Főoldal Sorozatok A legjobb Transformers-sorozatok
Sorozatok

A legjobb Transformers-sorozatok

Ezeket a Transformers-sorozatokat jó szívvel ajánljuk!

698
transformers prime

A Transformers-franchise hosszú múltra tekint vissza, mégis sokan csak az élőszereplős nagyfilmeket ismerik, azok alapján pedig gyorsan le is írják az egészet. Pedig ahogy a franchise egyik jelmondata is tartja, több van benne, mint elsőre látszik – mi pedig összeszedtünk néhány sorozatot, amik ezt bizonyítják is. A legtöbb ugyan széles közönség számára fogyasztható, de azért igyekeztünk minden korosztályt figyelembe venni.

The Transformers 

Az eredeti sorozat, minden más tartalom kiindulópontja és ötletforrása, mely 1984-ben indult hódító útjára a TV-k képernyőjén, hogy aztán beírja magát a mozgóképes tartalmak történelmébe. A története szerint egy robotikus faj két frakciója erőforrások után kutatva a régmúlt Földjén rekedt, hogy aztán a 80-as évek Amerikájában felébredve folytathassák végtelen háborújukat, mely már egy bolygót tönkretett. Ők természetesen az autobotok és az álcák, kik Optimus Prime illetve Megatron vezetésével igyekeznek győzedelmeskedni a másik fél felett. A sorozat legtöbb epizódja teljesen egy sémára épül, vagyis minden részben furábbnál-furább tervekkel támadnak az álcák, hogy aztán az autobotok legyőzzék őket. Ezt a szériát tényleg megszépíti a nosztalgia, de azóta se készült még egy olyan történet amiben ennyi karaktert mozgattak, vagy ennyi helyszínt mutatott volna be. A színészek pedig akkora odaadással adták hangjukat a furcsa koncepciókhoz, hogy egyrészt örökre beleégtek a rajongók szívébe, másrészt máig az egyik legjobb szinkronmunkának tartják a televíziózás történetében. Ők adtak életet azoknak a karaktereknek, akikre máig csodálattal gondolnak vissza a szülők és néznek fel a gyerekek, a széria pedig elindított egy olyan világot ami jövőre lesz immár negyven éves. Hozzá tartozik a legjobbnak tartott Transformers mozifilm is, mely a második évad után kapott helyet és 1986-ban lényegében sikeresen összetörte minden rajongó szívét, ennek ellenére mindenképpen látni kell. Az eredeti sorozat sosem kapott magyar szinkront, a film is csupán sokkal később, de azt is érdemes eredeti nyelven megtekinteni inkább annak aki szeretné látni Optimus, Megatron, Bumblebee, Starscream és a többi ikonikus karakter legelső kalandjait. 

gg

Beast Wars: Transformers

Az 1996-ban debütált Beast Wars széria ugyan nem nyerte el azonnal a rajongók tetszését, de mára  a franchise egyik legkedveltebb sarokköve, sőt alappillére lett, karakterei rendre tovább élnek vagy újra felbukkannak más sorozatokban is. Mi több, idén a nagyvásznon is debütáltak a Transformers: A fenevadak kora keretében. Amit a laikus mozinézők csupán egy újabb bőrlehúzásnak gondolhattak, vagyis az állatalakváltás, az már valójában régóta az univerzum részét képezi. A Beast Wars azonban nem kapott sosem magyar megjelenést, sőt még feliratot is nehéz fellelni hozzá, így a hazai rajongóknak joggal lehet ismeretlen. Akinek viszont ez nem okoz gondot, annak kár lenne kihagyni az alakváltók ezen kalandját, karaktereiről nem is beszélve. A történet elején ismeretlen helyzetbe csöppen a néző, ahol egy robotikus faj két harcban álló frakciója egy ismeretlen bolygóra zuhan, amelyet a földiekhez hasonló állatok laknak. A bolygó tele van energonnal, annyira, hogy már mérgező, így a két legénység tagjai kénytelenek védőpajzsként állatalakokat ölteni. A jók szerepében Optimus Primal (régi magyar fordításokban Ősvezér, jelenleg Optimusz Falkavezér) vezeti csapatát a gonosz Megatron (nem az eredeti) és csatlósai ellen, hogy megvédelmezze az Aranylemezt, mely minden kibertroni titkok nyitja. A bolygón egyre nagyobb rejtélyekkel és kihívásokkal találják szemben magukat, közben kibontakozik egy érdekes történet és a nézők sem maradnak sokáig válaszok nélkül. A sorozatra jellemzőek az erős karakterábrázolások, sajnos ezekből A fenevadak kora nagyon keveset tudott visszaadni, így senki se abból induljon neki. Primal rajongói fogadtatása annak idején nem volt túl fényes, mivel úgy tűnt, hogy csupán egy Optimus másolat akar lenni új névvel felcímkézve a játékeladások reményében – ennél nagyobbat azonban nem is tévedhettek volna. Primal a széria legszebb ívét járja be, egyszerű katonából kell vezetővé érnie, így kezdetben nem is állhatna távolabb a tökéletes Optimustól. A legénysége tagjai sem maradnak el mögötte, Cheetor, Rhinox, Dinobot, Rattrap, Airazor és a többiek egytől egyig szuper karakterek akikért érdemes végigizgulni a négy évadot. Mai szemmel nézve a legnagyobb negatívum a CGI lehet, ami természetesen nem öregedett annyira jól, akkoriban viszont ez volt a televíziós vonalon a csúcs és több díjat is bezsebelt. Ha ezt és a magyar nyelv hiányát félre tudjuk tenni, még egy folytatás sorozat is vár ránk a Beast Machines képében. A Beast-korszak a Transformers univerzumának egy kötelező darabja, mely kiválóan egyensúlyoz az érdekes történetek, a humor és a nosztalgiázás vonalán, aki egy teljes értékű történetre vágyik inkább az itt megkaphatja.

