Főoldal Filmek A színészek sztrájkja folytatódik, miután a SAG-AFTRA és az AMPTP nem tudtak megegyezni
Filmek

A színészek sztrájkja folytatódik, miután a SAG-AFTRA és az AMPTP nem tudtak megegyezni

A színészek szakszervezete, a SAG-AFTRA és a stúdiók képviselete, az AMPTP között megszakadtak a tárgyalások.

247
SAG-AFTRA

Amikor a WGA sztrájkját feloldották, azt feltételezték, hogy a SAG-AFTRA követni fogja az írók példáját, és bár a tárgyalások nem sokkal később újraindultak a stúdióvezetők és a színészek céhe között, mostanra kiderült, hogy a nagy stúdióvezetők felálltak a tárgyalóasztaltól, miután nem fogadták el a színészek szakszervezetének legutóbbi ajánlatát.

A Film- és Televíziós Producerek Szövetsége (Alliance of Motion Picture and Television Producers – röviden csak AMPTP), amely a nagy stúdiókat képviseli a munkaügyi tárgyalásokon, nyilvánosságra hozta, hogy a tárgyalásokat lefújták, mert a felek továbbra is túlságosan megosztottak, magyarul nem jutottak közös nevezőre. A stúdiószövetség egy hosszú közleményt adott ki a megrekedt tárgyalások után, amiben a következő szerepel:

A tartalmas beszélgetések után egyértelmű, hogy az AMPTP és a SAG-AFTRA közötti szakadék túl nagy, és a beszélgetések már nem visznek minket produktív irányba.

Úgy tűnik, az AMPTP számára a legnagyobb akadály az, hogy a SAG-AFTRA a streaming-bevételek 2%-os részesedését kéri, ami stúdióvezetők szerint egyszerűen nem reális követelés, nem akarják elfogadni. Az AMPTP azt állítja, hogy ez a vállalatoknak végül több mint 800 millió dollárjába kerülne évente, és “tarthatatlan gazdasági terhet jelentene”.

A másik vitás pont a generatív mesterséges intelligencia használata, amely a színészek szerint veszélyt jelent a megélhetésükre. A gépi programokkal kapcsolatban az írók is félelmüket fejezték ki, de ott végül sikerült dűlőre jutni a vezetőkkel, és garanciát kaptak az írók, hogy a mesterséges intelligencia nem fogja átvenni a helyüket, nem fog tollat ragadni a jövőben. A félelem nem alaptalan, és a videójáték-iparban dolgozókat szintén aggasztja, hogy gyakorlatilag helyettesíthetik őket a jövőben a tanulni képes gépi kódok.

Nem erre a hírre számítottunk, amikor múlt héten a felek többször is asztalhoz ültek, hogy véget vessenek a sztrájknak. Kiábrándító, hogy a stúdiók nem akarnak engedni, hiszen az egyes vezetők több százmillió dolláros fizetést vesznek fel évente, miközben egyes írók és színészek a megélhetés küszöbén harcolnak, és sokszor egyik napról a másikra élnek.

Nem túl valószínű, hogy a közeljövőben megoldás születik, ez pedig további csúszásokhoz vezet. Néhány stúdió amolyan “helykitöltőket” helyezett el a 2024-es naptárban, vagyis már ők sem bíznak benne, hogy döntés születik az ügyben. Noha néhány premier mellett kitartanak, ha a SAG-AFTRA sztrájk még sokáig tart, akkor ezekről is lemondhatunk lassan, mivel a színészek nem vehetnek részt semmilyen eseményen, ahol népszerűsíthetik a filmeket és sorozatokat.

SAG-AFTRA
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...