Főoldal BREAKING Shazam! Az istenek haragja kritika
BREAKINGFilmkritikák

Shazam! Az istenek haragja kritika

A DC Univerzum legszórakoztatóbb szuperhőse visszatért, és poénból ezúttal sem lesz hiány.

712
Shazam! Az istenek haragja
Forrás: DC Studios

David F. Sandberg régóta várt folytatása, a Shazam! Az istenek haragja végre kijött a mozikba, és legalább annyira vicces és szerethető, mint az első volt. Négy évvel az első rész bemutatója után a rendező ott folytatja a szuperhősök történetét, ahol abbahagyta, ám ezúttal szívhez szóló új cselekményszállal. A Shazam! Az istenek haragja az elejétől a végéig szórakoztató, a poénokkal betaláltak, nagyon jó a kémia a színészek között, és ráadásul még tele van fordulatokkal és nem várt meglepetésekkel is a kalandjuk.

A film cselekménye két évvel a Mark Strong által alakított fondorlatos Sivana legyőzése után veszi fel a fonalat. Billy (Asher Angel) és újdonsült barátai mindent megtesznek, hogy újonnan szerzett képességeikkel teljes értékű szuperhőscsapatként lépjenek fel a rosszfiúk ellen. A média azonban nevetség tárgyává teszi őket, és olykor nem alaptalanul csinálnak viccet a hősökből, mert gyakran nem tudják megállítani a rombolást, és a nap végére a fél várost lerombolják. A baj nem az, hogy nem tudnak együtt dolgozni, csak az, hogy túlságosan igyekeznek megfelelni egymásnak és a világnak törekvéseikben. Minden megváltozik, amikor egy ókori istennőkből álló trió lecsap egy görög múzeumra, és ellopják Shazam varázsbotját. Philadelphiában elszabadul a káosz, miközben az istennők egymás után vadásszák le a “Shazam-családot”, hogy megfosszák őket erejüktől.

Shazam! Az istenek haragja

A Shazam-család szereplőgárdájához csatlakozik a mindenható Helen Mirren, a ravasz Lucy Liu és a kedves, de félelmetes Rachel Zegler; ők alkotják az istennőkből álló csoportot, más néven Atlasz lányait. Nagy létszámú stábbal vágtak bele a folytatásba, de David F. Sandberg sikeresen megoldotta ezt a feladatot, ügyesen mozgatja a karaktereket a történetben. Lucy Liu Kalypsója azonban vitathatatlanul a leggyengébb láncszem a szereplők közül, köszönhetően annak, hogy a harmadik felvonás többet foglalkozik a sárkányokkal és a szörnyekkel, mint a tényleges jellemfejlődésével. Kalypso nem sokkal több, mint a káosz fondorlatos ügynöke, de ez nem jelenti azt, hogy Liu ne adna bele mindent. A rengeteg karakter mellett maga Shazam kapja a legtöbb időt a reflektorfényben, akárcsak az első filmben, ám ezúttal meg kell birkóznia a belső vívódásaival, és meg kell hoznia a végső áldozatot, hogy megmentse családját Atlasz lányaitól.

Shazam! Az istenek haragja

A Shazam-család az, amiben merőben más ez a film a DC Comics korábbi produkcióitól, hiszen olyan szívvel írják és ábrázolják őket, ahogy eddig még soha nem láttuk ezeket a karaktereket a filmvásznon. A folytatás nehezebb pillanataiban is amolyan könnyedség jellemzi ezeket a szorult perceket; az örömteli részekben pedig garantált a nevetés. A komédia még szórakoztatóbb, amikor a Shazam-család mélyebbre ássa magát a DC mágikus világába. Ráadásul Djimon Hounsou okoskodó varázslója is visszatér, csak hogy rájöjjön, mekkora hiba volt az istenek erejét egy csapat gyerekre ruházni.