transformers beast wars

Transformers: Armada  

Az Armada már egy külön univerzum része, amit úgy hívnak, hogy Unicron trilógia, s melynek  érdekessége, hogy bár így nevezik, mégis a három sorozat mely alkotja akár külön is fogyasztható. Ezek az Armada, az Energon és a Cybertron című sorozatok. Sajátosságuk, hogy megjelentek bennük az úgynevezett miniconok, olyan embernagyságú kibertroniak akik egyfajta erősítő fegyverként rá tudnak csatlakozni akár autobokra, akár álcákra. A történet elején a kis robotok megelégelik, hogy mindenki csak ki akarja használni őket, így elmenekülnek a háborúból. Végül persze lezuhannak a Földön (illetve a Holdon is) és szétszóródnak, hogy aztán sokkal később pár tinédzser felébressze hármójukat. Az aktiválódó jelükre természetesen odasereglenek az álcák és az autobotok is, és megkezdődik a háború a kis fickókért, a bolygónkért, s a Kibertronért, miközben a háttérben a trilógia névadója, a gonosz istenség, Unicron is ébredezik. Az Armada erőssége egyértelműen az, hogy az ismert történetet egy új csoport szemszögéből meséli el, a régi karaktereket pedig meg meri változtatni. A történet is érdekes, bár arra készüljünk fel, hogy rengeteg a mozgás nélküli állókép amikor a szereplők összefoglalják mit láthatunk éppen. A dizájnok, a hangulat, a zene és a karakterek miatt egy igen különleges sorozat, de felnőtt szemmel azért kellenek idegek a gyerekszereplőkhöz. A másik két etap is hasonló felépítésű, így akinek az Armada bejön, annak valószínűleg az egész trilógiával érdemes foglalkoznia.  

transformers armada

Transformers Animated 

Az Animated 2007-ben kezdte meg hódító útját, és meglepően hamar a rajongók szívébe lopta magát, népszerűsége pedig azóta is töretlen. A cselekmény nagy része Detroitban játszódik, ahol egy csapatnyi autobot próbálja megvédeni az Örök Szikrát (egy lényegében szent tárgy az alakváltók világában, melynek teremtő ereje van) emberektől és álcáktól egyaránt. A részek többsége epizodikus kaland, tehát itt elvetették az előtte futó sorozatoknál népszerű egyenes történetmesélést és a könnyedebb, szabadabb irányba mentek el, miközben a hangsúly itt is a karaktereken és az akción van. A sorozat egyszerre merít az eredeti szériából, a Beast-szériákból, és kacsingat az azonos évben érkező első élőszereplős filmre, így ez lett az első, egyfajta keverék sorozat, ahol annak idején azt sem értették a nézők, hogy melyik idővonalra kéne tenni. A válasz, hogy egyikre sem, ennek is neki lehet állni minden előismeret nélkül is (mint a legtöbbnek). Senkit ne tévesszen meg az animáció stílusa, itt nem csupán egy gyereksorozatról van szó (az animáció pedig egyébként sem egyenlő azzal, hogy gyerekek a célközönség), sőt mivel több szálon fut egyszerre, és epizodikussága miatt ezek a szálak nem oldódnak meg túl hamar, így kifejezetten élvezhető a felnőtt korosztálynak is. Megatron nagy pillanatára például megéri várni. Érdekesség, hogy nemcsak a csapat, de Optimus sem harcosként indul a történetben, sőt első ránézésre hiányzik belőle minden, ami fővezérré tehetné. Egy teljesen fiatal és tapasztalatlan karaktert kapunk, amilyenre azóta se igen volt példa, így aki szeretné látni, hogyan is válik vezetővé, annak mindenképp az Animated a legjobb választás. S, hogy ki az a kislány a képen? Nos ő az, akiben tényleg több van, mint elsőre látszik! 

