Főoldal Sorozatok A The Last of Us után a tudósokat is foglalkoztatja a kérdés: a Cordyceps veszélyt jelent az emberiségre?
Sorozatok

A The Last of Us után a tudósokat is foglalkoztatja a kérdés: a Cordyceps veszélyt jelent az emberiségre?

A Cordycepshez hasonló gombafajok tényleg veszélyt jelentenek az emberiségre?

510
The Last of Us
Forrás: HBO

Miközben az HBO legújabb sorozata, a The Last of Us nagy sikernek örvend a nézők és a kritikusok körében, addig az amatőr gombászok tábora csak nő. A sorozat története szerint egy gomba-fertőzés terjed el a világon – míg a játékban spórákon keresztül, a sorozatadaptációban indákon át terjed a fertőzés – a Cordyceps-vírus révén. A fertőzés teljesen átveszi az irányítást a gazdatest felett.

A mikológusok – vagyis a gombaszakértők – most lehetőséget kaptak arra, hogy szélesebb közönség előtt vitassák meg a Cordyceps (ami a való életben is megtalálható a természetben) a működését, valamint a gombák által jelentett veszélyekről és ijesztő valóságról tartsanak előadást. A mikológia egyik legnagyobb neve Paul Edward Stamets mikológus, aki hosszasan tanulmányozza a gombákat és a belőlük készült termékeket. Stamets is látta már a The Last of Us 2. epizódját, amiben kaptunk egy kis háttértörténetet a fertőzés eredetére, hogyan terjedt el a világos a vírus.

Most tekintettem meg a #TheLastOfUs második epizódját, és van pár észrevételem ezzel kapcsolatban. Először is, sci-fi rajongó vagyok, és szeretem a gombák kreatív elemeit beleszőni a narratívába, de legyünk őszinték. A Cordyceps nem képes megfertőzni az embereket. Minden organizmusnak táplálkoznia kell az életben maradásért. Vannak ragadozó állatok, vannak növények, amelyek ragadozók és vannak olyan gombák, amelyek ragadozók. Mindannyian egy óriási táplálékhálózat részei vagyunk, ahol egymásból táplálkozunk. Ez a fikció egy mikológiával megspékelt és a mikofóbiából – a gombáktól való félelemből – táplálkozik. Az emberek számára természetes, hogy félnek attól, ami hatalmas, de titokzatos és félreértelmezett. Ezért jár a taps az íróknak, amiért meglátták az ebben rejlő lehetőséget, hogy az irodalmi kalandozást beleszőtték a sci-fibe, miközben a közönség rajongását, félelmét és örömét is kihasználják a gombák iránt.

Paul Edward Stamets

Stamets a továbbiakban kifejtette, hogy valójában a gombák jelentik az emberiség számára – potenciálisan – a legjobb megoldásokat számos, napjainkban fenyegető egzisztenciális veszélyre. “Valójában a Cordycepshez hasonló gombák helyettesíthetik a kémiai növényvédő szerek többségét. Ki tudja, egy fiatal, aki megnézi ezt a sorozatot, egy mikológiai Einstein válhat belőle, és segíthet megmenteni a világot az általunk létrehozott mérgektől.”

Ki tudja – talán 20 év múlva a The Last of Us ötlete jelenti majd a kulcsot az emberiség fennmaradásában és a gombák kutatásában. Most perpillanat még tudományos fantasztikum minden, amit látunk az HBO sorozatában, de nem tudhatjuk, milyen jövő vár ránk.

The Last of Us
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

The Last of Us
Sorozatok

Rövidebb lesz a The Last of Us második évada

Craig Mazin meg is indokolta döntésüket.

The Last of Us
Sorozatok

Jeffrey Wright egykori karakterét alakítja az HBO The Last of Us 2. évadában

Újabb világsztárral bővült a The Last of Us szereplőgárdája.

The Last of Us Part II Remastered
Sorozatok

The Last of Us 2. évad forgatásán feltűnt Ellie barátnője, Dina

A The Last of Us 2. évadának új főszereplője, Isabela Merced által...