A Shazam! Az istenek haragja 125 millió dolláros költségvetése, a szereplőgárda, a tét, egyszóval mindenben nagyobbnak akar mutatkozni, mint az elődje volt. A hollywoodi produkciók rendszerint beleesnek ebbe a csapdába, hogy a folytatás minden tekintetben próbálják túlszárnyalni az előző részt, és bizonyos szempontból ebben a cipőben jár a Shazam! Az istenek haragja is. A szolidabb első rész után nagy CGI-akciójeleneteket kaptunk, ami a film rovására megy. A 2019-es film a varázsát annak köszönhette, hogy visszafogottabb akciójelenetekkel és a vizuális effektusokat minimálisra redukálták. A Shazam! emiatt földhözragadtnak tűnt a Warner Bros. és a DC Comics filmes univerzumának többi filmjétől. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen mellőzték az akciójeleneteket a filmből, mert volt belőlük bőven (ahogy Shazam szembeszállt Sivanával), de egyszerűbbek, hihetőbbeknek tűntek.

Shazam! Az istenek haragja

Bár a harmadik felvonása egészen magával ragadó, nehéz szemet hunyni a silány VFX felett. Túl sokat akartak, és ez a visszájára fordult. A Shazam! Az istenek haragja is jól tükrözi az utóbbi évek tendenciáját, hogy milyen gyenge vizuális effekteket látunk a képregényfilmekben, és ezért az Avatar: A víz útja okolható, mert James Cameron legújabb filmjének látványvilága mellett minden eltörpül. A látvány mellett a folytatás nagyon hasonlít az első filmhez, megtartotta a harcjelenetek alapjait, amit megszokhattuk a DC Comics feldolgozásaitól: sok bennük a pofon, repülésből sincs hiány, amit olykor mágiával turbóznak fel. Az akciójelenetek lényegre törőek, gyakran remekül reprezentálják, hogy ki is ő valójában.

Zachary Levi továbbra is nagy átéléssel és bájosan játssza a 17 éves Billy Batson gyermeki természetét. Jack Dylan Grazer (Freddy Freeman) és Adam Brody (Freddy, a szuperhős) elragadóan játsszák a humoros, okoskodó szuperhőst. Freddy és néhány váratlan szereplő között különleges kötelék alakul ki, ami a film legviccesebb és legerősebb jelenetei közé soroljuk. Az Atlasz lányai közül Helen Mirren emelkedik ki Hespera szerepében; nem egyszerűen egy isteni erővel felruházott gonosztevő, de a film végére példátlan kötelék alakul ki Hespera és a néző között. Emberség sugárzik belőle és Rachel Zegler által alakított Antheájából, és ez teszi őket olyan különlegessé, ez különbözteti meg őket nővérüktől, Kalüpszótól.

Shazam! Az istenek haragja

A látványvilágot tekintve nincs semmi különös a mozifilmben, de a magyar operatőr, Pados Gyula időnként megmutatja kreatív oldalát is, ahogy a kamerával bánik. Elkerülhetetlen a szuperhősfilmek végéről a grandiózus finálé, amikor a jók és a rosszak összecsapnak, és mindezt Christophe Beck zeneszerző zenéjére. Benjamin Wallfisch zeneszerző megalapozott az első részben, Beck pedig új magasságokba emeli a művészetet, és most vitathatatlanul az egyik legjobb zenéket hallhatjuk a DC Univerzumból.

A Shazam! Az istenek haragja egy méltó folytatás, ami szenved hiányt csavarokból és fordulatokból, eközben a DC mitológiáját is megismerhetjük. David F. Sandberg rendező az írók, Henry Gayden és Chris Morgan keze nem remeget meg, sziklaszilárd magabiztonsággal hozták le a folytatást. Kisebb hibái ellenére a Shazam! második része egy remek film lett, ami a családról, az összetartozásról szól. Több annál, mint egy egyszerű szuperhősfilm, mert ennek szíve van.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Joker: Kétszemélyes téboly
Előzetesek

Magyar szinkronnal is észvesztő lett a Joker: Kétszemélyes téboly előzetese

Úrrá lesz az őrület a Joker: Kétszemélyes téboly nagy előzetesében.

Megfojtott virágok
Filmek

Zack Snyder és Leonardo DiCaprio tárgyaltak Lex Luthor szerepéről, végül egy jó ötlettel álltak fel

Szerepet nem kapott, de Leonardo DiCaprio ötletét végül Zack Snyder filmre vitte.

Peacemaker - Békeharcos
Sorozatok

James Gunn megosztott egy képet a Peacemaker – Békeharcos 2. évad forgatásáról

James Gunn egyszerre dolgozik a Superman és a Peacemaker forgatásán.