x
Filmek

A Marvel Alien képregénye megerősítette a Xenomorph egyetlen igazi gyengeségét

A rajongók évek óta találgatnak erről a gyengeségről, amit most megerősítettek.

A Marvel Alien képregénye megerősítette a Xenomorph egyetlen igazi gyengeségét
  • Publishedjúnius 19, 2021

Még egy olyan pokoli gyilkológépnek is van gyenge pontja, mint az Alien franchise Xenomorphjának. A rajongók régóta gyanították, hogy ezek a nyáladzó dögök sem tökéletesek, van gyenge pontja az idegennek, de csak most a Marvel által kiadott legújabb képregény erősítette meg ezt az elméletet.

Phillips Kennedy Johnson (Superman, The Last God) író és Salvador Larocca (X-Men, Doctor Doom) rajzművész az Alien: Bloodlines című képregényének főhőse egyszerre két gonosszal kell megküzdenie. Magával az idegennel és a gonosz Weyland-Yutani munkaadójával, csakhogy a vállalatnak van egy ász a tarsolyában, s ezt kihasználva egyszer s mindenkorra véget vethetnek ennek az intergalaktikus fenyegetésnek. A Minute Hand Movement néven elhíresült terrorszervezet egy sikertelen akciója miatt egy új Xenomorph-járvány veszélyezteti az Epsilon Orbital kutató- és fejlesztőállomáson állomásozó kutatókat. Az űrállomás vezetője már nyugdíjba vonult, ám a biztonsági intézkedés miatt visszahívják. Cruz feladata, hogy biztonságba tudjon egy értékes idegen embriót. Miközben Danny fia után kutat, aki a járványt okozó terroristák egyike, Cruz találkozik egy szintetikus Bishop-modellel, vagy androiddal, aki az utolsó túlélők egyike az állomáson. Az android egy létfontosságú információt oszt meg Cruzzal, hogy miként maradt életben a bázison.

A képregény negyedik oldalán Cruz mellé állított egyik gyarmati tengerészgyalogos és Bishop beszélgetnek, és a katona arra kíváncsi, hogyan maradhatott életben a bázison, amikor az idegenek mindenkit megöltek. Az android úgy gondolja, hogy „az idegenek nem veszik észre a szintetikusokat, amíg úgy döntenek, hogy fenyegetést jelentenek rájuk nézve”. Nem először olvasunk erről, mert erre jutatott sok rajongó is, hogy ez lehet az egyetlen észszerű és logikus magyarázat, hogy a mesterséges intelligenciát miért nem támadják meg az idegenek.

Számos alkalommal kerültek a szintetikusok testközelbe a Xenomorphokhoz, de figyelmen kívül hagyták őket az idegenek, mintha ott sem lettek volna. Az 1986-os A bolygó neve: Halál című filmben Lance Bishop több mérföldet utazott, miközben az LV-426-on mindenfele hemzsegtek a Xenomorphok. Vagy gondoljunk Davidre, akire rátalált a Covenant legénysége, de akár az Alien: Isolation című videojátékot is felhozhatnánk példaként, amiben szintén egymástól zavartalanul mozogtak az idegenek és a szintetikusok.

Több oka is lehet, amiért az idegenek nem bántják a szintetikusokat. Az egyik, hogy az androidok nem bocsátanak ki feromont, amit a Xenomorphok képesek érzékelni, vagy képesek teljesen mozdulatlanok maradni, így gyakorlatilag láthatatlanná válnak az idegenek előtt. A Marvel most megerősítette ezt a gyengeséget, de ez közel sem jelent biztosítékot az életben maradásra, hiszen a képregény későbbi részében egy idegen széttépte az szintetikust. Ezt talán azzal lehet magyarázni, hogy katonák vették körül a szintetikust, s ezért vadult meg a Xenomorph, s mindenkit megölt, aki ott volt.

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.