Főoldal Játékok TESZT: FIFA 21
Játékok

TESZT: FIFA 21

Ismét szól a kezdő sípszó.

539
mbappe

FIFA sorozat rendszeres alanya az internetes viccelődésnek, miszerint a franchise évről-évre ugyanazt a címet jelenteti meg. Ez természetesen túlzás, azonban tény, hogy az utóbbi években nem eszközölt forradalmi változtatást az EA Sports, inkább a finomítás szóval jellemezhetjük az eltéréseket. Az idei szezonban azonban kifejezetten negatív fogadtatásban részesültek a sportjátékok, beleértve az Electronic Arts és a 2K címeit egyaránt. A helyzetet tetézi, hogy a rivális PES friss epizódja kiemelkedőre sikeredett, az elmaradt és elhalasztott meccsekkel teletűzdelt szezon után pedig valami igazán nagy dobást igényeltek a futball szerelmesei. Tesztünkből kiderül, sikerrel jártak-e a fejlesztők, vagy a Kylian Mbappéval a borítón érkező epizód is csak egy a sok közül.

Amennyiben nem rohanunk rögtön az online meccsek gyepére, az egyjátékos menüben a szokásos kínálat fogad majd minket az első indítást követően. Az azonnali meccseket a House Rules funkció bekapcsolásával is indíthatjuk, itt a pár éve bevezetett speciális szabályok érvényesülnek. Ilyen lehet a kikötés, hogy csak a fejes- és kapásgólok számítanak, a tizenhatoson kívül duplát érnek a találatok, és így tovább. A hagyományos Skill Games szegmens kategóriákra bontva segít fejleszteni játéktudásunkat, de ugyanezt a célt szolgálja a FIFA Trainer opció is, amelyet az éles meccseken is bekapcsolhatunk.

A karrier- és menedzsermódban ezúttal is lehetőségünk lesz játékosként, vagy edzőként a csúcsra törni. A nagy rajongói nyomás hatására komoly erőforrásokat fordítottak erre a két játékmódra, és ennek meg is lett az eredménye. Sokkal részletesebben dolgozhatjuk ki virtuális karakterünket, mint a korábbi években, emellett pedig számtalan hasznos funkció került be a menedzsermód menüjébe. Az egész interface újragondolása és a klubhoz igazodó hátterek csak látványban adnak hozzá az élményhez, a klub igazgatásának friss lehetőségei azonban rengeteg gyakorlati előnnyel is járnak. Többek között megváltoztathatjuk játékosaink pozícióját, csapaton belüli szerepét és heti edzésprogramját, de immár a szimulált meccsekbe is bármikor beugorhatunk, ha úgy érezzük, rezeg a léc. Jó látni, hogy igenis képes a közösség szignifikáns változások kieszközölésére, mert idén a két legnépszerűbb singleplayer mód nyújtja majd a legélvezetesebb órákat.

fifa 21 1

A tavalyi kiadás legnagyobb újdonsága, a sokak által hőn áhított utcai futball természetesen idén is visszatér. A VOLTA Football játékmódban a világ legkülönfélébb kispályás tornáit járhatjuk végig, miközben a leegyszerűsített irányításnak hála megmutathatjuk a legmenőbb cseleinket is. Az idei részben The Debut néven jelentkezik a sztori mód, ahol virtuális énünk utcai karrierjét egyengethetjük. Új módként van jelen a VOLTA Squads, ahol kooperációs módban indulhatunk a grundra barátainkkal, azonban ez a mód a tesztidőszak alatt egyszer sem talált ellenfelet. Elvileg már tervben van a szegmens későbbi javítása. Ezzel azonban ki is merült a fejlesztések listája, ugyanis néhány, profi játékosok által tervezett ruhától eltekintve semmit nem lépett előre a VOLTA, ami kissé fájó hiányosság, mert bőven lenne benne potenciál.

fifa 21 6

Idén is a legnépszerűbb, és vitathatatlanul legfontosabb játékmód, az Ultimate Team fogja bevonzani a játékosok java részét. Egy teljesen új elosztású, stílusos menü fogad majd minket klubunk alapítása után, ahonnan elindíthatjuk a számtalan meccstípus valamelyikét. Idén is van Squad Battles, Divison Rivals és Friendlies, nem változott a megszokott formula, de kiegészült egy nagyon fontos újítással, a kooperációs móddal. Bármilyen típusú mérkőzést indíthatunk egy baráttal közösen, ilyenkor a besorolások átlaga alapján keres ellenfelet a játék.

Rendkívül örömteli változás, hogy hosszú évek panaszhullámai és visszajelzései után az EA Sports végre elengedte a tréning és a fitnesz kártyák kezét. Ezentúl nem kell a meccsek után figyelnünk arra, milyen kondiban vannak a játékosaink, és nem fogjuk tudni néhány meccs erejéig növelni az in-game statisztikáikat. Mindkét funkció felesleges volt, és körülményessé tette a meccsek indítását, így örömteli, hogy ezek miatt már nem kell aggódnunk. További apró változtatás, hogy immár ritkaságra lebontva is kereshetünk termékeket a piacon, ami jelentősen megkönnyíti a kutakodást.

fifa 21 3

Az idei legjelentősebb újítás a FUT-on belül a stadionok személyre szabhatósága. Egészen apró részleteket alakíthatunk kedvünk szerint, mint a székek festése, a kiállított serleg vagy a bevonuló himnusz. Ezeket különböző, vásárolható vagy nyitható kártyákkal alakíthatjuk, illetve a Milestones kihívások teljesítésével új lehetőségeket oldhatunk fel. A végcél egy III. szintű aréna kialakítása, ahol a legvadabb fantáziák is megvalósulhatnak. 

