x
Close


Közelgő események

Filmek

A Marvel állítólag csak 5 ezer dollárt fizet a képregényíróknak a filmes közreműködésért, jobb esetben kapnak egy meghívót a premierre

Jobb esetben kapnak még meghívót a bulira is.

A Marvel állítólag csak 5 ezer dollárt fizet a képregényíróknak a filmes közreműködésért, jobb esetben kapnak egy meghívót a premierre
  • PublishedAugust 10, 2021

Az utóbbi időben rájár a rúd a stúdióra. Nem elég, hogy Scarlett Johansson beperelte a Disneyt a Fekete Özvegy párhuzamos terjesztése miatt, de állítólag egy létező problémának minősül, hogy a képregények készítőit aprópénzzel fizették ki a box office hatalmas nyereségei ellenére. Egy frissen megjelent beszámoló szerint ötezer dollárt fizettek a képregényíróknak és művészeknek, és legjobb esetben az összeg mellé kaptak egy premierre szóló meghívót is.

Nem titok, hogy a Marvel Studios alkotásait a képregények inspirálták, azonban a karakterekért és a cselekményszálakért felelős képregényírók nem olyan mértékű jutalmat kaptak, mint azt sokan gondolták. A The Guardian cikkéből kiderült, hogy jellemzően 5000 dollárral és egy premierre szóló meghívóval jutalmazátk az írókat és a művészeket a népszerű képregényeik után. Ritka esetben az alkotó kaphat egy úgynevezett különleges karakterszerződést, és igényelhet díjjutalmat. Egy nevét elhallgatását kérő szerző mesélt, hogy ez vagy semmi alapon ment az együttműködés.

Kaptam egy [különleges karakterrel kapcsolatos szerződést], ami nagyon-nagyon szörnyű volt, de vagy ez, vagy semmi. És ezután, ahelyett hogy tiszteletben tartanák ezt, küldenek egy köszönőlevelet, amiben leírják, hogy ’Itt van egy kis pénz, nem tartozunk neked!’, és ennek az összege ötezer dollár. Erre te annyit felelsz: A film egymilliárd dollárt hozott.

Ed Brubaker és Steve Epting, az Amerika kapitány: A tél katonája világpremierjén megjelentek ugyan, mivel az ő képregényük ihlette az adaptációt a filmvásznon, de állítólag az esemény utáni partira már nem kaptak meghívót. Brubaker végül Stabastian Stannek dobott egy SMS-t, hogy bejusson a partira, amire a Marvel Studios nem küldött meghívót a szerzőnek.

Az eddig olajozottan működő a Marvel Studios gépezetébe porszem került, miután Johansson beperelte az anyavállalatot, s ezzel elindított valamit. Az ügy kirobbanása óta folyamatosan derülnek ki “érdekes” részletek a Disney irányítása alatt álló vállalatról.

Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.