Főoldal BREAKING Bemutatkozik a DualSense, a PlayStation 5 kontrollere
BREAKINGJátékok

Bemutatkozik a DualSense, a PlayStation 5 kontrollere

A Sony a semmiből előrántotta a nextgen konzoljának a kontrollerét.

544

A Sony a semmiből előrántotta a nextgen konzoljának a kontrollerét.

Átlag kedd este, az ember nem ahhoz van szokva, hogy csak úgy a semmiből felbukkanjon egy következő generációs konzol bejelentés (igaz csak egy szeletkéje). Habár mivel a Microsoft is készült műsorral, így utólag mégsem meglepő.

Ne ragozzuk, a Sony végre megmutatott egy darabot a PS5-ből, ilyen lesz az új kontroller. A név szakít a hagyományokkal, DualShock helyett DualSense lett a neve. A forma is változni látszik, habár inkább csak finom vonalakban. A Touchbar másabb alakú, a gombok is más kialakításúak, így első ránézésre, de a két analóg megmaradt a szimmetrikus elrendezésnél.

Ahogy a név is sugallja, sokkal érzékenyebb lesz a kontroller, a haptikus visszajelzésnek hála, rengeteg módon tud majd nekünk visszajelezni és az érintéseinkre is reagálni fog. Az L2 és R2 ravaszok adaptívan reagálnak majd, például egy íj felhúzása egészen új élményt ad majd ezáltal.

A készítők ehhez mérten is erős aksit ígérnek – mert ugye a DS4 ilyen téren nem teljesített túl jól. A Share gombot felváltja a Create, de funkciója nincs egyelőre részletezve (viszont forradalmi újdonságokat ígér a Sony).

Ami viszont talán még feltűnőbb, hogy eltűnt a Lightbar, pontosabban nagyon lefogyott és a Touchpad melletti kis résekben bújik meg. Egyes vélemények szerint ez pontosan elég lesz a PSVR-nek és így kompatibilis maradhat majd a PS5 a régi setekkel, de erről hivatalos megerősítés nem érkezett. A beépített mikrofon csak hab a tortán, ennek segítségével headset nélkül is kommunikálhatunk majd barátainkkal.

Természetesen a kicsit más forma és a gombok, karok valamelyest eltérő szögben történő elhelyezése miatt most mindenki a régi kontrollerhez hasonlítaná a DualSense-et. Szorgos kezű rajongók készítettek is egy összehasonlítást sebtiben, ez látható itt a bekezdés felett. Természetesen mivel a méretet saccolták (az analóg karokból kiindulva) ezért az csalóka lehet.

Mint ahogy a színösszeállítás is kicsit megzavarja az agyat. Akinek egyébként sem szimpatikus (a fehér), annak itt egy újabb rajongói tuning, amely kékre festette be. Jobban tetszik? Mindenesetre ha már a bemutató darab fehér és fekete összeállítást mutat, elképzelhető, hogy maga a PS5 is hasonló színvilágban utazik majd? Hamarosan kiderül.

Szerző

Általában egész nap játszom a munkahelyemen, ugyanis videojáték fejlesztésben dolgozom. Mellette hobbikritikusként okoskodom jó pár éve, immár szélesvásznon.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Stellar Blade
Játéktesztek

Stellar Blade teszt

A nagy port kavart Stellar Blade tényleg olyan jó lett?

GTA VI
Játékok

Megerősítették a GTA VI megjelenési időszakát

2025 őszén tervezik kiadni a várva várt folytatást.

Helldivers 2
Játékok

A Helldivers 2 továbbra sem érhető el 177 országban, a fejlesztő próbálja megoldani a helyzetet

Hiába lépett vissza a Sony, a játék továbbra sem játszható a világ...