titkolta, hogy mi történt Emily Blonskyval. A börtönben töltött ideje alatt tanultabb és szórakoztatóbb karakter lett, akárcsak Hulk. De nem ő az egyetlen nagy visszatérő, ugyanis a sorozat végén megérkezett Charlie Cox sárgába öltözött Fenegyereke is.

Amazon: Ügyvéd

Gyakran kapott kritikát az MCU, hogy a projektek vizuálisan és hangvételben is mennyire hasonlóak. A negyedik fal ledöntésével a Marvel Studios egyértelműen megpróbálja elhallgattatni ezeket a vádakat. Valójában a sorozatot az önismerete teszi olyan szórakoztatóvá. Nem szokatlan, hogy egy Marvel Studios projekt saját magát fikázza ki a bemutatott bizarr képregénykoncepciókkal, és egyesek szerint az Amazon: Ügyvéd komikus pillanatai ismétlődnek a korábban látottakhoz képest. Lehet mondani a sorozatra, hogy unalmas volt 8 részen keresztül, semmi sem történt benne, de akkor jött a finálé, ami mindent megváltoztatott. Persze ez még nem mentség arra, miért kellett ennyit várni a csattanóra, de legalább van humorérzékük a készítőknek. Viccet csináltak az egész Marvel Studiosból, Kevin Feige-ből, és nem utolsó sorban a pletykákra is reagáltak benne. Nem pusztán lebontották a negyedik falat, de még önkritikájuk is van a sorozat alkotóinak. Egyszerűen frenetikus, ahogy lezárták ezt a sorozatot.

She-Hulk

Komoly aggodalmak voltak a premier előtt, miután a stúdió egy félkész előzetessel állt ki a rajongók elé. Szétszedték a stúdiót, amit gyorsan korrigáltak, de elmondhatjuk, hogy a bemutatóra minden a helyére került, s a korai gondoknak nyomás sem látjuk. Az is példa nélküli, hogy egy sorozatban a főszereplő teljesen CGI karakter legyen. Ha már a látvány, akkor térjünk ki a díszletre. Kár tagadni, de a sorozat nem ér fel a Marvel Moziverzum egyik mozifilmes díszletéhez sem. A sorozat egy percig nem titkolja, hogy ez nem egy mozifilm, hanem egy sorozatot nézünk, s amíg más Marvel-sorozatok megpróbáltak filmes hangulatot visszaadni, az Amazon: Ügyvéd helyén kezeli a dolgot. Ahelyett, hogy egy hosszabb filmszerű történetet mesélne el egy másik médiumon keresztül, olyan érzésünk van, mintha a Marvel Studios első igazi tévésorozatát csodálnánk, s ebből mindenképpen előnyt kovácsol. Nem mellesleg még kiváló szórakozás is mellette.

Ezt a sorozatot akkor élvezzünk leginkább, ha elfogadjuk, amilyen, és nem próbáljuk meg más produkciókhoz hasonlítani. Egyszerűen csak jól kell szórakozni rajta, ami menni fog, mert az egyik legviccesebb Marvel-sorozat, és ennek több oka is van. Maslany alakításától kezdve a szórakoztató MCU-kapcsolatokig – és igen, itt végre találunk kapcsolatok az univerzum más alkotásaihoz. Egyszóval a Marvel Studios megint betalált, és egy új szuperhőssel gyarapodott az MCU, ami már eddig is több tucat szuperhőssel büszkélkedhetett, de az Amazon: Ügyvéd hangvétele miatt Jennifer Waltersre garantáltan mindenki emlékezni fog.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Venom - Az utolsó menet
Filmek

A Venom – Az utolsó menet feltárja a szimbióták eredetét, a szimbióták teremtőjét?

Venom és a szimbióták teremtője, a sötétség ura is szerepet kaphat a...

Deadpool & Rozsomák
Filmek

Rekordbevétellel nyithat a Deadpool & Rozsomák

Történelmi jelentőségű lehet a Deadpool & Rozsomák nyitóhétvégéjre.

Penge
Filmek

Lelépett a Mahershala Ali főszereplésével érkező Penge rendezője

A Penge újabb problémával néz szembe, távozott a rendező.