Top Gun: Maverick

A Top Gun: Maverick szerzői jogokat sértett meg az 1983-as magazincikk tulajdonosai szerint

Veszélybe került a Top Gun folytatása, lehet a moziműsorról is le kell venni majd.

A nemrég megjelent Top Gun folytatása lehet, hogy Tom Cruise eddigi legnagyobb bevételt hozó blockbusterévé vált, de a legfrissebb hírek szerint a Paramount Pictures még nem ünnepelhet, mivel a Top Gun: Maverick veszélyzónába került egy lehetséges szerzői jogi jogsértés miatt.

Az új pert Ehud Yonay hagyatéka nyújtotta be – a Top Guns című 1983-as magazincikk szerzőjétől -, amely az eredeti 80-as évekbeli klasszikust ihlette. A kereset, amelyet hétfőn nyújtott be a Los Angeles-i szövetségi bíróságon Yonay felesége és fia, Shosh és Yuval, azt állítja, hogy a Paramount nem szerezte vissza Ehud magazincikkének jogait, miután az amerikai szerzői jogi törvény értelmében a jogok megszűntek. A család kérvényezte a Top Gun: Maverick forgalmazását forgalmazásának azonnali leállítását, és meghatározatlan összegű kártérítést követel, amely magában foglalja a sikerfilmből származó nyereséget is.

A kereset szerint a generációkon átívelő franchise nem létezett volna, ha Yonay “irodalmi erőfeszítései és felidéző prózája és elbeszélése” nem születtek volna meg. A perből kiderül, hogy milyen körülmények között szűntek meg a Top Gun jogai, miután a család 2018-ban értesítette a Paramountot, hogy két évvel később megszűnnek Yonay cikkének jogai.

A stúdió 2020 januárjában vesztette el a szerzői jogokat, és a perben azt állítják, hogy a Top Gun: Maverick 2021 májusában készült el. Azzal érvelnek, hogy a Paramountnak újra engedélyeztetnie kellene a cikket ahhoz, hogy bármi származékot készíthessen belőle. Ez azonban nem ilyen egyszerű.

Mark Litwak szórakoztatóipari ügyvéd az IndieWire lapnak adott interjúban a következő mondta az ügyről:

A cikk nem a forgatókönyv, és a Paramount azzal érvelhet, hogy a cikk alapvetően csak egy sztoriötlet volt, semmi több. Az ötletek nem védhetők szerzői joggal. Nem mindig egyértelmű, hogy egy ötlet mikor szépül meg eléggé, mikor válik többé egy ötletnél, mikor válik szerzői művé. Ez nem egyértelmű határvonal.

Nehéz lehet azt mondani, hogy ennek az új folytatásnak semmi köze az eredeti cikkhez. Ez lehet, hogy nehéz lesz eladni.

Különösen nehéz, mivel a Paramount eredetileg licenszelte a cikket az 1986-os filmhez. Maga a cikk még a GoPro kamerák előtti korban íródott, és a San Diegó-i haditengerészeti vadászfegyverzeti iskola (más néven Top Gun) pilótafülkéjébe vitte be az olvasókat, részletesen kidolgozott leírásokkal.

A Paramount képviselője így nyilatkozott: “Ezek az állítások alaptalanok, és határozottan meg fogjuk védeni magunkat”.

Hogy az ügy bíróság elé kerül-e, azt még nem tudni – mert nagy valószínűséggel az ügy valószínűleg már jóval korábban lezárul. De miután az eredeti mű engedélyeztetése nélkül készítettek folytatást, a Paramountnak fel kell kötnie a hócipőjét, ha jól szeretnének kijönni az ügyből.

Top Gun: Maverick
Total
1
Shares
Previous Article
Prey

Bemutatták az új Ragadozó, a Prey előzetesét

Next Article
Joker

Megerősítést kapott a Joker folytatása, amire Joaquin Phoenix is visszatér

Related Posts