Close


Közelgő események

Sorozatok

A Stranger Things utolsó, 5. évada késik az írósztrájk miatt

Újabb áldozatot követel az írói sztrájk Hollywoodban, később érkezik a Netflix sikersorozata.

A Stranger Things utolsó, 5. évada késik az írósztrájk miatt
  • PublishedMay 7, 2023

A Netflix kénytelen volt beszüntetni a Stranger Things utolsó évadának munkálatait, mivel a sorozat társ-alkotói és társ-showrunnerei, Matt Duffer és Ross Duffer, azaz a Duffer fivérek közleményben jelentették be, hogy a forgatást nem tudják elkezdeni az Amerikai Írók Szakszervezetének sztrájkja alatt.

Dufferék a Stranger Writers nevű Twitter-fiókon adták ki a közleményt, amely az évek során bepillantást engedett a kulisszák mögé a rajongóknak, hogy mi is történik az írói szobában. Az ötödik és egyben utolsó évad írása 2022 augusztusában kezdődött, nem sokkal a negyedik évad premierje után, s a tervek szerint idén szerették volna elkezdeni a forgatást.

“Dufferék jelen. Az írás nem áll le, amikor a forgatás elkezdődik. Bár izgatottan várjuk, hogy elkezdjük a gyártást a csodálatos szereplőgárdánkkal és stábunkkal, ez a sztrájk alatt nem lehetséges” – írták a fivérek bejegyzésükben. “Reméljük, hamarosan tisztességes megállapodás születik, hogy mindannyian visszatérhessünk a munkához. Addig is – részünkről ennyi volt. #wgastrong”

A Netflix képviselői nem reagáltak Dufferék közleményére, a streamingóriás egyelőre nem szólalt meg az ügyben, de nem a Stranger Things az egyetlen produkció, ami csúszik a sztrájk miatt. Néhány nappal korábban a Marvel Studios került hasonló helyzetbe, ott a Penge írói tették le a tollat, s ezzel a nyári forgatás komoly veszélybe került.

A 2022-es év legtöbbet streamelt sorozata volt a Stranger Things. A Netflix nagysikerű sorozata mellett olyan más sorozatok is megisszák a sztrájk levét, mint például a Hormonokkal túlfűtve és a Cobra Kai, amelyek munkálatai már szintén folyamatban voltak, de most késéssel és gyártási szünettel néz szembe mindkét produkció.

A Stranger Things fősodora után a rajongók nem maradnak kedvencük nélkül, ugyanis egy, a Stranger Things világában játszódó animációs sorozatra számíthatnak, amelynek producerei a Duffer fivérek, Shawn Levy és Dan Cohen lesznek. Az Angliában élő rajongók még idén megnézhetik a franchise színházi világba való kalandozását. A sorozat írója és társproducere, Kate Trefry egy színpadi produkció spin-offjával készült Stranger Things: The First Shadow címmel. A színpadi produkció premierje a londoni West End Phoenix Theatre-ben lesz.

Stranger Things
Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.