Főoldal Filmek Tudósok bebizonyították, hogy Thanos fizikailag képtelen lett volna csettintetni a Végtelen Kesztyűvel
Filmek

Tudósok bebizonyították, hogy Thanos fizikailag képtelen lett volna csettintetni a Végtelen Kesztyűvel

A tudomány bebizonyította, Thanos nem tudott volna csettinteni.

210
Thanos

A Marvel Moziverzum számtalan elképesztő és hihetetlen eseménnyel ajándékozta meg a rajongókat az elmúlt évtizedben, de a Georgia Institute of Technology kutatócsoportja nemrég egy érdekes felfedezésről számolt be. A tudósok bebizonyították, hogy Thanos a Végtelen Kesztyű viselése közben képtelen lett volna csettinteni. A filmvásznon számtalan fizikai lehetetlenséget tűnő dolgot láttunk elképzelhetőnek, de most a kutatás megállapította, hogy a csettintés egyik kulcsfontosságú összetevője a súrlódás, azonban a Végtelen Kesztyű fém anyaga miatt megakadályozta a súrlódást a felületek között, ennek értelmében pedig a csettintés (a hivatalos nevén a Megtizedelés) nem működött volna.

Egyszóval, fizikai képtelenség lett volna csettinteni a vasból készült kesztyűvel, mivel a legfontosabb elem, maga a csettintés kivitelezhetetlen lett volna. Amint azt az EurekaAlert! megjegyezte a kutatás publikációjában:

A kutatók nagysebességű kamerák, automata képfeldolgozás és dinamikus erőhatásmérők segítségével elemezték a különböző ujjcsettintéseket. A súrlódás szerepét úgy vizsgálták, hogy az ujjakat különböző anyagokkal, köztük fém gyűszűvel borították be, hogy így szimulálják azt a hatást, amikor egy fém kesztyű viselése közben megpróbálnak csettinteni, hasonlóan Thanoshoz.

Végtelen Kesztyű

A csapat továbbá megállapította azt is, hogy a csettintés “az eddig mért leggyorsabb emberi szöggyorsulás, amely majdnem háromszor gyorsabb, mint egy profi baseball-játékos karjának forgási gyorsulása”.

“Amikor először láttam az adatokat, felugrottam a székemből” – osztotta meg Saad Bhamla, a Vegyipari és Biomolekuláris Mérnöki Kar adjunktusa. “Az ujjcsettintés mindössze hét milliszekundum alatt történik, ami több mint hússzor gyorsabb, mint a pislogosnál, amely több mint 150 milliszekundumot vesz igénybe.”

Raghav Acharya, a Georgia Tech egyetemi hallgatója hozzátette: “Eredményeink arra utalnak, hogy Thanos nem tudott csettinteni a fém kesztyűvel az ujjain. Valószínűleg inkább a hollywoodi trükkfelvételről van szó, mintsem a tényleges fizika játszik közre! Elnézést a spoilerért.”

A tanulmányt részben a Végtelen háború ihlette, nagyrészt azért, mert nem végeztek tudományos vizsgálatokat mindeddig a csettintésről. Annak ellenére, hogy egy ilyen ártalmatlan gesztusról van szó, a kutatás rámutatott arra a tényre, mégpedig mennyire specifikus ez a viselkedés az emberekre és mennyire függ a fiziológiánktól. A kutatás kimondta, hogy az ujjhegyek közötti súrlódás növelésével vagy csökkentésével nehezebbé teszi, hogy a megtaláljuk a megfelelő erő vagy gyorsulás kialakítása a megfelelő csettintéshez.

annak fizikai erőhatásairól. A tudósok rávilágítottak, hogy ez egy ilyen ártalmatlan gesztus mennyire függ a fiziológiánktól. A kutatás kimutatta, hogy az ujjhegyek közötti súrlódás növelésével vagy csökkentésével megnehezítette, hogy elegendő erőt vagy gyorsulást érjen el a megfelelő csettintéshez.

“A bőr összenyomódása egy kicsit hibatűrőbbé teszi a rendszert” – taglalta Elio Challita doktorandusz. “A bőr összenyomhatóságának és súrlódásának csökkentése egyaránt sokkal nehezebbé teszi, hogy elegendő erőt vigyünk át az ujjainkon ahhoz, hogy valóban csettintsünk.”

Vicces módon a súrlódás hiánya nemcsak Thanost, hanem Vasembert is megakadályozta volna a csettintésben, hogy ezzel visszahozza az elporladt élőlényeket a Végjáték grandiózus fináléjában.

Vasember
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...