Főoldal Kritikák/tesztek Filmkritikák Doctor Strange az őrület multiverzumában kritika
Filmkritikák

Doctor Strange az őrület multiverzumában kritika

Sam Raimi megcsinálta a Marvel Moziverzum első horrorfilmjét.

395
Doctor Strange az őrület multiverzumában

Sam Raimitól a Pókember-trilógia 2002-ben került a mozikba, amivel gyakorlatilag a szuperhősök megvetették a lábukat a filmvásznon. Raimi leginkább horrorfilmekkel hívta fel magára a figyelmet, köszönhetően az Evil Dead – Gonosz halott filmsorozatnak, de kézjegye megfigyelhető volt mindhárom Pókember-filmen, még a csalódást keltő Pókember 3-ban is. Ő rendezte a 2009-es Pokolba taszítva című filmet és a 2013-as Óz, a hatalmas című filmet is. Közel egy évtizeddel az utolsó rendezése után a Doctor Strange az őrület multiverzumában című filmmel tér vissza a műfajhoz, ami ismertté tette őt a képregényrajongók körében.

A Doctor Strange folytatásának rendezői székébe Sam Raimi ült be, miután az eredeti rendező, Scott Derrickson távozott a projektből. Izgalmas projektnek ígérkezett, hogy a látnoki elme visszatér a műfajhoz, különösen annak fényében, hogy a Marvel Moziverzum picit kezd elcsépeltnek tűnni, kimondottan igaz ez az MCU 4. fázisára. Szerencsére a Doctor Strange az őrület multiverzumában egy varázslatos, és néha ijesztő formulát ölt.

Doctor Strange az őrület multiverzumában

Dr. Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) kalandja valamikor a Pókember: Nincs hazaút című film eseményei után játszódik, amikor a főhős egykori szerelme, Christine Palmer (Rachel McAdams) esküvőjén vesz részt. Bár még mindig táplál érzéseket régi szerelme iránt, megérti, hogy a szuperhősködés és a magánélet nem fér össze, s inkább az előbbit választja. Sam Raimi ikonikus filmtrilógiájából vett idézettel élve: “A nagy hatalommal nagy felelősség is jár”. Ahogy az várható volt, a dolgok kicsúsznak Doctor Strange kezéből, amikor találkozik a titokzatos America Chavezzel (Xochitl Gomez), egy tinédzserrel, akinek sajátos képességei miatt azonnal felfigyelnek. America a Multiverzumról beszél Strange-nek és Wongnak (Benedict Wong), hogy szörnyű veszély leselkedik rájuk és a világra. Mivel keveset tudnak a Multiverzumról, Strange segítséget kér Wanda Maximofftól (Elizabeth Olse).

A különbség a Doctor Strange az őrület multiverzumában és a három Pókember-trilógia megközelítése között az, hogy Sam Raimi most a Marvel Studios elnökének, Kevin Feige-nek a felügyelete alatt dolgozik. Végső soron az MCU minden egyes produkcióját Feige felügyeli, és csak néhány rendezőnek adott meg a lehetőség rá, hogy saját kézjegyét rátegye a készülő filmre. Joss Whedon, James Gunn, Shane Black és Taika Waititi mindannyian arról ismertek, hogy sajátos látásmóddal/írói stílussal közelítik meg a filmjeiket, ezért a franchise epizodikus jellege mellett is kiemelkednek az egyes alkotások.

Doctor Strange az őrület multiverzumában

Ez nem jelenti azt, hogy az MCU rendezői nem végeztek hozzáértő munkát. Peyton Reed például úgy állt a Hangya eddigi két részéhez, hogy azok tökéletesen illeszkedjenek a franchise korábbi fejezeteihez, de a 2015-ös A Hangya eredettörténetbe úgy szállt be, hogy Edgar Wright kreatív nézeteltérések miatt távozott a projektből. Egyfelől az MCU minden egyes filmje egységes hangvételűnek és egy nagy univerzumot alkotnak. Másfelől az egyes filmek helyenként nagyon sablonosnak tűnnek. Szerencsére Sam Raimi művészi vénája egyedi és izgalmas, hogy a franchise legtöbb más darabjához képest kiemelkedik.

