Főoldal Sorozatok A fertőzés eredetére is választ kaptunk a The Last of Us első epizódjában
Sorozatok

A fertőzés eredetére is választ kaptunk a The Last of Us első epizódjában

A videójáték után a sorozatban részletesen magyarázzák el a Cordyceps-vírust.

646
The Last of Us
Forrás: HBO

A The Last of Us 1. epizódja tartalmaz egy fontos információt a Cordyceps fertőzés kitöréséről, miközben választ kapunk a betegség eredetére. Erre a kérdésre nem kaptunk választ a videójátékban, csak említést, de egyik részben sem magyarázták el részletesen a járványt. Az HBO Max ma mutatta be a videójáték alapján készült sorozatot, ami Joel és Ellie történetét meséli el, két túlélőét, akik a poszt-apokaliptikus Egyesült Államokban találkoznak.

last of us episode 1 scientists opening

A sorozatadaptáció első epizódjának nyitójelenetében két tudós beszélget az 1960-as években, és arról tanakodnak, hogy mi jelentheti a legnagyobb veszélyt az emberiség számára. Az egyik tudós szerint a gombafertőzések sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a baktériumokkal és a vírusokkal szemben. Ez direkt utalás volt a Cordyceps-fertőzésre, amire a videójátékban nem kaptunk részletes magyarázatot.

Mind a való világban, mind a The Last of Us világában a Cordyceps egy több mint 600 különböző fajból álló gombafaj. A Cordyceps legtöbb változata parazita jellegű, és főként rovarokon élősködik. A Cordyceps nagyrészt Ázsiában található, és trópusi dzsungelekben és párás hőmérsékleten fejlődik. A sorozat 1. epizódjában látható, hogy a Cordyceps 2003-ban megfertőzte az első embereket, majd ezt követően megtizedelte a Föld lakosságát.

Az HBO Max sorozatában Tommy azt magyarázza, hogy a járvány leginkább a városban élő embereket sújtja. A beszélgetésből azt is megtudjuk, hogy többnyire nagyvárosokat érint a fertőzés. Egy fontos dologban eltér a videójáték és a sorozat, mégpedig hogy a játék azt állította, hogy a Cordyceps Dél-Amerikából származik, míg a valós életben a Cordyceps Ázsiában őshonos. Az első epizódban Joel a rádióból értesül a jakartai zavargásokról. Joel lányától, Sarahtól azt is megtudjuk, hogy Jakarta Ázsia délkeleti részén található Indonézia fővárosa.

A sorozat nyitóepizódjában elmagyarázzák a készítők, a Cordyceps-vírus hogyan fertőzi meg az embereket, amire pontos választ nem kaptunk a PlayStation videójátékából. A nyitójelenetben azzal érvelnek a tudós kijelentésére, aki szerint a gombafertőzés veszélyes lehet az emberre, hogy a legtöbb parazita gombafertőzés nem képes életben maradni a meleg emberi testben. Ez megmagyarázza, hogy a legtöbb gombafertőzés, mint például a Cordyceps, miért a rovarokat és más ízeltlábúakat veszi célba hidegvérűségük miatt.

A tudós azt állítja, ha egyszer a világ felmelegszik, a gombák csoportjai világszerte mutálódhatnak. A Föld általános hőmérsékletének hipotetikus – legalábbis 1968-ban feltételezett – emelkedése miatt a Cordycepshez hasonló gombák fejlődhetnek, hogy túléljék a magasabb hőmérsékletet. 2003-ban bekövetkezik a katasztrófa, kitör a Cordyceps-járvány.

the last of us 1
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Olimpia
Filmek

A legfontosabb tudnivalók az Eurosport és a Max közvetítéseiről

Az Eurosport élőben közvetíti a 2024. évi nyári olimpiai játékokat a Max...

Harry Potter
Sorozatok

Rendezőt és showrunnert kapott az HBO Harry Potter sorozata

A Harry Potter-könyveket ezúttal sorozat formájában dolgozzák fel.