Főoldal Filmek A végső megoldás: Halál eredeti rendezője elárulta vad ötletét a Xenomorphokkal
Filmek

A végső megoldás: Halál eredeti rendezője elárulta vad ötletét a Xenomorphokkal

Bárcsak az eredeti terv készült volna el a Xenomorphokkal.

507
Végső megoldás: a Halál
Forrás: 20th Century Fox

Az Alien-franchise régre nyúlik vissza, és a sci-fi és horror filmek ékkövének tartják, amely feszült hangulatával, úttörő effektusaival és felejthetetlen karaktereivel nyűgözi le a közönséget. Ridley Scott 1979-es filmje bemutatta a rémisztő Xenomorphot és a Nostromo legénységének könyörtelen élet-halál harcát. James Cameron 1986-os folytatása, A bolygó neve: Halál, akciódús narratívával bővítette az univerzumot, amelyben gyarmati tengerészgyalogosok harcolnak a halálos lények seregeivel az LV-426-on.

Az említett két film magasra tette a mércét. Egyszerre keverte a horrort és az akciót, valamint inspirációként hatott a későbbi próbálkozásokra. A végső megoldás: Halál egy kissé alulértékelt rész a sorozatban, azonban az eredeti rendező egy vad ötlettel állt el a lényekkel kapcsolatban.

A harmadik rész, amely 1992-ben jelent meg, számos gyártási nehézséggel és forgatókönyv-átírással nézett szembe, így sokan úgy gondolják, hogy az előző részek elvárásaihoz nem ért fel. David Fincher rendezte a filmet, aki ezzel debütált rendezőként, és többször is összetűzésbe került a stúdióval. A film sötétebb, introspektívebb irányt vett, a halál és az áldozat témáira összpontosítva egy börtönbolygón játszódott.

Ambiciózus ötletei ellenére a film vegyes kritikákat kapott, és hiányzott belőle az, amely ikonikussá tette az első két filmet. A Slashfilm készített interjút az eredeti rendezővel. Renny Herlin az interjúban elmondta, hogy egy merész ötlettel állt elő, amely végül soha nem valósult meg – a Xenomorphokat elhozták volna Földre.

1989-ben dolgoztam A végső megoldás: a Halálon, még jóval a Jurassic Park és az összes többi film előtt. Szóval a stúdiónak az a koncepció, hogy ezek a lények a Földre érkeznek, félelmetesnek és elérhetetlennek tűnt. Számomra ez jelentette a természetes fejlődést. Ott volt A nyolcadik utas: a Halál űrben teherhajó-sofőrökkel, volt A bolygó neve: a Halál tengerészgyalogosokkal az űrben, és hová menjünk ezután? Hozzuk el az idegeneket a Földre, és hagyjuk, hogy keresztülmenjenek a kukoricatáblán. Már akkor megvolt a poszter a fejemben a farmházzal és a holdfényes kukoricatáblával, ahogy átszelik a táblákat. A mai napig azt gondolom, hogy hatalmas sikerfilm lett volna, mert ez lett volna az első alkalom, hogy ilyesmi történt. De valamiért a stúdió úgy érezte, hogy ‘Á, a közönség nem lesz vevő erre.’

Renny Herlin

A hollywoodi irónia egy csavarjaként a Fox vezetői akkoriban nem hitték, hogy a közönség elfogadná az idegenek pusztítását a Földön. Gyors előretekintés, négy évvel a harmadik film mozikba kerülése után, a Függetlenség napja hatalmas kasszasiker lett. Az irónia egy újabb rétegeként az FX egy Alien-tévésorozaton dolgozik, amely végre elhozza a vérszomjas dögöket a Földre, hogy tovább fájdítsa Renny Harlin szívét az eredeti koncepciója miatt.

Alien
Forrás: 20th Century Fox
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események