A gameplay szokás szerint finomításra került a tavalyi évhez képest, idén ráadásul az apró változások jelentős összképbeli különbséget eredményeznek. Átdolgozásra került a lövés rendszere, a mozgást a labda felé igazító X/A gombok hatása redukálódott, illetve sokkal effektívebbek lettek a hosszú szöktetések. Idén leginkább a tempóra helyeződik majd a hangsúly, úgyhogy érdemes lehet megtanulnunk profi szinten bánni a villámléptű szélsőkkel.

Az Ultimate Teamben jelentkezik az egész játék és a komplett sorozat legnagyobb negatívuma: a mikrotranzakciók. Azzal, hogy a csapatunkat valódi összegekért is fejleszthetjük, az EA utat adott a rendkívüli különbségeknek, az ezzel visszaélő, toxikus játékosoknak és annak, hogy akik tisztességes fejlődésre szánják a fejüket, könnyen elmenjen a kedvük a játéktól. Már-már a pay-to-win kategóriához közelít, ami az online szekcióban történik, és szinte lehetetlen érvényesülni rendkívüli tehetség, vagy ráfordított extra összegek nélkül. Ez már tendencia, ami évről-évre rosszabb összhatást eredményez, és a játékosok finoman szólva sem elégedettek azzal a vonallal, amelyen egyensúlyoznak az EA fejlesztői. Sajnos azt kell mondani, hogy idén sem javult a helyzet, sőt, jóval kevésbé fair a jelenlegi rendszer, mint a tavalyi.

fifa21 4

A pontosan lemodellezett stadionok, arcok és mozgás eredményeképp a látvány karcolja azt a szintet, amit a generáció gépeiből ki lehet hozni. Sajnálatos módon azonban, ezt a lécet már 2-3 epizóddal ezelőtt megugrotta a széria, és így már megszokottnak hat az összkép, nem beszélve arról, hogy a feltörekvő, fiatal játékosok kidolgozottsága az elnagyolthoz közelít. Valószínűleg ugyanaz a helyzet áll fent, mint a többi idei sportcím kapcsán: az új generációs változatok frissített látványt hoznak majd magukkal, idén azonban nem volt prioritás ennek a területnek a javítása.

Hangok terén semmilyen kivetnivalót nem lehet találni a FIFA 21-ben. A soundtrack idén is verhetetlen, rendkívül fülbemászó dallamok kísérik a menüben végzett tevékenységünket. A két megszokott közvetítő hangját számtalan év múltán sem lehet megunni, a kiemelt európai tornák meccseit pedig egy speciális kommentátorcsapat vezeti. A szurkolók reakciói élettel telivé varázsolják a stadionokat, remek atmoszférát varázsolva ezzel a virtuális gyepre. Hangulatát tekintve a FIFA továbbra is egy sokkal árkádabb, könnyebben befogadható élmény, mint a rivális Pro Evolution Soccer, ez pedig egy jelentős tényező lehet a casual közönség képviselői számára.

A FIFA legnagyobb erőssége a rivális sorozattal szemben továbbra is komoly fegyvertény. Az EA címe minden elismert licenccel rendelkezik, köztük a két legrangosabb európai torna, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga jogaival, amelyek nemrég kiegészültek a Libertadores kupával is. Emellett több mint 25 bajnokság minden csapata elérhető, csak a Piemonte Calcio néven szereplő Juventus szúrhat szemet a veterán játékosoknak. A csapatok magas számán felül az ikonok listája is bővült, olyan közkedvelt játékosokkal, mint Fernando Torres, Eric Cantona vagy a magyar legenda, Puskás Ferenc.

A jelentős változtatások hiánya nem jelenti azt, hogy a FIFA 21 rossz játék lenne. Amennyiben a hagyományos, egyjátékos módokkal szeretnénk időt tölteni, vagy összeülni a barátokkal egy virtuális torna erejéig, még mindig a legjobb választás. Azonban ha valaki komoly célokkal vág bele az online szegmensbe, készüljön fel az unfair mérkőzésekre, számtalan mikrotranzakcióra és egy rendkívül toxikus közösségre. Rossz irányba halad a franchise, kifejezetten az Ultimate Team, de amíg ekkora számokat produkál a játékmód, érdemi változásra nem is érdemes számítani. Talán a következő generáció magával hoz majd egy új hullámot, de azért csak óvatosan bizakodnánk a helyetekben.

A FIFA 21 elérhető PlayStation 4 és Xbox One konzolokon, PC-n, illetve a fejlesztések nélküli, de frissített keretekkel ellátott Legacy Edition verzióban Nintendo Switchen is. Fontos megjegyezni, hogy a PS4 és Xbox One változatok ingyenesen frissíthetőek lesznek a next-gen konzolokra. A teszt a PS4 kiadás alapján készült.

Szerző
Szarka Roland

2003 karácsonyán egy PlayStation 1-et találtam a fa alatt, és azóta se eresztenek a játékok, így a gamer rovat csapatát próbálom erősíteni.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Call of Duty: Black Ops 6
Játékok

Nem, nem lesz 310 GB a Call of Duty: Black Ops 6 mérete

Az Activision tisztázta az új Call of Duty fájlméretéről szóló pletykákat.

Dragon Age: The Veilguard
Játékok

Démonokkal támad a Dragon Age: The Veilguard gameplay előzetese

Mozgás közben is látható az új Dragon Age játék.