x
Filmek Kritikák

A függetlenség napja: Feltámadás – csajos kritika, csajos észrevétel

Egy ikonikus film várva vagy kevésbé várt folytatása.

A függetlenség napja: Feltámadás – csajos kritika, csajos észrevétel
  • Publishedaugusztus 6, 2016

Egy ikonikus film várva vagy kevésbé várt folytatása. Mindenkiben felmerült a kérdés, hogy vajon a rendezők beleesnek-e abba a gyakori hibába, hogy egy nevetségesen bugyuta folytatást kreálnak vagy kilépve a rosszindulatú bajusz alatti motyogások árnyékából egy, a vártnál jobb filmet csinálnak. Nos, véleményem szerint a két véglet között sikerült a filmet eltalálni.

A sztori kísértetiesen hasonlít a ’96-os első részre. Az első hullám támadása után a Föld lakosai még éveken keresztül harcoltak az idegenekkel szemben. Mindeközben elsajátítják a földönkívüliek technológiáját, így a bolygók közötti közlekedés és harcászati fejlesztések robbanásszerűen fejlődnek. Ennek köszönhetően 20 évvel a támadások után már védelmi egységeket telepítenek a Holdra. Itt ismerkedhetünk meg a pilóta Jake Morrison-nal (Liam Hemsworth), akiről az első pillanatban kiderül, hogy egy forrófejű, veszélyt nem ismerő pasi, nem mellesleg az ex-elnök (Bill Pullman) lányának – aki szintén pilóta -, Patricia Whitmore-nak (Maika Monroe) a pasija. Steven Hiller kapitány (Will Smith) korábban, egy tesztrepülés során életét vesztette, de fia, Dylan Hiller (Jessie T. Usher) hős apja nyomdokaiba lépett, mint százados vezeti a légierő elszánt pilótáit. Egyébként Dylan, Jake legjobb barátja, de épp, -hogy legyen valami kis csavar- fasírtban vannak.

Az idegenek érkezésére számítani lehetett, így július 4-e előtt több ismerős szereplő is furcsa jeleket, felkavaró álmokat lát. David Levinson-nak (Jeff Goldblum) lehetősége adódik, hogy a még annak idején, a Dikembe Umbutu (Deobia Oparei) által birtokolt területen lezuhant, ám épségben lévő UFÓ hajót megvizsgálja. Eközben egy idegen hajó érkezik a Holdra, mivel a Földi irányítás fenyegetésnek érzi jelenlétét, így megsemmisíti azt. David és Dikembe, aki jól ismeri az idegeneket és harcosaival sikerült megfejteniük a nyelvüket is, a Holdra repülnek Jake segítségével, hogy a megmaradt roncsokat tanulmányozzák. Ám senki nem számít arra, hogy a 20 évvel ezelőtti sérelmekért revansot vevő ufók egy kontinensnyi anyahajóval közelítenek a Föld felé. Természetesen a gusztustalan lények érkezését az utolsó pillanatban vették észre, miután leskalpolta parányi Holdunk felszínét, de az életüket kockáztatva, a hajóroncs egy darabját megszerző főszereplők biztonságban megérkeznek a Földre.

Eddig a pontig nagyon izgalmas a film, semmi túlzás, hihető a sztori. Ám elkezdődik az első rész szinte szó szerinti másolása. Az idegenek Földünkre, mint óriási üzemanyag tartályra tekintenek és elkezdenek lefúrni a magmáig, hogy azt lecsapolva energiához jussanak. A hadsereg rájön, hogy a hajót egy nagy anyaufó irányítja, így támadást indítanak ellene Dylan százados vezetésével, azt remélve, hogy elpusztításával az idegenek visszavonulnak. Közben Dylan és Jake a halál kapujában kibékülnek és pár társukkal együtt bejutnak a hajó belsejébe, ahol megkísérlik az asszonyállat felrobbantását, sikertelenül. Hát persze, hogy csapda volt és mindenki azt hiszi, hogy életüket vesztették.

Közben Dr. Brakish Okun (Brent Spiner), az első részből jól ismert, kissé bolond tudós elkezdi tanulmányozni a Földre szállított titokzatos roncsdarabot. Mint kiderül, a roncs belseje egy Gömböt rejt olyan technológiával, amitől még a szuper fejlett támadó idegenek is félnek, az ellenségem ellensége a barátom címszóval. Mivel a Gömb aktiválódik, hollétére fény derül, így anyaszörny minden áron meg akarja kaparintani és elindul különgépével a Föld, pontosabban az 51-es körzet felé. De az embereket sem kell félteni, tudván az óriás érkezését, csapdát állítanak neki, a sivatag egyik „zugába” csalják a fenevadat.

A harcolós szál mellett fut egy másik, kicsinyke, de annál meghatóbb és nagyon mókás történet, Julius Levinson (Judd Hirsch), David édesapja egy tucat gyerekkel karöltve igyekszik a már közel sem szuper titkos 51-es körzet felé. David és édesapja nevetés szempontjából kulcskarakterei a filmnek.

Az idegenek megérkeznek a Földre, ahol elkezdik a bázis elpusztítását. Életét feláldozva Whitmore elnök egy bravúros trójai falós trükkel a „hamis”Gömböt az űrhajóra juttatja. Az űrhajót ugyan sikerül felrobbantania, de az anyaszörny nem hal meg és Salvador Dali híres ’the elephants’ című festményéhez hasonló kecskebéka-elefánt-szörny előmászik a kettétört hajóból és elkezdi keresni az igazi gömböt. A légierő, immár a hősi halált halt ex-elnök lányának vezetésével megkezdi az idegen kiiktatását több kevesebb sikerrel. Közben, mint sejteni lehet az anyahajón ragadt főhősök nem haltak meg, sőt elkötve két űrverdát megszöktek és a Föld felé tartanak. Épp akkor érkeznek, amikor  Patricia áttöri a szörny pajzsát, így nagy izgalmak közepette, 20 perc, illetve plusz még 2 perc (ez a ráadás) akciójelenet után sikerül megölni a szörnyeteget, így a Föld magmájához majdnem elérő lézer is megáll. Megmenekül a Föld, a szerelmesek újra egymás karjaiban vannak és egy harmadik részt sejtető jelenetet is belecsempésztek a filmbe, miszerint az Gömb által szervezett „hadsereg” immár az emberek vezetésére számít a közös ellenséggel szemben.

Végszó

Mindenképp ajánlom a filmet, talán elmondhatom, hogy nem az az egyszer megnézős film. Nem sikerült olyan jóra, mint elődje, talán ha a felesleges kopi dumák és jelenetek nem lettek volna, egy igazán remek folytatást láthattunk volna.

Written By
Tarjányi Tünde