Főoldal Sorozatok Vélemény: Sabine és az Erő-érzékenység
Sorozatok

Vélemény: Sabine és az Erő-érzékenység

Kis Erő-érzékenység útmutató! A kérdés, hogy Sabine Wrenben megvan az Erő?

567
Ahsoka

Az Ahsoka című sorozat kétrészes premierje, habár gyakorlatilag egy az egyben a Lázadók történetét folytatta, mégis felvezetett egy olyan elemet, melyre az animációs szériában semmi jel nem mutatkozott. A címszereplő és Sabine mester-tanítvány viszonyáról van szó, illetve arról, hogy a mandalóri lány bizonyos mértékig Erő-érzékeny lehet.

Sabine Wren Jedi lesz az Ahsoka végére?

sabine ahsoka training

Az biztos, hogy ez a tanítgatás, amiről a sorozatban múlt időben hallunk, a Lázadók vége után történt, hiszen ebben a szériában Ahsoka és Sabine még csak egymáshoz sem szóltak. Ez a kapcsolat kettejük között még mindenképpen bővítésre és további alapozásra szorul, amit már a harmadik epizód is megkezdett, az elkövetkező részek minden bizonnyal tovább boncolgatják majd ezt a témát. Az eheti epizód ugyanakkor az Erő-érzékenységgel kapcsolatban is nagyon fontos dolgokat fogalmazott meg, melyek Sabine képzésének miértjére is választ adnak. Járjuk hát körbe egy kicsit ezt a témát, az eddig ismert dolgokat is latba vetve.

Sabine számos jelét adta annak az említett animációs sorozatban, hogy alapvetően nem érzékeli az Erőt. Erre az egyik legékesebb példa az, mikor Ezrával együtt Saw Gerrera egy küldetésén vettek részt, ahol megakadályozták a Birodalom egy kyberszállítmányának célba érését. A kristályt Ezra találta meg, miután az Erőn keresztül hallotta annak énekét, Sabine viszont egyáltalán nem érzékelte ezt.

Az Erő-érzékenység viszont nem egy fekete-fehér kérdés, ahogyan ezt Ahsoka is kifejtette a részben, korában pedig Kanan is elmondta ugyanezt, mikor Sabine-t tanította vívni a Sötétkarddal. “Az Erő ott van mindenben, ami él. A titok az, hogy nyitottnak kell lenni rá, Sabine pedig merev és tele van konfliktussal, végletesen heves, de közben olyan, mint egy gubó…”

https%3A%2F%2Fdorksideoftheforce.com%2Ffiles%2F2018%2F08%2F145754 9767

Az Erő tehát az életből származik, ilyen módon pedig mindenkiben ott van. Az, hogy kinek mennyi tehetsége van annak érzékeléséhez és használatához, az már elsődlegesen a midikloriánoktól függ, viszont érzékelni mindenki képes lehet azt, amennyiben nyitott rá. Hagyományos értelemben vett Jedi természetesen csak azokból lehet, akiknek elég midikloriánjuk van, valamennyivel viszont mindenki rendelkezik. George Lucas szerint világában a midikloriánok teszik lehetővé a sejtek osztódását, így az élet sem létezhetne nélkülük (Paul Duncan: The Star Wars Archives Episode I-III).

Sabine tehát amennyiben nyitott lenne rá, akkor maximum olyan szinten lehetne képes használni az Erőt, mint például Chirrut Imwe a Zsivány Egyesben, vagy Maz Kanata a folytatásfilmekben. Erre mutatott rá Huyang is a kórházas párbeszédben. “Számos padawant ismertem az évszázadok során, és bátran kijelenthetem, hogy az Erőhöz való érzéked nem ér fel egyikükéhez sem.”

Sabine-nak alapvetően nagyon csekély mértékű kapcsolata van tehát az Erővel, viszont nem ez az akadálya annak, hogy Ahsoka tanítani tudja őt, hanem csökönyössége, makacssága, amelynek révén elzárja magát a körülötte lévő világtól, ezáltal az Erőtől is.

Ez pedig végérvényesen a hit kérdésére vezethető vissza, ami egészen a Birodalom visszavág című filmig nyúlik. Miután Yoda kiemeli Luke X-szárnyú vadászgépét a mocsárból, a fiú hihetetlennek nevezi a mester tetteit. Yoda erre csak annyit felel: “Látod, ezért nem megy neked.”

Luke skywalker yoda Degobah Cave Star wars the empire strikes back

Sabine nem hisz magában, nem hisz a képességeiben, elzárja magát a lehetőségektől, emiatt bukik el. Ahsoka pedig a saját mesterével való kapcsolatának sötét fordulata után nem képes rávenni magát arra, hogy irányba állítsa Sabine-t, hiszen ő is a homályban botorkál, saját démonaival küzd.

A Jediség nem csak a kőreptetést jelenti. Ez egy szemléletmód, egy élethez való viszonyulás. Ahsoka szerintem elsősorban erre próbálta megtanítani Sabine-t, ezen felül pedig folytathatta azt a fénykardos képzést, melyet Kanan a Lázadókban elkezdett, hogy ha már Ezra fénykardja nála maradt, akkor potens módon képes legyen forgatni azt. Ezt is csak segíti az, ha hisz magában, és hisz az Erőben, amit befogad, még akkor is, ha éppen csak érezget belőle valamennyit, és a szó klasszikus értelmében véve nem Erő-érzékeny. Erre erősített rá Ahsoka is a harmadik epizódban, mikor kijelentette, nem akar Jedit csinálni Sabine-ból, csupán azt szeretné, ha kiteljesítené önmagát.

Valószínű, hogy a sorozat elkövetkező részei tovább bővítik majd ezt a kapcsolatot kettejük között, viszont a jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján én így értelmezem Sabine és Ahsoka kapcsolatát, illetve a mandalóri lány Erő-érzékenységét.

Az Ahsoka új epizódjait minden héten szerdán mutatják be a Disney+-on.

Szerző
Kelemen Richárd

Star Wars történetek, összefoglalók, toplisták, valamint könyv és képregénybemutatók heti rendszerességgel!

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Az akolitus
Sorozatkritikák

Az akolitus kritika

Így sikerült Az akolitus, az első Star Wars-sorozat, mely maga mögött hagyta...