Főoldal Filmek Az Avatar: A víz útja kulisszák mögötti videója mutatja csak meg igazán, hogy a színészi játék milyen fontos szerepet kap a CGI mellett
Filmek

Az Avatar: A víz útja kulisszák mögötti videója mutatja csak meg igazán, hogy a színészi játék milyen fontos szerepet kap a CGI mellett

Ha kételkedtél a színészi játékban, akkor nézd meg ezt a videót, mekkora munka volt összehozni ezt a filmet.

414
Avatar: A víz útja
Forrás: 20th Century Studios

A 20th Century Studios YouTube-csatornáján közzétett 249 másodperces videója nagyszerűen adja vissza, hogy mekkora munka nehezedett a stáb és a színészek vállára. Hiába a fejlett CGI és VFX, a színészek képességei nélkülözhetetlenek, a technológia pedig csak kiegészíti a munkájukat. Az Avatar: A víz útja legújabb kulisszák mögötti klip bepillantást enged a munkákba.

“Ami minket érdekel” – jegyzi meg James Cameron író/rendező -, “az az előadás egésze. A színész megteremti az érzelmeket, a színész megteremti a pillanatot”. Több jelenetet is kiragadtak a filmből, hogy demonstrálni tudják, miből mit sikerült kihozni. A színészek tetőtől talpig mo-cap ruhát viselnek, és a karaktereiket teljes egészében számítógép segítségével rajzoltak meg. Sam Worthington fél percnél azt mondja, hogy “Mindent, amit Jake Sully na’vi-ként csinált, azt Sam csinálta”. Itt arra utalt, hogy sokak szerint a színészi játék ebben a filmben elhanyagolható, mert az érdemi munkát a VFX-művészek végezték, de ez nem igaz.

A tanulságos és szórakoztató bepillantás mellett nagyszerűen mutatja be a featurette, hogy mekkora fizikai megterhelésen mentek keresztül a színészek, és mekkora színészi játék van az egyes jelenetekben, legyen szó érzelemről vagy dühről. A videó arra is emlékezteti a nézőket, hogy a színészek és a forgatáson nyújtott alakítások az első és a legfontosabb építőkockák. Jon Landeau producer röviden elmagyarázza, hogy mivel Pandora és a közel 3 méteres na’vik nem léteznek, a mai modern technológiák lehetővé tették számukra, hogy a színészeket fizikailag lemásolják, a színészi játékot teljes egészében filmre vegyék, s digitális formában életre keltsék a lényeket ebben a mesés világban.

A klip hátralévő részeiben a film újabb, fiatalabb szereplői beszélgetnek. Miközben a legtöbb néző felismeri a karakterek mögött álló színészt, hogy például Zoe Saldana, Kate Winslet vagy Stephen Lang hogyan néz ki emberi alakban, addig Jamie Flatters (Neteyam), Britain Dalton (Lo’Ak) vagy Bailey Bass (Tsireya) arca nem ugrik be elsőként, pedig talán a gyerekeket lehet nevezni a folytatás igazi főszereplőinek.

Cameron azzal zárja a klipet, hogy a forgatáson főként a színészekre koncentrál, mert “Csak miattuk kell aggódnom. Nem vonja el a figyelmemet a kameramozgás vagy a háttérben lévő statiszták, csak (a sztárfellépőkért) vagyok ott”. Ahogy a filmrendező érvel: “Csak így lehet ezt a filmet megcsinálni”. Magyarul a kamerával csak a mozgásokat követték le, a színészek játékát, az első képkockától az utolsóig mindent digitálisan rajzoltak meg, ezért nem számít, hogy a kamerán belóg egy-két statiszta a háttérben.

Avatar: A víz útja
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...