Főoldal Filmek Állítólag készül A múmia előzménye
Filmek

Állítólag készül A múmia előzménye

A Universal megint szeretné feléleszteni a franchise-t.

345
A múmia
Forrás: Universal

A Universal eredeti Rémuniverzumának (Classic Monsters) 1932-ben lett része a múmia, Imhotep, akkor Boris Karloff alakításában. Később még négy film készült róla, melyekben Karloff már nem tért vissza a címszereplőként. Az 1999-es A múmia Brendan Fraserrel a főszerepben az első egyfajta újragondolása volt, mégis mindenkinek ez a film ugrik be a franchise kapcsán.

2017-ben a stúdió újabb reboottal próbálkozott, ami egyben az Universal Sötét Univerzumának (Dark Universe) alapköve lett volna. Ennek a tervek szerint az lett volna a lényege, hogy a régi Rémuniverzum lényeit, mint Drakula, Frankenstein, a múmia vagy a farkasember, egy új idővonalra csoportosítják. Bár megnyerték Tom Cruise-t a film hatalmasat bukott, mind kritikailag, mind pénzügyileg, Ahmanet múmia terve tehát végül is bevált, s sikerült végeznie egy univerzummal. Most a legújabb hírek szerint a Universal megint A múmiában lát valamiért lehetőséget, ám ezúttal előzményfilmet készítenének.

A film elvileg már fejlesztés alatt áll, s Wes Tooke (Kolónia) írja a forgatókönyvet. Az egyelőre nem világos, hogy az 1999-es film, vagy a reboot előzménye lesz, de tekintettel utóbbi csúfos fogadtatására, s a Fraser-féle kultikus státuszára, nem lepne meg senkit, ha az előbbié. Ráadásul Fraser immár sikeresen visszatért Hollywoodba, A bálna című filmjének főszerepéért nemrég Oscar-díjjal jutalmazták. A filmmé mellett a színész akkori fogadtatása egyértelműen elárulta, hogy a nézők közel sem felejtették el az őserdő hősét, s szeretnék minél többször látni még a filmvásznon. Sok helyen egyébként újból a mozikba küldték az eredetit a huszonöt éves évforduló alkalmából, s Fraser meg is lepte rajongóit az egyik londoni vetítésen.

Stephen Sommers, az első két A múmia rendezője nemrég azt nyilatkozta, hogy szívesen visszatérne egy folytatásra Fraserrel és Rachel Weisszel, de még nem kereste meg a stúdió. Az első film további két részt élt meg, 2001-ben jött A múmia visszatér, majd 2008-ban A múmia: A Sárkánycsászár sírja. A trilógiához tervben volt egy negyedik rész is A múmia: Az aztékok felemelkedése címmel, melyben Antonia Banderas vállalta volna magára a főgonosz szerepét Fraserékkel szemben. Erre talán Sommers is visszatért volna, ám a Universal végül a Tom Cruise-féle reboot mellett tette le a voksát, s a negyedik rész azóta sem készült el.

A Fraser-féle trilógia szakított elődeivel, kicsit háttérbe szorította a horrorelemeket, s inkább kalandfilmes irányba vitte el a történetet, sokkal több humorral és még több egyiptomi mitológiával. Az első két film többnyire pozitív kritikákat, míg a harmadik többnyire negatívakat kapott, ám mindegyik pénzügyi siker lett a stúdió számára. A múmia-franchise-t a mai napig legtöbben Sommers és Fraser munkásságával azonosítják, így csak remélni merjük, hogy tanultak 2017-es hibájukból, s az esetleges előzmény kapcsán legalább felkeresik őket, akár csak útmutatásként.  

The Mummy
Forrás: Universal
Szerző
Kajtár Virág

A Transformers-szeretete hozta a WS csapatába. 2010 környékén ismerkedett meg az alakváltók világával, hála a Prime szériának, a lelkesedése pedig azóta is töretlen, legyen szó mozgóképről vagy figurákról. 2021-ben kezdett újságírással foglalkozni, jelenleg a Rebo.hu kreatív igazgatója és felelős szerkesztője is. Jelmondata: Soká éljen Starscream!

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

A láthatatlan ember
Filmek

A láthatatlan ember elsöprő sikere után jöhet a Dracula reboot?

Egy új univerzum van kibontakozóban, legalábbis a Universal Pictures tervei erről árulkodnak,...

remuniverzum mini
Filmek

Nem kell még temetni a Universal Rémuniverzumát

A korábbi hírek ellenére talán mégsem halott ügy a Universal Rémuniverzum, és...

ws magazin 03 mini
Filmek

WS Magazin 03 – Luke Skywalker akkor most átállt a Sötét oldalra?

Mark Hamill eloszlatta a karakter körül keringő teóriákat, más szóval Luke Skywalker...