transformers animated

Transformers Prime 

A 2010-ben debütált sorozat nem véletlenül vált sok rajongó kedvencévé. Az alaptörténetben egy maroknyi, Földön ragadt autobot küzd Megatronnal és álcaseregével bolygónk védelmében, ugyanis a hadúr ezúttal a Földre pályázik, ha már a Cybertront elpusztította hataloméhségében. Bár az alapkoncepció csak nyomokban tér el az eredetitől, az ismert karaktereket sikerült itt is felfrissíteni. Megatron karaktere kapta talán a legtöbb réteget, de az érzelmeitől elzárkózó Optimus is érdekes utat jár be, míg Bumblebee és a többiek is hosszú fejlődésen mennek keresztül. Mivel az autobotok mellé itt is bejöttek az emberi társak, ráadásul többnyire gyerekek, így joggal hihetnénk, hogy egy újabb gyermekeket célzó szériával van dolgunk, csakhogy a Prime ügyesen egyensúlyoz a komolyabb hangvételű történetívek és a szórakoztató töltelék epizódok között. A dizájnok pedig az élőszereplős filmekét idézik egy csipetnyi képregényes beütéssel, így nem csoda, hogy széles réteget tudott megszólítani már akkoriban is. Az eredeti verzióban ráadásul az eredeti nagyok, Frank Welker és Peter Cullen tértek vissza Megatron és Optimus szerepére, sőt a magyar szinkron is kifejezetten igényesre sikerült. A sorozat végül három évadot és egy filmet élt meg, bár utóbbi inkább sajnos rontott az összképen. Mindenesetre a Prime széria azóta is a franchise egyik ékköve, mely mindenben a csúcson van: látványvilága pazar, karakterei és párbeszédei erősek, sőt még a humor is a helyén van, így kiváló szórakozást nyújthat egyaránt a fiatal és a felnőtt korosztálynak is! Készült hozzá egy folytatás sorozat is, a Transformers: Robots in disguise, mely sokkal inkább a gyerekeket célozta be, és sajnos sokkal jobban lehet értékelni, ha egyáltalán nem a Prime folytatásaként tekintünk rá.

transformers prime

Transformers: Mentő Botok (Transformers: Rescue Bots)

Sok felnőtt rajongó szeretné a gyerekét bevonni saját kedvencei világába, erre pedig nincs is jobb választás a Mentő Botok című sorozatnál, mely direkt a legkisebbeket célozza. Ebben a történetben érdekes módon még csak álcák sem szerepelnek (egy minicon kivételével), csupán egy csapatnyi teljesen tapasztalatlan autobotot kapunk, akik egy mentőegységet alkotnak. Mivel igazi csatára még alkalmatlanok, így Optimus rájuk bízza Griffin Rock városkájának megvédését, amihez össze kell fogniuk az azt védelmező Burns családdal. Vadász (Chase) rendőrautóként, Tűzlovag (Heatwave) tűzoltóautóként, Penge (Blades) helikopterként, és Szikla (Boulder) egy buldózer formájában próbálja meg összetartani a technológiailag gyorsan fejlődő várost, melyben sokkal több rejtély van, mint az elsőre látszik. Ráadásul az eseményekbe belecsöppen egy Cody nevű fiú is, a Burns család legfiatalabb tagja, akire legalább annyi tanulás vár, mint új barátaira. A Mentő Botok koncepciója egy olyan világ, ahol a gyerekek erőszakmentesen ismerkedhetnek az alakváltókkal, miközben alapvető leckéket tanít az igazmondás, a bátorság, a becsület, a kitartás és leginkább a család fontosságáról. Teszi mindezt esendő karakterekkel, aranyos humorral és kedves történetekkel (és egy remek főcímdallal!). A legnehezebb helyzetekben Optimus és Bumblebee is besegít a fiataloknak, de rendre felbukkannak új karakterek, sőt még dínók is, így tényleg minden megtalálható a sztoriban amit a kicsik szeretni szoktak. A sorozat eredetileg 2011-ben indult és négy évadot élt meg, jelenleg ez a leghosszabb transformers széria. Ha pedig a 104 epizódja sem lenne elég gyermekünknek, akkor jöhet a Mentő Bot Akadémia!

