Főoldal Filmek A 20th Century Fox mesterséges intelligenciával vizsgálja a nézői reakciókat
Filmek

A 20th Century Fox mesterséges intelligenciával vizsgálja a nézői reakciókat

Kiderült, hogy a 20th Century Fox stúdió mesterséges intelligencia segítségével vizsgálja a nézők reakcióját, köztük így elemzik az előzeteseket is.

223

Kiderült, hogy a 20th Century Fox stúdió mesterséges intelligencia segítségével vizsgálja a nézők reakcióját, köztük így elemzik az előzeteseket is.

Az évtized végére a mesterséges intelligencia teljesen beférkőzött a hétköznapjainkba, hiszen már nem csak a mobilokon vesszük hasznát, közösségi oldalak tulajdonosainak segít elemzésekben, tudományok területén is hasznát veszik a bonyolult matematikai műveletek elvégzésénél, hanem a filmipar is nagy potenciált lát ebben az egészen futurisztikus valóságban.

Filmet készíteni mindig is nagy hazárdjáték volt, olykor egy film fogadtatása teljesen kiszámíthatatlan, és még a kritikusok pozitív visszajelzései sem garantálják a sikert, éppen ezért a stúdiók törekedtek a lehető legkisebbre csökkenteni a kockázatot. Egy friss tanulmány felhívta a figyelmet, hogy a 20th Century Fox egészen új és sajátos módon igyekszik megjósolni a nézők reakcióit egy film érkezése előtt.

A frissen készített tanulmány szerint a 20th Century Fox mesterséges intelligenciát használ előzetesek elemzésére abban a reményben, hogy megtalálják azokat a dolgokat, melyekre a közönség korábban reagált, s így felhasználva azokat az elemeket saját előzeteseiben nagyobb nézőszámra tegyenek szert. Tovább boncolva a tanulmányt, kiderült, hogy miként használták ezt az új technikát a Logan – Farkas képregényfilm bemutatója előtt.

A The Verge közzétett tanulmányából megtudtuk, hogy a Fox szoftverét Merlin-re keresztelték, ami egy elemzés során azt csinálja, hogy az előzeteseket képkockákra bontja, és egy összetett algoritmus révén kielemzik az adatot, összehasonlítják saját alkotásuk trailerével, hogy megjósolják a nézői reakciókat. Merlin arra is képes, hogy az előzetesekben felismerje a fákat, az arcokat, de még akár az autókat is, majd az így felismert (kinyert) adatokat összehasonlítja más trailerek adataival és nézőszámával, hogy megnézzék, az így kapott információ segít-e az előzetes becslésben.

A stúdió az elemzés során olyan kérdésekre kereste a választ, ha a nézők korábban láttak egy filmet férfi főszereplővel, akkor milyen valószínűséggel ülnének be hasonló filmre, ahol a főszereplő egy nő. A Logan – Farkas előzetes elemzése során Merlin az alábbi leggyakoribb kulcsszavakat fedezte fel:

Merlin az előzetes elemzése közben nem csak kulcsszavakat gyűjtötte ki, hanem azt is vizsgálta, hogy mikor és milyen hosszú ideig jelentek meg a trailerben. A következő részben egy másik tanulmányt láthatunk, amiben Merlin a filmet a közönség legnagyobb kedvenceivel hasonlította össze. A bal oldalon az olvasható, hogy a Logan – Farkas közössége mely más alkotásokkal fért össze, a jobb oldalon Merlin jóslata.

Mint ahogy látható, Merlin még nem tökéletes, volt amikor tévedett, de azért elég közel állt az igazsághoz, sőt, ha azt nézzük, hogy ennek lassan két éve, akkor félelmetes jövő vár ránk. A szoftver tudta, hogy a Logan közönsége mely más alkotásokért voltak oda, de azt már nem tudta, hogy mennyire érdekli majd őket az új film.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Filmek

James Mangold rögtön tudta, hogy mi lesz Logan sorsa

A rendező egy pillanatig sem teketóriázott.

20th Century Fox
Filmek

Nincs többé a Fox, a Disney átnevezte a 20th Century Fox és a Fox Searchlight Pictures stúdiókat

A Disney nemcsak hogy felvásárolta a 20th Century Fox stúdiót, de még...

Alien
Sorozatok

Már a tervezőasztalnál kaszát kapott az élőszereplős Alien-sorozat

A Légió készítője, Noah Hawley egy Alien-sorozatot szeretett volna, azonban az FX...