Bár a horror és a szuperhősfilmek különböző műfajok, Sam Raimi mindkét elemet képes volt megvalósítani korábbi filmjei, például a Darkman és a Pókember-trilógia révén. Stílusának csúcspontja talán a Pókember 2 felejthetetlen Doktor Octopus kórházi jelenetében csillan meg. A Doctor Strange az őrület multiverzumában rengeteg olyan pillanatot találunk, különösen a nyitó akciójelenetben és a harmadik felvonás csúcspontján, amelyek egyértelműen Raimi kézjegyei, nemcsak a kameramozgás, hanem a horror és a humor sajátos keveréke is, ahogy azt a Evil Dead – Gonosz halott 2. részben is láthattuk.

Nincs semmi meglepő abban, hogy Benedict Cumberbatch sziporkázik a szerepben. Hatalmas karakterfejlődésen ment keresztül azóta, hogy 2016-ban megismertük. Miután megküzdött Thanosszal, és megbirkózott idegesítő barátja, Pókember multiverzumos csínytevéseivel, Doctor Strange azt hiszi, hogy már mindent látott. Nyilvánvaló, hogy a Multiverzum elszabadulása megalázza őt, és az egyik legösszetettebb morális döntés elé állítja, amivel eddig bármelyik MCU-főszereplőnek szembe kellett néznie. Ahogy azt nemrég A kutya karmai között Oscar-díjra jelölt alakításában is láthattuk, Cumberbatch a drámai jelenetekben brillírozik, és a film harmadik felvonásának csúcspontján is alakítása lenyűgöző.

Doctor Strange az őrület multiverzumában

Elizabeth Olsen a WandaVízióban nyújtott Emmy-jelölt alakítása után Wanda Maximoff érzelmi hullámvölgyön megy keresztül. Az eddigi legsötétebb küldetésével találja szembe magát. Benedict Wong ezúttal is tökéletes. Mint a Legfőbb Varázsló, csodálatos ellenpólusát mutatja Doctor Strange-nek, és még inkább kibontakozik a duó közötti kémia, ami az MCU egyik legszórakoztatóbb eleme. Rachel McAdams sokkal érdekesebb szerepet kap, különösen a 2016-os filmben nyújtott, meglehetősen felejthető alakításához képest, az újonc Xochitl Gomez pedig America Chavezként ragyog.

A Doctor Strange az őrület multiverzumában akkor a legjobb, amikor a rendező szabadjára engedi fantáziáját. Szerencsére ez minden akciójelenetben megmutatkozik, ami a horrorszeretetével van átitatva. A filmmel kapcsolatos viták nagy része azonban a titoktartás szülte, amit rejtegettek a marketingkampány alatt. A Pókember: Nincs hazaút sikere után a fan service effekt itt is megfigyelhető, de a film rovására. A mintafilmben működött a dolog, a narratíva és a film javára vált, itt azonban csak elvonja a figyelmet a sztoriról, s nem ad hozzá semmit a cselekményhez, csak zavaró tényezők.

Doctor Strange az őrület multiverzumában

A forgatókönyv sem tökéletes. Michael Waldron által írt sztorinak van néhány hiányossága, főként a mellékszereplőnél éreztük, hogy nem dolgozták ki a karaktereket. Bár America Chavez fontos a történet elbeszélése szempontjából, az ő története hagy némi kívánnivalót maga után. Szerencsére mind Doctor Strange, mind Wanda Maximoff szerepe hibátlan a filmben. Végső soron a forgatókönyv jól mutatja be a két főszereplő fejlődését, míg bizonyos területen kissé alulmarad, különösen, amikor megjelennek az említett fan service elemek.

Összességében a Doctor Strange az őrület multiverzumában egy szórakoztató mozifilm. Nem hibátlan, de a legjobbak soroljuk a folytatást. Öröm volt nézni, hogy Sam Raimi visszatért, és valami olyat alkotott – amihez kellett Kevin Feige áldása is -, amit eddig hiányoltunk a Marvel Moziverzumban. Külön kiemelnénk a film harmadik felvonását, ami egy horrorfilmben is megállná a helyét.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...