Főoldal Filmek 6 színész, aki majdnem megkapta Jake Sully szerepét James Cameron Avatarjában
Filmek

6 színész, aki majdnem megkapta Jake Sully szerepét James Cameron Avatarjában

A stúdió nagy nevet akart, de James Cameron kitartott Sam Worthington mellett.

540
Avatar: A víz útja
Forrás: 20th Century Studios

Az Avatar: A víz útja 2022. december 15-én jelent meg, azóta pedig egymás után dönti a rekordokat. A 2009-es Avatar folytatásának főszerepében Jake Sully (akit Sam Worthington alakít) és Ney’tiri (Zoe Saldana), akik családot alapítottak a folytatásra, de az Égi emberek visszatérése miatt kénytelenek elhagyni hazájukat. A második rész eddig 1,7 milliárd dollárt hozott, s ezzel olyan klasszikusokat utasított maga mögé, mint például a Jurassic Park.

Köztudott, hogy Cameron kockázatot vállalt azzal, hogy Worthingtont választotta az Avatar-franchise főszereplőjének. Akkoriban Worthington neve közel ismeretlen volt Hollywoodban, de előadásával lenyűgözte a rendezőt, és igazi nagyágyúktól vette el a szerepet. Nézzük, hogy kik pályáztak Jake Sully szerepére.

Chris Evans

Amerika Kapitány

Chris Evans sikeres karriert futott be az MCU-ban, de Amerika Kapitány szerepe előtt már megkaphatta volna élete másik nagy szerepét az Avatarban. Az Empire magazinnak adott interjúban Cameron az Avatar készítéséről beszélt, amikor elárulta, hogy Worthington két színésszel állt szemben: Evans és Channing Tatum. “Tetszett Chris vonzereje. Mindketten nagyszerű srácok voltak. Nagyjából mindenki ugyanúgy boldogult a forgatókönyvből kapott szöveggel.” A filmben Jake utolsó beszéde az, ami meggyőzte Cameront, hogy Worthingtont válassza bárki más helyett. Míg Worthingtont egy csatába is követte volna, addig Evansről nem érezte ugyanezt, akiből hiányzott az a plusz.

Channing Tatum

channing tatum met gala t

Channing Tatum 2006-ban a Step Up című táncfilmben nyújtott szerepével hívta fel magára a figyelmet, három évvel később pedig már a nagy hollywoodi sztárok között említették. A színész szerencsét próbált, és jelentkezett Cameron felhívására. Ugyanabban az Empire podcastben Cameron említette, hogy Tatum a három legnagyobb jelölt között volt Jake Sully szerepére. Végül azonban nem rá esett a választása. A rendezőnek tetszett a vonzereje, de kevés volt, hogy legyőzze Worthington meghallgatáson nyújtott lebilincselő játékát.

Matt Damon

Jason Bourne

Az, hogy Matt Damon visszautasította Cameron ajánlatát, hogy minden idők egyik legnagyobb bevételét hozó filmjében szerepeljen, talán az egyik legnagyobb elszalasztott lehetőség Hollywoodban. A döntésével a színész is tisztában van, többször előkerült már a téma. Cameron állítólag azt mondta neki: “Ha nem fogadod el, keresek egy ismeretlen színészt, és neki adom, mert a filmnek nincs rád szüksége. De ha elvállalod a szerepet, akkor tíz százalékot adok neked”. Hogy mennyi lenne most az a tíz százalék? Nos, több mint 250 millió dollár. A barátaihoz való hűség volt az ok, amiért visszautasított egy ilyen hatalmas ajánlatot. “Problémát okozott volna Paul Greengrassnek és az összes barátomnak a Bourne ultimátumban, így nem tehettem meg”. A BBC Radio 1-nek nemrégiben, október 2022-én adott interjújában a rendező viccesen megjegyezte, hogy “Matt, tudod, olyan vagy, mint a világ egyik legnagyobb filmsztárja. Lépj túl rajta.”

Chris Pratt

A galaxis őrzői

A galaxis őrzői és a Jurassic World sztárja nemrég megosztotta szörnyű tapasztalatait a Star Trek és az Avatar meghallgatásáról. Chris Pratt egy SmartLess podcastben mesélt, hogy a meghallgatások miatt megkérdőjelezte a színészi pályáját is. Elmesélte, hogy milyen rossz élménnyel távozott, miután behívták Jake Sully szerepére. Pratt akkoriban még nem gyúrta ki magát, picit túlsúlyos volt, és nehéz időket élt meg, ezért gyakran a pohárért nyúlt. Mikor behívták, izzadni kezdett mint egy ló, és a teremben csak egy casting asszisztens volt jelen. “Csak rám nézett, megnyomta a felvételt, és elkezdte csinálni a dolgát, miközben én a másik casting asszisztenssel olvastam a szöveget. Láttam, hogy szó szerint semmi olyan nem történt a meghallgatásomon, ami egyáltalán meggyőző lett volna.”

Chris Pine

james kirk star trek chris pine mini

Chris Pine, akit leginkább a Star Trek reboot filmsorozatban James T. Kirk szerepéről és a DC Extended Universe filmjeiben – a Wonder Womanben – Steve Trevorként ismerhetünk. A Red Eye Chicago-nak adott interjújában a színész elmesélte, hogy teljesen elrontotta az Avatar meghallgatását. “Van egy olyan érzésem, hogy ez a történet egész életemben kísérteni fog. Teljesen hitetlenül mentem be abba a terembe. Hogy mertem kitenni azt a szerencsétlen casting igazgatót annak az élménynek, hogy engem nézzen? Félúton egyszerűen megálltam; talán mosolygott vagy nevetett rajtam. Nem vettem zokon, mert elég rossz voltam. Kezet ráztam vele, és kisétáltam”. Szerencsére a rossz meghallgatási élmény nem riasztotta el Pine-t a színészkedéstől.

Jake Gyllenhaal

Mysterio

Miután Damon lepattintotta a rendezőt, Cameron Jake Gyllenhaalt kereste meg. Úgy tűnt, hogy Cameron kezdettől fogva egy kevésbé ismert színész mellett döntene, de a stúdió kitartott amellett, hogy egy nagyobb név kapja a szerepet. Az LA Timesnak adott interjújában Cameron bevallotta: “Őszintén, hogy én megkeressem őket és megpróbáljak udvarolni nekik? Nem. A szívem Sam felé húzott.” Gylenhaalnak más oka volt arra, hogy visszautasítsa a szerepet: “Amikor James és én megbeszéltük a projektet, még nem álltam készen. Ebben a szakmában, ha nem hallgatsz magadra, komoly bajba kerülsz”. A színész nem állt készen egy ekkora léptékű projektre, és őszintén szólva teljesen megértjük.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Avatar: A víz útja
Filmek

Milyen technológiákat használtak az Avatar: A víz útja készítésénél?

Az Avatar: A víz útja forradalmi újításokat hozott a vizuális effektek készítésében.

Avatar: A víz útja
Filmek

Az Avatar 6. és az Avatar 7. ötletei már ott motoszkálnak James Cameron fejében

Az Avatar 5. nem zárja le James Cameron univerzumát, további tervek vannak.