Főoldal Kritikák/tesztek Filmkritikák A majmok bolygója: A birodalom kritika
Filmkritikák

A majmok bolygója: A birodalom kritika

Egy méltó és a franchise egyik legjobb része lett A majmok bolygója: A birodalom.

726
A majmok bolygója: A birodalom
Forrás: 20th Century Studios

A majmok bolygója előzménytrilógiája remek fogadtatása után nem volt egyszerű átvenni a feladatot. Matt Reeves magasra tette a mércét a trilógia utolsó két részével. Évekig elképzelhetetlennek tűnt egy új film, mert A majmok bolygója: Háború egy tökéletes befejezés, lezárt egy korszakot, ugyanakkor rengeteg idő maradt még az előzmény és az eredeti film között. Majd a Disney felvásárolta a jogokat birtokló 20th Centruy Foxot, s jött a bejelentés, hogy reboot készül. Mindenki vakarta a fejét, hogy a Disney elrontja majd Hollywood nagymúltú filmsorozatát, minek belőle új, amikor még az előzőn sem vagyunk túl. A bejelentéskor még nem lehetett tudni, hogy pontosan miről beszélünk, folytatják az elkezdett történtet vagy indul előröl minden Wes Ball irányításával.

A majmok bolygója: A birodalom
Forrás: 20th Century Studios

A majmok bolygója: A birodalom cselekménye nemzedékekkel Caesar uralkodása után veszi fel a fonalat, és a legjobb az egészben, hogy nem szükséges ismernünk az előzményeket, hogy értsük a történetet. Az új részt „örökölt folytatásként” harangozták be, hiszen az előző film óta kevesebb mint egy évtized telt el. Josh Friedman forgatókönyvírónak (az Apple TV Alapítványa) nem jelentett nagyobb kihívást felépíteni ezt a sztorit, hiszen a közelmúltban több ehhez hasonló produkcióval is előrukkolt. Mivel egy örökségről beszélünk, az ismerős elemekből építi fel saját történetét A majmok bolygója: A birodalom, hogy idővel teljesen elvonatkoztassunk a korábbi filmektől, és izgalmas, ismeretlen területet fedezünk fel.

Történetünk középpontjában Noa (Owen Teague), egy fiatal majom áll, aki az apja, Koro (Neil Sandilands) által vezetett elszigetelt „Sas-klánból” származik. Ebben a majomtörzsben fontos szerepet játszik a sasokkal való kötődés. Mivel apja/főnöke, akit a „madarak mestereként” mutatnak be, nagy nyomás nehezedik Noa vállára, amikor eljön az ideje, hogy megtalálja saját sastojását a kötődés ünnepségére. Ezt a rituálét minden évben megtartják, itt kapják meg az érettségi elismerést a törzstől a fiatalok. Az ünnepséget tragédia árnyékolja be, egy másik titokzatos klán rátámad Noa klánjára, feldúlják a falut, foglyokat ejtenek, és a fiatal Noát magára hagyják. A bosszútól fűtve Noa nekivág az ismeretlen világnak, hogy megkeresse klánját.

A majmok bolygója: A birodalom
Forrás: Empire

Noa küldetése elsőre egyszerű bosszúnak tűnhet, de hamarosan sokkal összetettebbé válik. A titokzatos leselkedő, akit a harcos majmok kerestek, valójában egy fiatal, vad embernő, aki a távolból figyeli Noát. A majominfluenza, amely a franchise-ban a majmok evolúcióját előremozdította, mostanra az emberi fajt mentálisan beszédképtelen primitív fajjá minősítette vissza. Mae (Freya Allan) más mint a legtöbb vadember. Sokkal okosabb, mint amilyennek látszik, és a legnagyobb meglepetésre tud beszélni, így egyesek számára segítséget, mások számára pedig fenyegetést jelent. Őt keresi minden áron Proximus Cézár (Kevin Durand), a kegyetlen klán vezetője. Proximust egyetlen cél vezérli, hogy egyesítse a majmokat, és ebben az új birodalomban ő legyen az új Cézár.

