Főoldal Filmek A Marvel azért harcol (perel), hogy megtarthassa a Pókember, a Vasember, a Doctor Strange és más ikonikus Bosszúállók jogait
Filmek

A Marvel azért harcol (perel), hogy megtarthassa a Pókember, a Vasember, a Doctor Strange és más ikonikus Bosszúállók jogait

Nehéz időket él meg a Marvel.

533
Bosszúállók: Végjáték
Forrás: Marvel Studios

Nyáron nagy port kavart, hogy Scarlett Johansson beperelte a Fekete Özvegy párhuzamos terjesztése miatt a Disneyt. A színésznő a Disneyre orrolt meg, nem pedig a Marvelre, most viszont úgy tűnik, hogy maga a Marvel is tűz alá került. A Marvel képregénylegendája, Steve Ditko örökösei jogi csatára készülnek a kiadóval olyan karakterek jogaiért, mint a Doctor Strange, a Pókember és még sok más Bosszúálló karakter.

A The Hollywood Reporter értesülései szerint a Marvel legnagyobb karaktereinek jogaiért jogi csata van kibontakozóban, miután a képregényíró örökösei maguknak akarják a jogokat, s vissza akarják venni a Marveltől a szerzői jogait bizonyos karakterek fölött. Ditko örökösei múlt hónapban nyújtották be a Pókemberre vonatkozó felmondási kérelmüket az 1976-os szerzői jogi törvényre hivatkozva, ami lehetővé tenné számukra, hogy visszakapják a karakterek jogait. Ezt a törvényt csak meghatározott idő után és más személyre vagy szervezetre átruházott alkotások esetén lehet igénybe venni. Most Larry Lieber, Don Heck, Patrick Ditko, Don Rico és Keith Dettwiler beadványában szeretné tisztázni a karakterek jogbirtoklását.

Ugyanakkor a Marvel nem hagyja annyiban, visszavág, hiszen szeretnék megtartani a karakterek jogait. A Marvel azzal érvel, hogy ezeket (Pókember, Doctor Strange, Penge, Amerika Kapitány, Sólyom, Vasember, Hangya, Fekete Özvegy, Thor) a karaktereket „bérmunkában” alkották meg, ami azt jelenti, hogy Ditko szerződés alapján alkotta meg őket a Marvel számára. Amennyiben ez bebizonyosodik, akkor ez azt jelentené, hogy a Marvel, és nem Ditko a szerzői jogok eredeti tulajdonosa, és ezért nem vehetik el tőlük a karakterek feletti jogait.

Bosszúállók

Néhány évvel korábban a DC Comics hasonló érvvel védekezett, amikor Superman alkotói megpróbálták elvenni az Acélember szerzői jogait a kiadótól. A DC Comics végül megnyerte azt a pert, most pedig a Disney készül megvívni saját csatáját, hogy megtartsa a Marvel hőseit. Vicces módon az a Dan Petrocelli harcol a Bosszúállókért, aki sikeresen képviselte a DC-t. A felpereseket Marc Toberoff képviseli, aki a Superman alkotóit, Jerry Siegelt és Joe Schustert képviselte a DC ellen benyújtott perben.

A harc még nem lefutott. Jack Kirby örökösei hasonló kíséretet tettek, hogy visszaszerezzék a Pókember, az X-Men és a Hulk feletti kontrollt 2013-ban, de az akkori próbálkozás meghiúsult, amikor a 2. kerületi fellebbviteli bíróság ellenük ítélt. A bíróság akkor úgy döntött, hogy Kirby ezeket a karaktereket „bérmunkában” alkotta meg. De ez közel sem jelenti azt, hogy az újabb próbálkozás vesztésre lenne ítélve. Ha sikerrel járnak a felperesek, akkor a Marvel 2023 júniusában elveszítheti néhány Bosszúállójának jogait.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Örökkévalók
Filmek

Kevin Feige elárulta, tervben van-e az Örökkévalók második része

A folytatásra lehet tényleg örökké várhatnak a rajongók.

Deadpool & Rozsomák
Előzetesek

Egy visszatérővel befutott a Deadpool & Rozsomák végső előzetese

Ha nem akarsz minden poént lelőni, hagyd ki a Deadpool & Rozsomák...