Főoldal Játékok PC Nem, nem törli szó nélkül a Ubisoft a fiókodat és a megvásárolt játékokat
PC

Nem, nem törli szó nélkül a Ubisoft a fiókodat és a megvásárolt játékokat

A Ubisoft reagált a napokban kirobbant botrányra, hogy még sem törlik csak úgy az inaktív profilokat PC-n.

221
Ubisoft Games

Az utóbbi napokban elég nagy port kavart a közösségi médiában, miután többen azt állították, hogy a Ubisoft szó nélkül törölte az inaktív játékosok fiókját, így azok elvesztették a korábban megvásárolt játékaikat. A botrány azután robbant ki, hogy július 19-én egy AntiDRM nevű felhasználó megosztotta a Ubisofttól kapott emailt a Twitteren (bocsánat X-en!), ami alapján törölték a felhasználói fiókját, mert túl rég óta nem jelentkezett be, nem használta azt.

A Ubisoft Support erre reagált egy válaszban, amely szerint csak közölni akarták a felhasználóval, hogy elkerülhető a fiók bezárás. Ha az email kézhezvétele után 30 napon belül belép a fiókba és rámegy a Cancel Account Closure linkre, akkor megmenthető a fiók és az összes játéka. Hiába próbálta a Ubisoft Support orvosolni a helyzetet a tweethez nagyon sok játékos csatlakozott, akik arról számoltak be, hogy elvesztették a fiókjukat és az összes megvásárolt játékukat a szabály miatt. Az ügyfélszolgálat mindegyikre igyekezett megoldást találni, hogy ne vesszenek el a megvásárolt játékok.

A pánik után a Ubisoft az IGN-nek adott július 24-ei közleményében megerősítette, hogy az inaktív fiókokat már évek óta törlik. Ezt pedig a GDPR, vagyis az Európai Unió általános adatvédelmi törvénye szerint teszik, amely arról rendelkezik, hogy a vállalatok meddig tárolhatják a felhasználók személyes adatait. A Ubisoft azt állította, hogy az irányelveik „összhangban vannak a jogi követelményekkel és az iparág szabályaival” és hogy ezek a csalás megelőzését is szolgálják. A kiadó szerint ők nem törölnek csak úgy szó nélkül olyan fiókokat, amelyekhez korábban megvásárolt játékok is kapcsolódnak. A kiadó figyelembe veszi a fiók létrehozásának idejét és a játéktevékenységet, a megvásárolt játékokat, az inaktivitás időtartamát (beleértve a kapcsolódó Steam vagy más platformokat is), az aktív előfizetés meglétét. Szerintük a gyakorlatban nem töröltek olyan fiókot, amelyek 4 évnél rövidebb ideig voltak inaktívak. A kiadó azt is hozzá tette, hogy amennyiben a felhasználó közel 4 éve nem lépett be a fiókjába, úgy előtte 30 nappal kiküldenek neki egy figyelmeztető emailt erről.

Mindenesetre azért érdemes megjegyezni, hogy ugyan a Ubisoft az EU szabályait követte, nem feltétlenül tájékoztatták megfelelően a játékosokat, ugyanis július 23 és 24 körül frissítették az irányelveket a honlapjukon. Az Internet Archive segítségével ellenőrizhető, hogy július 22-én még más információk fogadták a játékost a ubisoft.com oldalán. A The Verge szerint a Ubisoft nagyon hasonlókat nyilatkozott még 2021-ben a PC Worldnek, eszerint azóta sem frissítették az irányelveket? Külön kiemelendő, hogy ez csak a PC-s fiókra vonatkozik, tehát a Ubisoft Connect (korábban Uplay) klienst és ahhoz tartozó fiókokat és játékokat érinti. Azokra is vonatkozik, akik Steam vagy Epic Store platformon keresztül vették meg a játékot, mert azok futtatásához is szükséges a Ubisoft Connect.

Reméljük legközelebb jobban odafigyel mindenki a játékaira és fiókjára. Tanulság: évente egyszer azért lépjetek be a fiókotokba, legyen az email, közösségi média vagy videójáték, vagy töröljétek, ha már nincs rá szükség.

Ubisoft Connect

Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Assassin's Creed Shadows
Játékok

Mit tudunk az Assassin’s Creed Shadows játékról?

Minden, amit az új szamurájos Assassin’s Creedről tudni érdemes.

Assassin's Creed Shadows
Játékok

Szamurájok korába repít az Assassin’s Creed Shadows előzetese

Látványos előzetest kapott az új Assassin’s Creed játék.

Assassin's Creed Codename Hexe
Játékok

Új részletek a készülő boszorkányos Assassin’s Creed játékról

Érdekes infók szivárogtak ki az Assassin’s Creed Codename Hexe játékról.