A történet is megállja helyét, kaptunk egy nagyszerű folytatást, amit önmagában is lehet értelmezni, és egy ilyen felvezető után bízunk benne, hogy elkészül az új trilógia, ugyanakkor a A majmok bolygója: A birodalom legnagyobb erőssége az elképesztő látványvilág, ahogy a Wētā FX csapata életre keltette ezeket a lényeket. Már Andy Serkis majma is élethű volt, a technológia fejlődésével elérkeztünk arra a szintre, hogy képtelenség megmondani azt, igazi állatokat vagy motion capture jelmezbe bújtatott színészeket látunk. Rendkívül gazdag vizuális elemekben a film, a gyakorlati helyszíneket tökéletesen fésülik össze a virtuális valósággal. Minden helyszín, mind jelenet egyenértékűnek tűnik, nem tettek különbséget közöttük. Ball rendező egyik legnagyobb erőssége, hogy Az útvesztő hibáiból tanulva ezúttal mindent gondosan előre megterveztek és kiviteleztek a forgatáson, ez pedig nagyban segítette a VFX-művészek dolgát. Sokszor úgy állnak hozzá, majd az utómunkával javítanak a dolgon, ám könnyebb dolguk van a mérnököknek, ha eleve már úgy fényképezik a jelenetet, hogy segítsék a munkájukat. A végeredménytől pedig leesik az állunk, kétség sem férhet hozzá, hogy vizuális effektekben az új-zélandi székhelyű cégtől ma nincs jobb a piacon. A látvány mellett a folytatás erőssége, hogy a film nem a jó majmok kontra rossz majmok háborújáról szól, hanem a túlélésért folytatott küzdelemről, és arról, hogy egy faj meddig képes elmenni a túlélésért, hogy a tápláléklánc csúcsán maradjon.

A majmok bolygója: A birodalom
Forrás: 20th Century Studios

Noa ügyes és okosabb társainál, de keveset tud a világról. Nem hallott történeteket a nagy Cézárról, csak akkor szerez tudomást a történtekről, amikor összebarátkozik az orangután Rakával (Peter Macon) útja során. Raka az utolsó tagja a „Cézár-rendnek”, akik az idők során mindent megtettek, hogy megvédjék Cézár eredeti majomtörvényeit a hamis prófétákkal szemben. Az idő múlásával az olyan mondatok, mint a „majmok együtt erősek” értelmüket vesztették, mivel Proximus arra használja Cézár örökségét, hogy követőket állítson maga köré. Sokan nem osztják Proximus nézeteit, de tudatlanságuk miatt mégis mellette állnak, bármit megtesznek, hogy megőrizzék a majomcivilizáció jövőjét.

Raka próbálja átadni a tanítást Noának, hogy leküzdje az emberekkel szembeni előítéleteit, amire Cézár is tanította a majmokat. Proxima azzal érvvel, hogy az emberek rosszak, és fajtájukért mindig elárulják a majmokat. Érdekes jövőképet és témát feszeget A birodalom, és ezek feszültséget teremtenek Noa és Mae között. Kalandjuk során szoros kapcsolat alakul ki a majom és az embernő között, mégis saját haszonszerzésükre cselekszenek bizonyos esetekben. Mindig ott motoszkál a gondolat, hogy bízhatnak-e egymásban, miközben össze kell fogniuk, hogy megállítsák Proximust. A nagy finálé után pedig nehéz megmondani, hogy erkölcsileg melyiküknek van igaza.

A majmok bolygója: A birodalom igazi próbatétel volt a Disneynek, hogy egyfelől vizuálisan meg tudják-e ugrani az előzménytrilógia szintjét, illetve sikerül-e méltó folytatást összehozni Wes Ball irányításával, hogy elmondhassuk azt: el kellett mesélni ezt a történetet. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy merész új trilógia alapjait fektették le, és bőven maradt még sztori ebben az ismeretlen új világban. Néhány buktató ellenére a direktor jó irányba mozdította el a filmsorozatot, a franchise jövője már nagyon rég volt ennyire izgalmas.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

2 Hozzászólások

Közelgő események

Még több a témában...