Főoldal Filmek A Disney+ augusztusban bemutatja az 1950-es Hamupipőke animációs klasszikusának teljesen új, 4K felújított változatát
Filmek

A Disney+ augusztusban bemutatja az 1950-es Hamupipőke animációs klasszikusának teljesen új, 4K felújított változatát

Augusztus végén érkezik a Hamupipőke teljesen felújított, 4K-ás kiadásban a Disney+-ra.

273
Hamupipőke

A Disney+ augusztus 25-én, a Hercegnők Világhete keretében, a Walt Disney Animációs Stúdió százéves jubileuma és a folyamatban lévő Disney100 ünnepség alkalmából bemutatja Walt Disney 1950-es animációs klasszikusának, a Hamupipőke (Cinderella) lenyűgözően felújított változatát. A Walt Disney Animation Studios művészeti felügyeletet vállalt a végső restaurálásban.

Ez a világszerte kedvelt film első teljes restaurálása, ami után 4K-ban is elérhető lesz. Ez egy többéves munka csúcspontja, amelyben a Walt Disney Studios restaurációs és megőrzési csapata vett részt, szorosan együttműködve a Walt Disney Animation Studios kulcsfontosságú kollégáival. Az eredmény pedig a film eredeti pompájában helyreállított, a stúdió alkotócsapatának művészi ambícióit hitelesen tükröző változata, amely szebben mutat és jobban hangzik, mint valaha. A restaurált változat fesztiválpremierje idén volt a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol 52 évvel korábban, nemzetközi bemutatkozásakor Arany Medve-díjat nyert.

Kevin Schaeffer, a Walt Disney Studios restaurációs igazgatója így nyilatkozott a bejelentés kapcsán:

A restaurációs csapatunkkal, belső technikai szakértőkkel, külső beszállítókkal (például Mike Underwooddal a Picture Shop Hollywoodtól) és a Walt Disney Animation Studios tanácsadóival együttműködve sikerült elérnünk, hogy ez az 1950-es klasszikus jobban nézzen ki és jobban szóljon, mint valaha. A folyamatot azzal kezdtük, hogy elővettük az eredeti nitrócellulóz filmeket a Kongresszusi Könyvtárból, és 4K-ban beszkenneltük az egymást követő expozíciós színes felvételeket. Ezután elvégeztünk egy tisztítási műveletet, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és kijavítsuk a lehető legtöbb hibát. A jelenleg rendelkezésre álló restaurálási eszközök lehetővé tették számunkra, hogy a korábbi erőfeszítéseknél élesebb és jobb minőségű képet készítsünk. Azért, hogy biztosak lehessünk abban, hogy nem veszítettünk el semmit az eredeti filmkészítők alkotta részletekből vagy művészi döntéseiből, a Disney Animation legendáihoz és szaktekintélyeihez fordultunk, köztük Michael Giaimóhoz és Eric Goldberghez.

A tapasztalt Disney-művészek és az animációs szakértők, Giaimo és Goldberg hozzájárulása nyerő kombinációnak bizonyult. Dorothy McKimmel (a Walt Disney Animation Studios speciális projektek és 2D animáció producere), valamint Bob Bagleyvel (a Disney Animation digitális képalkotásért felelős vezetője) együttműködve a csapat képes volt helyreállítani és megőrizni az eredeti filmkockák és rajzok gazdag színvilágát, kontrasztját és pontosságát.

Michael Giaimo, aki a 2023-ban megjelenő Disney-animációs film, a Kívánság (Wish), valamint a két Jégvarázs (Frozen) és a Pocahontas című filmek produkciós tervezője, megjegyezte: “Megtiszteltetés volt Eric-kel együtt dolgozni ezen a restauráláson. Ünneplésnek éltem meg, hogy az eredeti terveken dolgozhattunk és annak idején a Walt-tal együtt dolgozó nagyszerű művészek – különösen a rendkívüli Mary Blair – klasszikus Disney-esztétikájára, a megfelelő színmélységre és telítettségre fókuszálhattunk.”

Eric Goldberg, az animáció egyik legnagyobbja, a Disney veterán rendező-animátora, rendezője és a művészek új generációinak mentora hozzátette: “Mike-kal együtt dolgozni a film restaurálásán valóban szerelemprojekt volt. Mindketten nagyon szeretjük a filmet, és fontosnak éreztük a megőrzését. A nézők, akik megnézik ezt a restaurált változatot, tisztábban és a részleteket jobban kidolgozva látják majd. Képkockáról képkockára érzékelni fogják a színkülönbségeket, és felfedezhetik, hogy az egyik szín hogyan működik együtt a másikkal. Mike és én tudtuk, hogyan kellett volna kinéznie a filmnek, és már az is sok munka volt, hogy Hamupipőkének hamvas szőke haja és ezüst ruhája legyen. Büszke vagyok arra, hogy a stúdió fontosnak érezte, hogy jól sikerüljön a film megújítása, és épp ránk és maroknyi csapatunkra bízta ezt a munkát”.

Az eredetileg 1950-ben bemutatott Hamupipőkét stílusos és kísérletező megjelenése, kifinomult és kifejező animációja, valamint elragadó története miatt méltatták, amikor először vászonra került. Premierjekor nagy sikert aratott, három Oscar-jelölést szerzett, és megmentette a stúdiót a háborús évek kihívásai miatt kialakult súlyos pénzügyi helyzettől is. A filmet Wilfred Jackson, Hamilton Luske és Clyde Geronimi rendezte. A szinkronszereplők között Ilene Woods, Eleanor Audley és Verna Felton is szerepel. A dalokat Mack David, Jerry Livingston és Al Hoffman szerezte.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Disney Plus
Filmek

Filmek és sorozatok, amiket bemutat márciusban a Disney+

Márciustól ezeket a filmeket és sorozatokat is nézhetjük a Disney+-on.

Star Wars: The Acolyte
Sorozatok

Kiszivárogtatták a The Acolyte pontos megjelenési időpontját

Az utóbbi évek legjobban várt sorozata a The Acolyte.

Oscar
Filmek

A Disney+ élőben közvetíti a 96. Oscar-díjátadót

Nem maradunk le a 96. Oscar-díjról, a Disney+ élőben adja itthon.