transformers mentő botok

Háború a Kibertron bolygójáért trilógia (Transformers: War for Cybertron trilogy)

A 2020-ban indult Netflix-féle Transformers trilógiába szintén három sorozat tartozik: az Ostrom (Siege), a Földkelő (Earthrise) és a Királyság (Kingdom). Ezek közül azonban egyet nehéz kiemelni, mivel a Unicron trilógiával ellentétben igazán csak egyként lehet értelmezni őket. Ezek azok a sorozatok amik leginkább a felnőtt korosztálynak szólnak, viszont előismeret nélkül elég zavarosak lehetnek. A történések az Örök Szikra körül forognak, amit mindkét harcoló fél más-más okból szeretne magáénak tudni a haldokló Kibertronon. Ennél bármi több már spoileres lenne, de az egész egy nagyon sötét, apokaliptikus hangulatot áraszt, a karakterek pedig szintén ennek megfelelően egyáltalán nem hasonlítanak színes, vidám önmagukra. Komplexebbek, mint általában, cserébe viszont a rendezés, a tempó és a hangok erősen gyengélkednek. Pozitívuma, hogy az érzelmekre nagy hangsúlyt fektettek, s talán pont emiatt minden gyengéje ellenére mégis működik, így aki a lélektani megközelítéseket jobban kedveli annak biztosan tetszeni fog. 

transformers netflix

Transformers: FöldSzikra (Transformers: EarthSpark) 

Mi lett volna, ha Optimus és Megatron békét kötnek? Az EarthSpark, magyarul FöldSzikra, vagyis a franchise legújabb sorozata erre próbál választ adni. Jelenleg az első évadon vagyunk túl és hamarosan érkezik a következő, így még semmiképp sem késő becsatlakozni. Kritikánk az első évadról a pozitív irányba billent, bár ennek a szériának is megvannak a maga gyengesegei is. Itt egyértelműen gyerekek alkotják a célközönséget, ennek ellenére az eredeti, 1984-es sorozatra épít és nemigen foglalkozik magyarázatokkal. A koncepciója miatt viszont kiemelkedik a transformers szériák sorából, ugyanis egy új fajról szól, ráadásul végre nem a háborút mutatja be egy új köntösben, hanem a jövőt alapozza. Ezt a jövőt pedig a már a Földön született kibertroniak képviselik, vagyis a terraiak, akiknek gyorsan meg kell tanulniuk beilleszkedni mindkét világba, miközben azt sem tudják kik is ők valójában. A főgonosz szerepét pedig ezúttal leginkább egy ember és általa szimbolizálva maga az egész emberiség tölti be. A széria rendkívül családközpontú egyébként, ehhez pedig hatalmas szív társul, a kifejező keverék-animációval pedig teljesen egyedi a hangulata is. Gyerekeknek vicces és kalandos kikapcsolódás lehet, a felnőtteknek viszont el kell viselniük, hogy az ismert nagyok csupán tanító vagy támogató szerepben vannak jelen, cserébe viszont kifejezetten eltalálták őket. A sorozat kicsit olyan, mint egy Mi lenne, ha…? széria: tele van olyan koncepciókkal amiről a rajongók csak fantáziáltak eddig, és ami meglepő, hogy így is teljesen beleillik az alakváltók széles univerzumába. A legújabb szinkronos részeket a Nickelodeon csatornáin lehet elcsípni hétvégenként délben és este 19:50-kor.

transformers earthspark

A fentieken kívül még közel húsz szériából válogathat az, aki szeretne elmerülni az alakváltók világában, mellé pedig nagyon nem foghatunk, viszont sajnos viszonylag kis részükhöz találhatunk bármilyen magyar változatot.

Szerző
Kajtár Virág

A Transformers-szeretete hozta a WS csapatába. 2010 környékén ismerkedett meg az alakváltók világával, hála a Prime szériának, a lelkesedése pedig azóta is töretlen, legyen szó mozgóképről vagy figurákról. 2021-ben kezdett újságírással foglalkozni, jelenleg a Rebo.hu kreatív igazgatója és felelős szerkesztője is. Jelmondata: Soká éljen Starscream!

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...